Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο νομός Κιλκίς (φωτο)


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τίθεται από σήμερα, Σάββατο ο νομός Κιλκίς, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη εξάπλωση επιδημιών στον καταυλισμό προσφύγων της ΕιδομένηςΣε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 άνθρωποι, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσο πολλών προσφύγων.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας» δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στο ύπαιθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλον τον νομό η Ειδομένη πλέον αποτελεί τη δεύτερη πολυπληθέστερη περιοχή -μετά την πόλη του Κιλκίς-, ενώ πριν από τις μαζικές προσφυγικές ροές ο αριθμός των κατοίκων ανερχόταν σε μόλις 150. Μετά την άφιξη των προσφύγων, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ, το χωριό μετατράπηκε σε έναν μεγάλο καταυλισμό, όπου ο αριθμός των εγκατεστημένων φτάνει τις 5.000, κατά καιρούς ακόμα και τις 10.000.

SOS από τους Γιατρούς Χωρίς ΣύνοραΤην ίδια ώρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη εξάπλωση επιδημιών στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη εκπρόσωπός τους, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους.

Πολλά παιδιά είναι άρρωστα από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, η Περιφέρεια έκρινε σκόπιμο να θέσει όλον τον νομό Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
























http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom