Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόεδρος Χριστόφιας:"Οχι δεν δέχομαι προσωπική και άμεση ευθύνη για τη φονική έκρηξη στο Μαρί"

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτει για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις που αφορούν στο φονικό φορτίο.

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, υπό τον Πόλυ Πολυβίου, για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήδη αποχώρησε από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου διεξάγονται οι ακροάσεις.
Για τη σημερινή ακρόαση επιδείχθηκε ενδιαφέρον από διεθνή δημοσιογραφικά πρακτορεία, καθώς και από τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.


Στην ασφυκτικά γεμάτη από δημοσιογράφους και συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών όπου λαμβάνονται οι καταθέσεις στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στις ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. 

Πόλυς Πολυβίου: Στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία ήταν μία ιδιαίτερα σημαντική σύσκεψη και στην οποία είχαν εκφραστεί φόβοι για πιθανότητα έκρηξης και πλήρους καταστροφής και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας δεν τύχατε καμιάς ενημέρωσης;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Βεβαίως.

Πόλυς Πολυβίου: Στη σύσκεψη της 5/7/2011, μια εβδομάδα πριν την έκρηξη, όταν είχε γίνει ήδη έκρηξη σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, και έγινε μια τελική σύσκεψη υπό τον υπουργό Άμυνας, για να ληφθούν τελικά μέτρα και γι'αυτή δεν ενημερωθήκατε καθόλου;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Καμία ενημέρωση.

Πόλυς Πολυβίου: Από 7/2/2011 μέχρι και την έκρηξη, ουδεμία ενημέρωση είχατε για το φορτίο ή για την επικινδυνότητα ή για το ενδεχόμενο έκρηξης;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Μάλιστα.

Πόλυς Πολυβίου: Καμία;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Καμία


Πόλυς Πολυβίου: Στις 11/7/ 2011 σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με το πρακτικό δηλώσατε: «Δεν μας τα είπες αυτά Κώστα (Σ.Σ. Παπακώστα), λήφθηκαν αποφάσεις πίσω από την πλάτη του Προέδρου; Είμαι σαν τον απατημένο σύζυγο που το μαθαίνει τελευταίος». Δεν έπρεπε να κρατείστε ενήμερος άσχετα αν οι υπουργοί/συνεργάτες σας δεν σας ενημέρωσαν;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Ενδιαφερόμουν, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι ανέλαβαν ευθύνη χειρισμού του θέματος χωρίς να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δύο υπουργοί είχαν διαφορές μεταξύ τους κανονικά προσφεύγουν στον Πρόεδρο για να τους το λύσει. Δεν μπορούσα εγώ να μυρίζομαι την επικινδυνότητα του φορτίου. Έλαβα γνώση για την επικινδυνότητα τον Σεπτέμβριο του 2010 από τον κ. Παντελίδη, όταν συναντηθήκαμε με δύο στρατιωτικούς διότι έκαναν από πριν διαβήματα για να καταστραφεί το υλικό το οποίο πιθανόν να ήταν επικίνδυνο. Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές και τα αποτελέσματα δεν μου ανακοινώθηκαν.

Πόλυς Πολυβίου: Εσείς επιλέγετε τους συνεργάτες σας, δεν αναλαμβάνετε ευθύνη για τους υπουργούς σας;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι είναι μικρή η επικινδυνότητα του φορτίου διότι η πυρίτιδα δεν εκρύγνειται μόνη της αφού το υλικό αυτό χρειάζεται επεξεργασία. Αυτό με καθησύχασε. Από εκεί και πέρα οι δύο υπουργοί ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν. Μια σχετική ευθύνη την έχω, αλλά θα είχα μεγαλύτερη και ολόκληρη ευθύνη αν γνώριζα τον τρόπο χειρισμού μεταξύ των δυο υπουργών.

Πόλυς Πολυβίου: Κύριε Πρόεδρε, το μίνιμουμ που γνωρίζετε είναι ότι ήρθε το φορτίο για λόγους ανωτέρας βίας, έπρεπε να μείνει στην Κύπρο και παρέμεινε στο Μαρί με δική σας απόφαση (…) Δεν έπρεπε μέσω συνεργατών σας να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για φύλαξη του φορτίου, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις; 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Σε ένα κράτος ο Πρόεδρος που ασχολείται με πολλά δεν μπορεί από μόνος του, αν δεν γίνει καταμερισμός εργασίας και αν δεν δείξει εμπιστοσύνη σε συνεργάτες του να προχωρήσει. Οι συνεργάτες έχουν καθήκον να ενημερώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν μου είπε ο Παντελίδης είναι σχετικά επικίνδυνο και αφού υπήρχε αυτή η διατύπωση από δύο στρατιωτικούς, του ζήτησα να ενεργήσει ώστε να καταστραφεί η πυρίτιδα… Προσπαθούσε ο άνθρωπος αλλά μπορείτε να δείτε μέσα από τα σχετικά έγγραφα τι δυσκολίες συναντούσε.

Πόλυς Πολυβίου: Τα γεγονότα δημιουργούν εικόνα εγκληματικής ολιγωρίας που άφησε να γίνει η έκρηξη. Δεν μπορεί ο άρχων της πολιτείας να λέει «είμαι ο απατημένος σύζυγος», ούτε έκαμα καταμερισμό και τα θαλάσσωσαν οι άλλοι…
Πρόεδρος Χριστόφιας: Υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι από όλους. Κοντά μου ερχόταν η υποτίμηση του κινδύνου. Υπενθυμίζω τη δήλωση Παπακώστα ότι μπορεί το υλικό να μπει σε κατοικημένη περιοχή… Όταν αυτός είχε διαβεβαιωθεί με αυτό τον τρόπο, σκεφτείτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι είχε πληροφορηθεί.

Πόλυς Πολυβίου: Σε πρακτικό της 6/2/2009 αναφέρεστε στην ασφάλεια φύλαξης του φορτίου. Εφόσον αναθέσατε την ευθύνη στους υπουργούς δεν έπρεπε να το ψάξετε και να μην εφησυχάσετε από τις διαβεβαιώσεις Παπακώστα; Και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι περιείχαν. Όλα αυτά συνθέτουν και προσωπική ευθύνη; 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Έθεσα ως προϋπόθεση για την παραμονή του φορτίου να πραγματοποιηθεί καταγραφή και να δοθεί αναλυτικά τι υπήρχε στο φορτίο. Έγινε λόγος ότι η πυρίτιδα είναι επικίνδυνη και ότι κάποια επικίνδυνα υλικά μεταφέρθηκαν αλλού. Η επιλογή του Μαρί ως σημείο φύλαξης δεν ήταν δική μου. Εγώ ζήτησα ασφαλή χώρο και μου είπαν ότι υπήρχε ασφαλής χώρος… Αν γνώριζα γειτνίαση με το σταθμό της ΑΗΚ, δεν θα δεχόμουν να μπει εκεί… 

Πόλυς Πολυβίου: Στην επιστολή Αργυρού αναφέρεται ότι το υπουργός Άμυνας με οδηγίες του Προεδρικού, ανέλαβε το συντονισμό της επιχείρησης και μεταφορά του φορτίου στο Μαρί. 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Όχι. Δεν ήταν δικές μου οδηγίες να πω να πάνε στο Μαρί. Ήμουν εγώ ειδικός για την φύλαξη του υλικού; Δεν είμαι τόσο ανεύθυνος Πρόεδρε.

Πόλυς Πολυβίου: Τρία πρόσωπα ένας ο κ. Γεωργιάδης, επισκέφτηκαν τρία διαφορετικά στρατόπεδα, ένα στο Ζύγι, στο ΚΕΝ Λεμεσού και Μαρί και έθεσαν τις επιλογές στον Κώστα Παπακώστα και σε σας μετά για έγκριση του χώρου και σεις αποδεχτήκατε. Αυτό αληθεύει;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Όχι, δεν ήταν δική μου απόφαση και αν γνώριζα γειτνίαση με το σταθμό της ΑΗΚ δεν θα επέτρεπα να πάνε εκεί.

Πόλυς Πολυβίου: Πρακτικά σύσκεψης Υπουργικού Συμβουλίου στις 11/2. Είπατε εσείς ότι πρέπει να κρατήσουμε το φορτίο για να αναδείξουμε την κυριαρχία μας. 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Υπήρξε υποτίμηση κινδύνου από όλους και πάνω απ’ όλα από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι μετέφεραν και σε μας τις σχετικές πληροφορίες.

Πόλυς Πολυβίου: Αν εσείς λαμβάνατε την επιστολή της 23/11/09 που έστειλε το ΓΕΕΦ προς το ΥΠΕΞ για κινδύνους από την υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου τι θα κάνατε;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Θα έπαιρνα άμεσα μέτρα ανεξαρτήτως εξόδων. Θα ζητούσα πρωτίστως από ειδικούς πως διασφαλίζουμε την ασφάλεια του φορτίου και θα αποφάσιζα αναλόγως. Δεν ήταν αρμόδιο το ΥΠΕΞ να αποφασίζει για θέματα ασφάλειας φορτίου.

Πόλυς Πολυβίου: Δεν σκανδαλίζει η δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών ότι οι πολιτικοί λόγοι που οδήγησαν στην παραμονή του φορτίου στην Κύπρο δεν έχουν αλλάξει.
Πρόεδρος Χριστόφιας: Βεβαίως και σκανδαλίζει η απάντηση του ΥΠΕΞ.

Πόλυς Πολυβίου: Όταν κάποιος είναι Πρόεδρος για τρισήμισυ χρόνια δεν μπορεί να επικαλείται το σύστημα. Πρόκειται για ανυπαρξία του συστήματος και αυτό βαραίνει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόεδρος Χριστόφιας: Δεν θα έλεγα «ανυπαρξία» αλλά στρέβλωση. Προσπάθησα να το αλλάξω. 

Πόλυς Πολυβίου: Αφού υπήρξε αμέλεια στη στάση των 2 υπουργών, γιατί δεν τους παύσατε;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Τους έπαυσα όταν έλαβα γνώση, τον κ. Παντελίδη δεν μπορώ να τον παύσω διότι είναι δημόσιος υπάλληλος. 

Πόλυς Πολυβίου: Στην έκθεση της Γιωρκάτζη τον Δεκέμβριο του 2010… υπάρχει αναφορά στο φορτίο. Τι κάνατε με αυτή την έκθεση; Τι έγινε από τότε μέχρι την έκρηξη; 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Ο κ. Παντελίδης ανέλαβε δράση από προηγουμένως αλλά και τότε ζήτησε σύσκεψη. Θεώρησε σημαντικό να συγκαλέσει σύσκεψη ο ΥΠΕΞ και έγινε η σύσκεψη του Φεβρουαριου, άρα ελήφθη υπόψιν η έκθεση Γιωρκάτζη. Όλες οι εκθέσεις διαβιβάζονται στους υπουργούς και όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με υπουργεία συζητούνται στο Υπουργικό…

Πόλυς Πολυβίου: Μετεδόθη μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνεργάζεται με τους εταίρους (Γαλλία, Αγγλία) που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.
Πρόεδρος Χριστόφιας: Δεν υπήρξε επίσημη πρόταση από τη Γαλλία, τη Βρετανία ή ΕΕ. Πρόταση που να δείχνει την ετοιμότητα να παραλάβουν το φορτίο, ποτέ δεν υπήρξε. Διάβασα δήλωση σχετικού διπλωμάτη, στον οποίο ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τη γλώσσα που χρησιμοποίησε η τσέχικη προεδρία και ότι η Κύπρος ολιγώρησε. Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμα και οι ΗΠΑ εξήραν τους χειρισμούς μας. Τα ζητήματα που αφορούν κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν σχέση με τον ΟΗΕ και η Κύπρος λογοδοτεί πέραν όλων στα Ηνωμένα Έθνη.

Πόλυς Πολυβίου: Ο κ. Γεωργιάδης, πριν και μετά την εκφόρτωση σας ενημέρωνε για το φορτίο, και το περιεχόμενό του;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Εκπλήσσομαι, κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Δεν ξέρω πότε ήρθε ούτε ποιον είδε ο κ. Γεωργιάδης. 

Πόλυς Πολυβίου: Ο κ. Μπισμπίκας ανέφερε ότι το πρακτικό της σύσκεψης στις 6/2/09 στο Προεδρικό είχε αλιωθεί και ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι έγινε προκαταρκτική έρευνα και ότι βρέθηκε ο χώρος που θα μπορούσαν να φυλαχτούν τα εμπρευματοκιβώτια. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Ο κ. Μπισμπίκας έλαβε μέρος στη συσκεψη. Δεν δέχομαι να αμφισβητεί τον πρακτικογράφο και όσα αποτυπώνει. Τον άνθρωπο τον γνωρίζω και δεν άλλαξε τίποτα.

Πόλυς Πολυβίου: Υπήρξε πληροφορία ότι το πρακτικό αυτό βρέθηκε στο γραφείο σας μετά την έκρηξη. Δεν στάλθηκε για σχόλια όταν έπρεπε. Γιατί δεν το στείλατε;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Δεν ήταν δική μου ευθύνη να δοθεί το πρακτικό για επιβεβαίωση.

Πόλυς Πολυβίου: Δέχεστε θεσμική ευθύνη; 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Εμμέσως έχω ευθύνη λογικά και θεσμικά, για λάθη και παραλείψεις των υπουργών μου… 

Πόλυς Πολυβίου: Προσωπική και άμεση ευθύνη δέχεστε; 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Όχι δεν τη δέχομαι…


Διακοπή 15 λεπτών...


Πόλυς Πολυβίου: Θα σας υποβάλω ερωτήσεις που μου υποδείχθηκαν από συγγενείς. Λέτε δεν επισκεφθήκατε ποτέ την βάση στο Μαρί. Γιατί;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Κανένας ειδικός λόγος.

Πόλυς Πολυβίου: Μάς είπατε ότι αν γνωρίζατε ότι ο σταθμός ΑΗΚ ήταν δίπλα δεν θα επιτρέπατε να τοποθετηθούν εκεί. Γιατί αφού δεν υπήρχε επικινδυνότητα;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Για λόγους ασφάλειας. Λέγονταν διάφορα λόγω έκθεσης στον ήλιο, περί κινδύνων. Δεν ένιωσα ότι υπήρξε πιθανότητα άμεσης έκρηξης. 

Πόλυς Πολυβίου: Όταν σας ενημέρωσε ο κ. Παντελίδης για κάποιους κινδύνους αλλοίωσης από τον ήλιο δεν ρωτήσατε περαιτέρω; 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται. Και φάνηκε μετά ότι υπήρχε νιτρογλικερίνη. Η εντύπωση του επιτελείου ήταν ότι η πυρίτιδα δεν εγκρήγνυται. Ο κ. Γεωργιάδης όταν ρωτήθηκε έλεγε ότι μπορούσε να καεί η πυρίτιδα και μπορούσε να γίνει διαχωρισμός. 

Πόλυς Πολυβίου: Το να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς περιείχε αυτό υποδεικνύει μεγάλη ολιγωρία. Εκ του αποτελέσματος οι ευθύνες αυτών που δεν έπραξαν αυτά που έπρέπε είναι ασήκωτες. 
Πρόεδρος Χριστόφιας: Βεβαίως. 

Πόλυς Πολυβίου: Είχατε επαφή με Αργυρού;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Όχι

Πόλυς Πολυβίου: Φαίνεται ότι υπήρξαν ανεπάρκειες του συστήματος. Που οδήγησαν στο δυστύχημα. Δεν έπρεπε να αναλάβετε την ευθύνη;
Πρόεδρος Χριστόφιας: Υπήρξε υποτίμηση κινδύνου. Γιατί να αναλάβω εγώ αυτή την ευθύνη από την στιγμή που δεν ήμουν ενημεωμένος;

http://www.philenews.com/

Διαβάστε την εισαγωγική δήλωση ση του κυρίου Χριστόφια πριν απαντήσει στις ερωτήσεις του Προέδρου της Ερευνητικής επιτροπής:
Ολόκληρη η εισαγωγική δήλωση του Προέδρου Χριστόφια για την έκρηξη στο Μαρί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom