Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

"Έφυγε" σήμερα ο Κώστας Μουρούζης


Ο Κώστας Μουρούζης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών,βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα την οικογένεια του Μπάσκετ.

Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο και  νοσηλευόταν στο «Ελπίς» και στο «Νίμιτς»,όπου κατέληξε, αφού είχε πέσει σε κώμα, μετά από εγκεφαλικό.

Ο Κώστας Μουρούζης είχε διατελέσει προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ,του Παναθηναϊκού,της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.


Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, μάλιστα, τον είχε τιμήσει για την προσφορά του στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2013, πριν από τον εντός έδρας αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την Ευρωλίγκα.

Ποιος ήταν ο Κώστας Μουρούζης:
Ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής από τον Τρίτωνα όπου έμεινε επτά χρόνια (1948-1955), ενώ μετά μετακόμισε στην ιταλική Τζίρα Μπολόνια. Εκεί αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της ιταλικής λίγκας το 1956. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στον Τρίτωνα ως παίκτης και προπονητής. Το 1961 εγκατέλειψε την ενεργό δράση λόγω ενός πνευμονικού προβλήματος.

Φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο 24 φορές σημειώνοντας 242 πόντους. Έλαβε μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1955 και στο Ευρωμπάσκετ το 1961.

Οι κορυφαίες στιγμές της αθλητικής του σταδιοδρομίας ήρθαν όμως με την ιδιότητα του προπονητή. Ως τεχνικός του Παναθηναϊκού κατέκτησε έξι πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974), ενώ οδήγησε το "τριφύλλι" μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1972 και το 1973 και στα ημιτελικά του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969.

Με την ΑΕΚ έδωσε το "παρών" στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1976, ενώ δύο χρόνια αργότερα πέτυχε το νταμπλ με τον Ολυμπιακό, χάνοντας όμως το Κύπελλο της επόμενης σεζόν στον τελικό.

Ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδος πέτυχε 22 νίκες σε 40 αγώνες. Κορυφαία του στιγμή με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, η πρόκριση στα τελικά του Ευρωμπάσκετ του 1973.

Στο παρακάτω ντοκιμαντέρ για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό που είχε προβληθεί απο την τηλεόραση του ΣΚΑΙ βλέπουμε την τραγική ειρωνεία. Φαίδωνας Ματθαίου, Γιώργος Κολοκυθάς και Κώστας Μουρούζης μιλούν για τον μεγαλύτερο σύλλογο της Ευρώπης την τελευταία 20ετια. Οι τρεις τους πλέον παρακολουθούν το αγαπημένο τους άθλημα στα γήπεδα του Παραδείσου.

http://www.paoworld.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom