Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014

Προϊσταμένη σε ΔΟΥ καταδικάστηκε τρίτη φορά σε ισόβια


Ποινή ισόβιας κάθειρξης και 15 ετών, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε βάρος πρώην προϊσταμένης σε ΔΟΥ η οποία φέρεται ως "πρωταγωνίστρια" σε σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Η κατηγορούμενη που βρίσκεται ήδη στις φυλακές καθώς έχει
καταδικαστεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν σε ισόβια για άλλες υποθέσεις με παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, αυτή τη φορά κρίθηκε ένοχη για δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών αλλά και για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος.

Την περίοδο 1999-2000 φέρεται να πήρε μίζα περίπου 150 εκατ. δραχμές για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ που δόθηκαν σε εταιρίες φαντάσματα. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών επιχειρηματίας, που έχει συνεργαστεί με τις αρχές και μετά την έφεσή του αφέθηκε ελεύθερος, και δύο αδέλφια (μία τραπεζική υπάλληλος και ένας χρυσοχόος) που φέρονται να βοήθησαν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προήλθε από τις μίζες που έπαιρνε η πρώην προϊσταμένη της Α' ΔΟΥ. Και στους δύο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 εών με αναστολή και εγγύηση 50.000 ευρώ.

Η υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε εταιρίες "φαντάσματα" είχε αποκαλυφθεί το 2001 όταν έρευνες του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει επιχειρήσεις που εισέπρατταν πολύ μεγάλα ποσά ως επιστροφή φόρου. Όπως διαπιστώθηκε οι περισσότερες ήταν εταιρίες "φαντάσματα" και προσκόμιζαν στις ΔΟΥ εικονικά τιμολόγια είτε με ανύπαρκτες συναλλαγές είτε με δήθεν εξαγωγές.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση έχουν αναφέρει ότι από τα χρήματα που έπαιρναν παράνομα ως επιστροφή έδιναν το 30% ως μίζα σε εφοριακούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: