Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ: «Ψευδείς και συκοφαντικοί» οι ισχυρισμοί Καμμένου για τα CDS

Το Δικαστήριο έκρινε ότι "πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα το πόσο των 100.000 ευρώ"

του Παναγιώτη Στάθη

Μια δικαστική απόφαση με πολιτικές προεκτάσεις για την ταραγμένη περίοδο που η χώρα μας εντάχθηκε στο μνημόνιο εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών βάζοντας την ταμπέλα "ψευδείς και συκοφαντικοί", στους ισχυρισμούς του πρόεδρου των ΑΝΕΛ και τότε βουλευτή της ΝΔ, Πάνου Καμμένου για τα περίφημα CDS και την εμπλοκή σε αυτή την "κερδοσκοπική διαδικασία προσώπων που παραπέμπουν στο περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τον αδελφό του Ανδρίκο".

Παρότι υπάρχει σε εξέλιξη ανάλογη διαδικασία μετά από αγωγή του
Ανδρίκου Παπανδρέου, η συγκεκριμένη απόφαση (2284/14) που εκδόθηκε προχθές (πρόεδρος Βασιλική Παπαϊωάννου, μέλη Αντωνία Μέγγουλη και Φωτεινός Καλαφάτης) δίνει πιο ξεκάθαρη απάντηση στις καταγγελίες αυτές παρά το γεγονός ότι η αγωγή είχε εγερθεί απο την εταιρία IJ PARTNERS με έδρα την Ελβετία και πρόεδρο και νόμιμο εκπρόσωπο τον Θόδωρο Μαργέλλο. Το αποτέλεσμα αυτής είναι να καταδικασθεί σε αποζημίωση 100.000 ευρώ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για ηθική βλάβη που προκάλεσε στην εταιρία, ισχυριζόμενος πως αυτή αγόρασε τα "γυμνά" ασφάλιστρα δανειστικού κινδύνου (CDS) με βάση αναφοράς τα ελληνικά ομόλογα που πούλησε στο τέλος του 2009 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με απλά λόγια πώς η εταιρία πόνταρε (χωρίς να κατέχει εληνικά ομόλογα) πάνω στην χρεοκοπία της χώρας, "έχοντας εσωτερική ενημέρωση για την ένταξη της χώρας σε μηχανισμό στήριξης".

«Ψευδείς και συκοφαντικοί»

Το δικαστήριο στο δια ταύτα της 28σέλιδης απόφασης αναφέρει: "Προς αποκατάσταση δε της ηθικής βλάβης που η ενάγουσα υπέστη, το δικαστήριο ενόψει της εντάσεως της προσβολής και της ευρύτατης διάδοσης των συκοφαντικών ισχυρισμών που αποδείχτηκαν ψευδείς, του βαθμού υπαιτιότητας και της εντάσεως του δόλου του εναγομένου, που μιλούσε για στοιχεία που αποδείκνυαν τη επίδικη συναλλαγή σε CDS, τα οποία ηταν ανύπαρκτα και ουδέποτε προσκομίστηκαν, τις κατ΄επανάληψη δηλώσεις των επίδικων συκοφαντικών ισχυρισμών και μάλιστα παρά τη διάψευση τους απο την ενάγουσα, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης των διαδίκων , οι οποίοι αμφότεροι είναι οικονομικά εύρωστοι, κρίνει ότι πρέπει να επιδικαστεί στην ενάγουσα το πόσο των 100.000 ευρώ".

Το δικαστήριο μάλιστα στο μακρύ ιστορικό της υπόθεσης επισημαίνει την άμεση διάψευση του ισχυρισμού του Καμμένου από την Ελβετική εταιρεία, την μετέπειτα (16/5/2013) διάψευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πως η εταιρία αγόρασε CDS αλλά και την δημόσια δήλωση το 2010 στον διεθνή Τύπο του πρόεδρου της Θ. Μαργέλλου κατά της αγοράς "γυμνών" CDS, την ώρα που ο ίδιος ήταν κάτοχος ομολόγων του ελληνικού δημοσίου 15,5 εκατομμυρίων ευρώ.

"Broker Τοκογλύφων"

Το δικαστήριο κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του κ. Καμμένου στη Βουλή, στον Real Fm και το KONTRA , σχετικά με την πώληση των CDS το 2009 από το ΤΤ αξίας 917 εκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που η πορεία της χώρας δεν ηταν ομαλή. Μετά το κούρεμα μέσω του PSI και της άρνησης ενός ποσοστού περίπου 2,5% των κατόχων ελληνικών ομολόγων να υπαχθούν εκούσια σε αυτό (περίπου δηλαδή 8,5 δισ. ευρώ) απελευθερώθηκαν τα CDS. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το Ταμιευτήριο κέρδισε από την πώληση 25 εκατομμύρια ενώ να τα κρατούσε και όπως αποδείχτηκε, θα κέρδιζε 917 εκατομμύρια αν περίμενε. Επισήμανε δόλο μάλιστα και σημείωσε την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο ΔΝΤ το 2009, αποκαλώντας τον τότε πρωθυπουργό "έμμισθο broker των τοκογλύφων". Ισχυρίστηκε συγκεκριμένα πως η εταιρία IJ PARTNERS στην οποία συμμετέχει συμμαθητής του τότε πρωθυπουργού και πρόσωπο που έχει κοινές δραστηριότητες σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σε εταιρίες ανάπτυξης πράσινης ενέργειας με τον αδελφό του πρωθυπουργού Ανδρίκο: ΄Κάποιος κέρδισε 26 δις δολάρια ", είπε τότε αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί πως υπήρχε "εσωτερική ενημέρωση". Η δικαστική απόφαση μάλιστα κάνει επανειλημμένα επίκληση των αυστηρών παρατηρήσεων του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου "είμαι πολύ βαριά αυτά που λέτε , πρέπει να τα αποδείξετε" στις οποίες απάντησε "υπάρχουν στοιχεία". Μάλιστα την επομένη , και παρά την διάψευση της εταιρίας, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra , επανήλθε και είπε πως "η IJ PARTNERS και ο Μαργέλλος έκαναν την αγορά των CDS μέσω του διεθνούς οργανισμού ISRA και αναρωτήθηκε : "Έχει κωδικό στην εταιρία αυτή ο Μαργέλλος και η IJ PARTNERS;", υπαινισσόμενος , κατά την απόφαση πως έχει.

«Δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο»

Τι απαντά σε όλα αυτά το δικαστήριο; "Οι ισχυρισμοί του εναγόμενου δεν αποδείχτηκαν αληθείς αλλά ψευδείς, καθώς ο εναγόμενος δεν ανταποκρίθηκε στο βάρος των αποδείξεων. Δεν προσκόμισε ουδεμία συναλλαγή της ενάγουσας σε CDS επί ελληνικών ομολόγων και ουδένα κωδικό αυτής στον διεθνή οργανισμό ISDA, κάτι που αποδεικνύει το ψευδές των καταγγελιών".

Μάλιστα αναφέρεται πως στο δικαστήριο η πλευρά του εναγομένου ισχυρίστηκε πως θεωρούσε τα περιστατικά αληθή αλλά ούτε εκείνη "ισχυρίστηκε ότι είναι αληθής η καταγγελία αλλά πως διατήρησε επιφυλάξεις κατά τη διατύπωσή της", κάτι που κατά το δικαστήριο δεν έκανε.

Οι δικαστές απορρίπτουν πάντως το αίτημα της εταιρίας να είναι άμεσα εκτελεστή η απόφαση ενώ αποφασίζει πως κάθε φορά που ο κ. Καμμένος θα επαναλαμβάνει τους ίδιους ισχυρισμούς που κρίθηκαν συκοφαντικοί θα πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ και του επιδικάζει τα δικαστικά έξοδα 12.500 ευρώ. Προφανώς η πλευρά Καμμένου θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom