Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Εμπλοκή στη Σύνοδο λόγω αντιδράσεων των χωρών του Βίζενγκραντ - Βέτο από την Ουγγαρία - Αγριεμένος ο Τσίπρας

Αυτή την ώρα 12:00 π.μ. οι Ευρωπαίοι ηγέτες διέκοψαν τη Σύνοδο Κορυφής για... καφέ - Το πιθανότερο είναι να μην πάρουν απόφαση απόψε και να μετατεθούν όλα για την επόμενη στις 17 Μαρτίου

Αντιδρά η ομάδα των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ και θέλει να μπλοκάρει το ενδεχόμενο των οριστικών αποφάσεων στην αποψινή διαδικασία της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην ομάδα των τεσσάρων που αντιδρά στο σχέδιο για επιστροφή των Σύρων στην Τουρκία υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει απόψε απόφαση και σε αντίθετη περίπτωση, να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα του βαλκανικού δρόμου μέχρι να υπάρξει λύση.

Επίσης, εγκάλεσε τις χώρες αυτές για υποκρισία και τους προειδοποίησε πως ακόμη και αν δεν προκριθεί το σχέδιο για επαναπροώθηση στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, αλλά το plan Β μόνο μεταναστών δηλ. τότε δε θα γίνει κάτι γιατί απλώς θα αλλάξουν διαδρομές οι προσφυγικές ροές.

Κοινή γραμμή Αθήνας - Βερολίνου: Απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων.Νωρίτερα η Μέρκελ διαμήνυσε σε Τούσκ και Γιούνκερ ότι δεν δέχεται κλείσιμο συνόρων!

Έκπληξη η τουρκική πρόταση
Για πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες οι προτάσεις των Τούρκων ήταν μία έκπληξη, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που τις χαρακτήρισαν "wish list".

Το βέτο των Ούγγρων
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απόψε.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι ευρωπαίοι ηγέτες που δηλώνουν πως δεν μπορούν να πάρουν μία τόσο σοβαρή απόφαση, χωρίς τη συναίνεση των κοινοβουλίων τους.

Τι θεωρεί επιτυχία η κυβέρνηση
«Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης ΕΕ – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης ΕΕ-Τουρκίας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom