Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Κατασχέσεις: Σκουπίζουν τραπεζικούς λογαριασμούς


Οι κατασχέσεις τρέχουν με τα χίλια. Το ίδιο και οι φορολογικοί έλεγχοι. Στην πρώτη περίπτωση, κυρίως αδειάζοντας τραπεζικούς λογαριασμούς, το φρέσκο χρήμα μπαίνει άμεσα
στο ταμείο του Δημοσίου, στη δεύτερη τα έσοδα που εισπράττονται ούτε καν αγγίζουν το 10% αυτών που βεβαιώνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις και το 40% των φόρων και προστίμων που βεβαιώνονται σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός ετοιμάζεται να πατήσει κι άλλο γκάζι στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης προκειμένου να μη διαταραχθούν οι στόχοι εισπραξιμότητας σε μια χρονιά όπου κρίνονται πολύ περισσότερα από την κάλυψη των στόχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναμένεται να αποτελέσει σηματωρό των μελλοντικών εξελίξεων και ήδη πληθώρα αναλυτών εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος της περσινής επίδοσης (3,9% του ΑΕΠ) δεν έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά. Αν υπάρξει απότομη προσγείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, η ντε φάκτο ενεργοποίηση των αντιμέτρων το 2019 στην οποία ποντάρει η κυβέρνηση απομακρύνεται δραστικά.

ΠΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΑ. Σε αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ιδιαίτερη αξία. Δείχνουν εντατικοποίηση των κατασχέσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους και νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, την ώρα που λίγες μέρες νωρίτερα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είχαν αναδείξει τα πρώτα σύννεφα με σαφή συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Στο τέλος Μαρτίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 3,277 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,277 δισ. ευρώ αφορούν μόνο απλήρωτους φόρους, χρήματα τα οποία η ΑΑΔΕ επιχειρεί να εισπράξει με όποιον τρόπο μπορεί.

Στο ίδιο διάστημα, 889.455 φορολογούμενοι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κυρίως κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, δεδομένου ότι οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων για οφειλές άνω των 400.000 ευρώ άρχισαν να διενεργούνται και πάλι (έπειτα από μακρό διάστημα αποχής των συμβολαιογράφων) μόλις την περασμένη Τετάρτη.

Η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει ήδη ένα πρόγραμμα είκοσι πλειστηριασμών ακινήτων μόνο για τον Μάιο, βγάζοντας στο σφυρί από αγροικίες και οικόπεδα έως ένα πρατήριο καυσίμων και αποθήκες στη Σαντορίνη και τη Μύκονο.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Η καθαρή αύξηση των φορολογουμένων υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανάμεσα στο τέλος Φεβρουαρίου και το τέλος Μαρτίου είναι της τάξεως των 16.000 που ισοδυναμεί με περίπου 530 κατασχέσεις την ημέρα.

Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία φεύγουν σε καθημερινή βάση από τις τράπεζες είναι πολλαπλάσια, ξεπερνώντας τα 5.000. Λογαριασμοί ανοίγουν σωρηδόν, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα υπόλοιπα των καταθέσεων είτε προστατεύονται από τα όρια του ακατάσχετου (1.000-1.250 ευρώ) είτε είναι μηδενικά.

Με δεδομένο πάντως ότι υπάρχει μνημονιακή δέσμευση για αύξηση του αριθμού των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης στους 925.000 έως το τέλος του έτους, θα πρέπει να αναμένεται νέα «επέλαση».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες την αύξηση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων σε 1.800 ανά τράπεζα την ημέρα έως τον Αύγουστο, προκαλώντας ενστάσεις από την πλευρά των τραπεζών που έχουν φτάσει να απασχολούν ένα σημαντικό κεφάλαιο ανθρώπινου δυναμικού μόνο για υποθέσεις κατασχέσεων του Δημοσίου.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. Την ίδια ώρα, οι φορολογικοί έλεγχοι δεν αποδίδουν όσο θα περίμενε κανείς. Τα στοιχεία για τα εισπρακτικά αποτελέσματα του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων είναι αποκαρδιωτικά. Στο τέλος Μαρτίου, 1.178 έλεγχοι βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μέσα στον μήνα ολοκληρώθηκαν 43. Στο τρίμηνο έχουν βεβαιωθεί 263 εκατομμύρια ευρώ φόρων και προστίμων από αυτούς τους ελέγχους, αλλά έχουν εισπραχθεί μόλις 14 εκατομμύρια ή ποσοστό 5,35%!

Στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, το ποσοστό εισπραχθέντων φόρων και προστίμων σε σχέση με τα βεβαιωθέντα ποσά είναι σαφώς υψηλότερο, αγγίζοντας το 39,39%. Στο ταμείο όμως έχουν μπει μόλις 9,7 εκατομμύρια ευρώ σε σύνολο βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων 24,63 εκατ. ευρώ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ

1 σχόλιο:

Melito Huuto είπε...

Προς τη λεηλασια των τραπεζικων λογαριασμων θα παρει μερος και
ο Ακης ο οποιος εχεις ειδικευτει παλιοτερα σε τετοιου ειδους
κλοπες Δεν ειναι τυχαια η αποφυλακιση τουτη ακριβως τη χρονικη
στιγμη Ξερει το κλεφτοεπιτελειο του Συριζα τι κανει