Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017

Διαπραγμάτευση ώρα μηδέν: Μαραθώνιος για να κλείσει η συμφωνία - Τα αγκάθια


Συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με σκοπό να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση και να έχουμε συμφωνία.

Οι συναντήσεις της Κυριακής άρχισαν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, συγκεκριμένα τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά.

Ακολούθησε διάλειμμα περίπου στις 13.00, ώστε οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ' ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν για το συνταξιοδοτικό και "κόκκινα" δάνεια, όπου παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στις επόμενες ώρες, με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνει πως και από την πλευρά των θεσμών δεν υπάρχει διάθεση για καθυστέρηση.

Τι έχουμε "κερδίσει"
Συμβιβαστική πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σύμφωνα με τη σύσταση του ΟΟΣΑ, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, και επεξεργάζεται περαιτέρω σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, αλλά στο τραπέζι τέθηκαν τόσο οι τουριστικές περιοχές της χώρας όσο και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου, που στην Ελλάδα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται συμβιβαστική λύση με δύο σκέλη: την τυπική διάρκεια της τουριστικής περιόδου που θα οριστεί στα κείμενα και που δεν αποκλείεται να αυξηθεί από τους τέσσερις στους πέντε μήνες, και τον ορισμό της τουριστικής περιοχής. Ο ορισμός αυτός θα αφορά και στην Αθήνα, αλλά για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και όχι σε γειτονιές των δήμων του Λεκανοπεδίου.

Συμβιβασμός επιτεύχθηκε και στη σύσταση του ΟΟΣΑ για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ έχουν μείνει ένα-δύο ανοικτά ζητήματα από τις υπόλοιπες συστάσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: