Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Ο αντιπρόεδρος Δικαστών-Εισαγγελέων καταγγέλλει τον Κοντονή: "Θέλησε να κατευθύνει την επόμενη απόφαση για την Ηριάννα" (ηχητικό)


Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, άσκησε κριτική για τις πρόσφατες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών κατά των δικαστικών λειτουργών.

Όπως ανέφερε, «υπάρχει μια σειρά δηλώσεων, τις οποίες έχουμε καταγράψει τον τελευταίο μήνα, που θέτουν εν αμφιβόλω την εγγυητική λειτουργία της πολιτείας απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία που πρέπει να έχει το Κράτος Δικαίου, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο τρίτος είναι η δικαστική λειτουργία. Τέτοιου είδους δηλώσεις, αν μη τι άλλο, υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

Και πρόσθεσε ο ίδιος: «Όποιος δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης, βάλλει κατά του Κράτους Δικαίου».

Στο ερώτημα αν οι υπουργοί βάλλουν κατά του Κράτους Δικαίου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απάντησε:«Όταν οι δηλώσεις δεν είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης του Κράτους Δικαίου, δεν μπορώ να βγάλω άλλο συμπέρασμα».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Σταύρου Κοντονή με αφορμή την απόφαση του Εφετείου για μη αποφυλάκιση της Ηριάννας, ο κ. Λυμπερόπουλος είπε:
«Μπορεί ο καθένας να κάνει κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αυτό είναι αναμφισβήτητο και να έχει την άποψή του. Είναι διαφορετικό, όμως, το πώς η κριτική αυτή μετατρέπεται σε καταγγελία. Και φοβάμαι ότι το λάθος συνεχίστηκε και με την κατά κάποιο τόπο κατεύθυνση που θα άκουγα από έναν συνήγορο υπεράσπισης και δόθηκε από τον υπουργό για υποβολή νέας αίτησης που θα κριθεί από άλλη σύνθεση».

Και συμπλήρωσε: «Θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να πείσω τους γνωστούς μου ότι οποιαδήποτε νέα απόφαση βγει, αν υπάρχει προσφυγή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα είναι απόρροια των δηλώσεων που έχουμε διαβάσει, είτε είναι θετική είτε αρνητική».

Αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ο ίδιος σημείωσε:
«Είναι αδύνατον ο δικαστής, όχι μόνο για λόγους προσωπικής ηθικής αλλά και λειτουργίας του συστήματος, να κάνει γκάλοπ πριν ανέβει στην έδρα κατά πόσον η απόφασή του θα είναι αρεστή ή θα συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο λόγος, για τον οποίο έχουμε δικαστήρια, δικαστές και εισαγγελείς με προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία είναι ακριβώς αυτός. Δεν μπορούμε να βάλουμε παντού λαϊκά δικαστήρια. Δεν υπάρχει ο θεσμός του λαϊκού δικαστηρίου. Υπάρχει ο θεσμός της συντεταγμένης δικαστικής λειτουργίας».

Aκούστε το ηχητικό:

1 σχόλιο:

Melito Huuto είπε...

Ολα οσα εχουν ειπωθει γι αυτο το θεμα απο ολους τους κυβερνητικους
μαζι και τα του Κοντονη ειναι ψευτικα και υποκριτικα γιατι τον τρο
μονομο της ΝΔ αν ειθελαν στο χερι τους ηταν να τον καταργησουν αλλα
τον διατηρουν και τον εφαρμοζουν εναντια σε αθωους πολιτες οι οποιοι
δεν συμβιβαζονται με το τυραννικο συστημα Οσο για σας κυριοι δικαστες
ολων των βαθμιδων ειστε το ευελικτο και μακρυ χερι του συστηματος που
ο Κοντονης και οι αλλοι κυβερνητικοι εκπροσωπουν