Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Ozempic: Στις αποθήκες του ΙΦΕΤ 5.500 συσκευασίες την ώρα που οι διαβητικοί ψάχνουν θεραπεία


Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη είναι η σημερινή (14.11.2023) με όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ να αναζητούν εναγωνίως τα νέα καινοτόμα φάρμακα GLP-1 – όπως το Ozempic – για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) “λιμνάζουν” εδώ και σχεδόν 6 μήνες περίπου 5.500 σκευάσματα GLP-1 με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη (Ozempic). 

Είναι όσα απέμειναν από την αρχική συνολική παραλαβή 9 χιλιάδων συσκευασιών τις οποίες προμηθεύτηκε το ΙΦΕΤ από το εξωτερικό για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες όσων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, όταν το φάρμακο είχε εξαφανιστεί από τα φαρμακεία.

Αυτό είχε συμβεί, καθώς χιλιάδες φάρμακα κατέληξαν μέσω ψευδών συνταγών σε άτομα που “βαφτίστηκαν” από γιατρούς “διαβητικοί”, ενώ το έλαβαν απλώς για να χάσουν κιλά αφήνοντας ακάλυπτους τους ασθενείς με διαβήτη.

“Πολλοί διαβητικοί γυρίζουν τώρα σε παλιότερες αγωγές και φάρμακα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας.

Προσθέτοντας, πως: “Η διατήρηση του σωματικού βάρους που είχαν καταφέρει εξαφανίζεται και κάποιοι έχουν πάρει ήδη κιλά, άρα απευθείας το πρόβλημα τους ξαναχτυπά στην καρδιά και κάποιοι που είναι πολλά χρόνια με διαβήτη και είναι και κάποιας ηλικίας, μπορεί ακόμη και να τους χάνουμε. Αλλά ποιος μπορεί να το καταγράψει αυτό;”.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάϊο, περίπου 4.200 κουτιά των 0,5mg (μηνιαία θεραπεία) διανεμήθηκαν στα φαρμακεία και τους ασθενείς, ενώ τα υπόλοιπα 5.500 του 1 mg (τριμηνιαία θεραπεία) από τον περασμένο Ιούνιο παραμένουν αδιάθετα για … αδιευκρίνιστους λόγους.

Ozempic: Δεν έλαβαν ποτέ από τον ΕΟΦ ετικέτα διανομής

Ο Χρήστος Δαραμήλας, τονίζει πως η υπόθεση έχει “κολλήσει” στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και όχι εξαιτίας του γεγονότος ότι το τελευταίο διάστημα άλλαξε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

“Από τον ΕΟΦ δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν έχει απαντήσει σε κανενός το ερώτημα”, σχολιάζει ο ίδιος και επισημαίνει πως ακόμη κι ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΦ για τις αδιάθετες ποσότητες, δεν πήρε σαφή απάντηση.

“Ο τότε πρόεδρος του ΕΟΦ επικαλέστηκε, το ότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού δεν του επέτρεψε να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης ετικετών διανομής. Ο Υπουργός ζήτησε την έκθεση της νομικής συμβούλου του ΕΟΦ και δεν την πήρε ποτέ στα χέρια του”, αναφέρει ο κ. Δαραμήλας.

Η θητεία του προηγούμενου προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, δεν ανανεώθηκε τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε το βάρος της επίλυσης του προβλήματος πέφτει τελικά σήμερα στον νέο πρόεδρο, Καθηγητή Φαρμακολογίας, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ο οποίος όμως μόλις χθες Δευτέρα (13/11) ανέλαβε καθήκοντα.

Πληρώνουμε και “ψυγεία”

Την ίδια στιγμή, και στο ΙΦΕΤ δεν έχει οριστεί νέα Διοίκηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διάθεσης των φαρμάκων.

“Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια διαφορά της τάξεως των δύο ευρώ το κουτί, δηλαδή ανάμεσα στην τιμή που δήλωσαν (308 ευρώ) και την τιμή που τελικά αγόρασαν (310 ευρώ) το φάρμακο κι αυτό εμποδίζει τον ΕΟΦ να βγάλει ετικέτες διανομής για να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα. Μιλάμε δηλαδή για μια συνολική διαφορά των 6 ευρώ, στις συγκεκριμένες τριμηνιαίες συσκευασίες”, λέει ο κ. Δαραμήλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΙΦΕΤ με μια μεγάλη ποσότητα αντιβιοτικών που αγοράστηκαν από το εξωτερικό στις αρχές του χρόνου και παραμένει επίσης, αδιάθετη.

“Τις αγόρασαν τις αντιβιώσεις αυτές και δεν τις διένειμαν, γιατί δεν έβγαλε ο ΕΟΦ και πάλι ετικέτες διανομής. Είναι κι αυτές στην αποθήκη του ΙΦΕΤ και είναι σίγουρα πάνω από 3 χιλιάδες συσκευασίες”, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Επισημαίνει δε πως το χειρότερο είναι, ότι το ΙΦΕΤ δεν έχει δική του φαρμακαποθήκη, ούτε δικό του ψυγείο για να διατηρήσει τα φάρμακα.

“Το Οzempic θέλει ψυγείο και τα ψυγεία τα πληρώνει το ΙΦΕΤ για να έχει τα φάρμακα εκεί να “κάθονται”. Δεν έχει δικό του σημείο διατήρησης φαρμάκων. Πληρώνουμε δηλαδή και τη συντήρηση γι’ αυτά τα φάρμακα και τη φύλαξή τους”, λέει ο Χρήστος Δαραμήλας.

Καρποδίνη: Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια των φαρμάκων για τον διαβήτη

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο του 1 ου Diabetes Empowerment Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο το διήμερο 10-11 Νοεμβρίου, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, επιβεβαίωσε πως ο ΕΟΦ δεν είχε απαντήσει ούτε στα αιτήματα του Οργανισμού για παροχή διευκρινίσεων πάνω στο ίδιο θέμα:

“Και εμείς από την πλευρά μας έχουμε απευθύνει αυτό το ερώτημα του ΕΟΦ. Δεν μας έχει απαντήσει τίποτα ο ΕΟΦ. Ενώ αντιθέτως μας έχει απαντήσει η εταιρεία. Κι αυτό οφείλω να το πω. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε και ό,τι στοιχεία ζητήσαμε μας τα παρέδωσε”, σημείωσε.

Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως από την πλευρά του, ο ΕΟΠΥΥ ασκεί πλέον έλεγχο στη συνταγογράφηση και έτσι δεν υπάρχουν άλλες “διαρροές” σκευασμάτων προς παχύσαρκα άτομα που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και προμηθεύονταν τα νέα καινοτόμα σκευάσματα (Ozempic – Trulicity) αποκλειστικά για να χάσουν λίγα κιλά.

“Έχουμε αποτρέψει και έχουμε απαγορεύσει να συνταγογραφείται το φάρμακο σε μη διαβητικούς κι έχουμε στείλει στο Υπουργείο την απαγόρευση της διανομής σε οποιονδήποτε δεν έχει ιατρική συνταγή. Όλα αυτά περιορίζουν την συνταγογράφηση που δεν αφορά πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη. Από τη στιγμή που το προϊόν έχει πρόβλημα λόγω μεγάλης ζήτησης και δεν μπορεί η εταιρεία να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες, θα το πάρουν αυτοί που το έχουν ανάγκη”, σημείωσε η κα. Καρποδίνη.

Τόνισε δε πως οι γιατροί οι οποίοι παρανόμησαν και χορήγησαν φάρμακα σε μη ασθενείς με ψευδείς διαγνώσεις θα λογοδοτήσουν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας και θα κληθούν να πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom