Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

49 νεκροί στρατιώτες από την κατάρριψη αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία

Φιλορώσοι κατέρριψαν ουκρανικό αεροσκάφος που μετέφερε στρατεύματα στο Λουχάνσκ, σύμφωνα με το υπ. Άμυνας

Σαράντα εννέα ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέρριψαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος πάνω από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνόφ.

Λίγο νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος IL-76 καταρρίφθηκε από τους αυτονομιστές αντάρτες στο Λουχάνσκ.

«Οι τρομοκράτες έβαλαν κυνικά και ηθελημένα με αντιαεροπορικά πυρά και αυτόματα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και έπληξαν το IL-76 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε στρατεύματα και ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λουχάνσκ», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «στρατιώτες, όπλα, εξοπλισμός και εφόδια» βρίσκονταν στο αεροσκάφος.

Το υπουργείο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών.

Μόσχα: Το Κίεβο παραβίασε τα σύνορα

Την ίδια ώρα κατηγορίες εναντίον του Κιέβου εξαπέλυσε η Ρωσία υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός παραβίασε τα σύνορά της με τουλάχιστον ένα στρατιωτικό όχημα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει επίσημη καταγγελία στην Ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία Ειδήσεων.

ΗΠΑ: Η Ρωσία προμηθεύει με οπλισμό τους αυτονομιστές

Την Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία έχει στείλει, τις τελευταίες ημέρες, βαρύ οπλισμό στους αυτονομιστές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή «απαράδεκτη».

«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι νέες προσπάθειες της Ρωσίας να υποστηρίξει τους αυτονομιστές», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ.

Συμφωνία για συνομιλίες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία δέχτηκαν να πραγματοποιήσουν υψηλού επιπέδου συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, σχετικά με την αναμενόμενη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Κιέβου και της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα είχε εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στη δική της οικονομία και είχε προειδοποιήσει με ανάλογα μέτρα.

Η ουκρανική κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 27 Ιουνίου, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η συμφωνία αυτή θα είναι επιβλαβής για τη ρωσική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προσέφερε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις πολιτικού επιπέδου σε σχέση με την Ουκρανία.

Στις συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο πιθανόν θα συμπεριλαμβάνεται ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ καθώς και ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, δήλωσαν αξιωματούχοι.
http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom