Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αυτό το κανάλι ποιος θα το πάρει;


Γράφει η Αγγέλα Νταρζάνου

Παρατείνεται η κατάσταση κόκκινου συναγερμού στο Mega με ευθύνη των μετόχων Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, οι οποίοι φαίνεται να επιδίδονται σε ένα επικίνδυνο για το μέλλον του σταθμού power game, καθώς έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσουν την «Τηλέτυπος» με κεφάλαια κίνησης, όπως ζητούν οι τράπεζες.

Αποτέλεσμα, όχι μόνο να αποσυρθεί η μετοχή από τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο, αλλά και να κρέμεται το μέλλον του σταθμού και 410 εργαζομένων από μια κλωστή: η χρηματοδότηση της εταιρείας από τους μετόχους ή άλλο επενδυτή, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου -ύψους 15 εκατ. ευρώ- αποτελεί προϋπόθεση για να εξεταστεί από τις δανείστριες τράπεζες αναδιάρθρωση δανείου ύψους 88 εκατ. ευρώ.

Η ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει το κανάλι οι μέτοχοί του προκαλεί, εκτός από έλλειμμα ρευστότητας για υποχρεώσεις προς τρίτους, τον κίνδυνο να "κοκκινίσουν" τα δάνεια της εταιρείας και να κληθούν να αναλάβουν τη διαχείρισή της οι τράπεζες.

Αυτό σημαίνει «πλάνο εξυγίανσης», δηλαδή επιπλέον συρρίκνωση των λειτουργιών και μεγάλες περικοπές δαπανών. Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται ανασφάλεια και στη διαφημιστική αγορά, στην οποία τρέχουν συμβόλαια διαφημιστικής προβολής, αλλά και σε εταιρείες παραγωγής, στις οποίες επίσης οφείλονται υψηλά ποσά.

Οι πληροφορίες περί παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Ν. Πεφάνη, εμπιστοσύνης της πλευράς του ΔΟΛ, και περί σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων με θέμα την επανεξέταση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, παρ' ότι διασταυρωμένες, δεν είχαν επιβεβαιωθεί επισήμως ώς αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία των μετόχων Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η πλευρά Ψυχάρη θα παραμείνει, όμως με περιορισμένο ρόλο και μειωμένο ποσοστό, δεδομένου ότι εξ αρχής είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συμμετέχει στην αύξηση.

Η παραίτηση Ν. Πεφάνη εξάλλου συνηγορεί σε αυτό το σενάριο. Παράλληλα, ανοίγει και θέμα μάνατζμεντ του καναλιού, -στην περίπτωση που δεν αναλάβουν οι τράπεζες: ποιος από τους δύο μεγαλομετόχους θα τοποθετήσει τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο κανάλι; Και σε ποιο βαθμό τελικά εξαρτάται η συναίνεση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από τον έλεγχο της διοίκησης του καναλιού;

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom