Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΤΩΡΑ: Εγκρίθηκε από τους 28 η συμφωνία με την Τουρκία!


- Συμφωνία Τουσκ - Νταβούτογλου να ξεκινήσει από την Κυριακή 20 Μαρτίου η επανεισδοχή στην Τουρκία των μεταναστών που περνούν παράνομα στην Ελλάδα
- Ανοίγει και το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων 
- Είχε προηγηθεί το "ναι" του Νίκου Αναστασιάδη
- Δεν είναι ώρα για παιχνίδια, καλύτερα μια κακή συμφωνία παρά καθόλου συμφωνία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
- Η Φινλανδία στένει 200 σκηνές κι άλλη βοήθεια στην Ελλάδα

Ακόμη ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες όπου η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής ξεκίνησε με συνάντηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταλήξουν σε μια οριστική και βιώσιμη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Μετά από ένα ολοήμερο θρίλερ την Πέμπτη, όταν συνεδρίασαν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία για το προσχέδιο που θα παρουσιάσουν ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Τα αγκάθια πολλά, μεγαλύτερο απ’ όλα η απειλή της Κύπρου πως θα θέσει βέτο στο αίτημα της Τουρκίας να ανοίξουν πέντε κεφάλαια της ενταξιακής της πορείας.

Ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες μεταδίδουν ότι η συμφωνία έκλεισε, αφού το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τουσκ εγκρίθηκε από τους 28 ηγέτες της Ε.Ε.

Ο πρώτος λευκός καπνός βγήκε στις Βρυξέλλες. Μένει να επιβεβαιωθεί. Μετά το πρώτο "ναι" των 28 στο σχέδιο που πρότεινε, μετά τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου, ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιστρέφει στο κτίριο της Συνόδου Κορυφής για συνάντηση με τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε.

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο που πέρασε από τους 28
Την αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας η οποία είναι αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που είχαν σήμερα το πρωί οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου παρουσίασε στους 28 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ με τη γνωμοδότηση να υιοθετηθεί χωρίς αλλαγές.

Στο τελευταίο αυτό προσχέδιο εμπεριέχονται προτάσεις συμβιβασμού για τα τέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:
1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός) , το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης "ένας προς έναν" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom