Μία βραδινή έξοδος Σαββάτου του Κωνσταντίνου Σαμψών με τον Ανδρέα Μουντούρη, έμελλε να οδηγήσει στην δημιουργία δύο νέων τραγουδιών με Αιτωλοακαρνάνες συντελεστές.
Για τα τραγούδια με τίτλο «Ου μοιχεύσεις» και «Στης ακτής τα βράχια», συνεργάστηκαν, μεταξύ άλλων, ένας Μακρυνιώτης (Ανδρέας Μουντούρης), ένας Αγρινιώτης (Κωνσταντίνος Σαμψών) και ένας Μεσολογγίτης (Δημήτρης Μανωλάτος). Το «Ου μοιχεύσεις» είναι ζεϊμπέκικο, ενώ το «Στης ακτής τα βράχια» χασάπικο.
Εξιστορώντας πώς δημιουργήθηκαν τα τραγούδια, ο Κωνσταντίνος Σαμψών γράφει στο aitoloakarnaniabest.gr: «Ήταν Οκτώβριος του 2022, όταν σε μια βραδινή έξοδο Σαββάτου σε γνωστό Bar του Αγρινίου, συναντήθηκα με τον Ανδρέα Μουντούρη, τον οποίο γνώριζα από την κοινή μας συμμετοχή στον Σύλλογο του «Ανοικτού Θεάτρου Αγρινίου». Επίσης γνώριζα και την συγγραφική – ποιητική του δραστηριότητα μέσα από διάφορα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ».
Και συνεχίζει: «Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, μεταξύ ποτού και κουβέντας περί ανέμων και υδάτων, βγάζει και μου δίνει ένα πακέτο από δέκα σελίδες με στίχους ποικίλης θεματολογίας, προτρέποντάς με να επιλέξω δύο-τρία, για να τα μελοποιήσω και να τα κάνουμε τραγούδια.
Με μια σύντομη ματιά διαπίστωσα ότι είχαν ενδιαφέρον για να ασχοληθώ. Φυσικά τα διάβασα με την ησυχία μου σε δεύτερο χρόνο και διάλεξα δύο τα οποία μου άρεσαν περισσότερο, αν και όλα ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Συγκεκριμένα το “Ου μοιχεύσεις” και το “Στης ακτής τα βράχια”».
Ο Ανδρέας Μουντούρης εξηγεί στο aitoloakarnaniabest.gr τους λόγους που ενέπνευσαν τους στίχους: «Το τραγούδι μας της “Ακτής τα Βράχια”, θα έλεγα πως είναι παράφραση της “Άρνησης” του νομπελίστα ποιητή μας Γ. Σεφέρη (Το γνωστό μας “Περιγιάλι”). Ο μεγάλος μας ποιητής στο “Περιγιάλι του” αναφέρεται σε τρεις αρνήσεις: “Διψάσαμε το μεσημέρι μα το νερό γλυφό” η πρώτη. “Πάνω στην άμμο την καυτή έγραψα τ’ όνομά της, ωραία που φύσηξε ο Μπάτης και σβήστηκε η γραφή” η δεύτερη. “Πήραμε τη ζωή μας λάθος κι αλλάξαμε ζωή” η τρίτη. Σε μένα δεν αρέσουν καθόλου οι αρνήσεις, καθ’ όσον εκ φύσεως είμαι άνθρωπος αισιόδοξος, οπότε θα ήθελα το τραγούδι μας, να διαπνέεται από μια δροσερή καλοκαιρινή αύρα, να είναι ερωτικό κι αρκετά αισιόδοξο!»
»Με το τραγούδι μας “Ου μοιχεύσεις” προτρέπω τους άντρες, να είναι πιστοί στη σχέση τους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα και παρατράγουδα (Αγιάτρευτες πληγές που μια ζωή πονάνε). Αυτό το τραγούδι το εμπνεύστηκα από την ιστορία ενός παλιού και καλού μου φίλου. Είχε δημιουργήργήσει μια εξαιρετική και πανέμορφη οικογένεια κι ένιωθε γι’ αυτό ευτυχισμένος. Η γυναίκα του ήταν ένας ανεκτίμητος θησαυρός! Πολύ όμορφη και υπέροχη σε όλα της. Τα παιδιά τους Αστέρια που σπούδαζαν σε Ανώτατες Πανεπιστημιακές Σχολές!
Μεταξύ του ζευγαριού υπήρχε μεγάλη αγάπη, αλλά και ζήλεια. Ο σύζυγος ήταν τρελός για τη συμβία του, τη λάτρευε πραγματικά, αλλά του άρεσε και να ξενοτρυγάει από δω κι από κει. Η γυναίκα του έκανε υπομονή, μέχρι που δεν άντεξε άλλο και κάποια στιγμή σηκώθηκε και έφυγε για πάντα. Τα παιδιά είχαν πια μεγαλώσει και με την υποστήριξη των γονιών τους βρήκαν το δρόμο τους. Εκείνη ξαναέφτιαξε τη ζωή της με έναν ευκατάστατο και καλό άνθρωπο, ενώ εκείνος μετά από τόσα χρόνια κάθεται και κλαίει τη μοίρα του, βρίσκοντας παρηγοριά σε κάτι γεροντοκόρες…»
Ζεϊμπέκικο το «Ου μοιχεύσεις» - Χασάπικο το «Στης ακτής τα βράχια»
Η επεξεργασία του μουσικού ύφους των τραγουδιών ολοκληρώθηκε με προτάσεις που έγιναν αποδεκτές και τελικά το «Ου μοιχεύσεις» έγινε ζεϊμπέκικο και το «Στης ακτής τα βράχια» χασάπικο.
Ο Κωνσταντίνος Σαμψών εξηγεί ότι «με πολλές ώρες δουλειά στην ενορχήστρωση καταλήξαμε στο τελικό μέρος από μουσικής πλευράς. Το επόμενο μέρος που είχε να κάνει με τους εμπλεκόμενους μουσικούς και ερμηνευτές το ανέλαβε ο ίδιος ο Ανδρέας Μουντούρης καθότι γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Τελικά καταλήξαμε να συνεργαστούμε με τον Δημήτρη Μανωλάτο (από το Μεσολόγγι) για την ερμηνεία, καθώς και την τρομπέτα, τον Θωμά Μπαρμπάκη για το μπουζούκι και μπαγλαμά, τον Νίκο Παπαδογιώργο (πλήκτρα) και την Κλεοπάτρα Στούμπου στην κλασική κιθάρα».
Οι ηχογραφήσεις και η τελική επεξεργασία πραγματοποιήθηκαν στο στούντιο FREQ με μηχανικό ήχου τον Νίκο Καλαμπαλίκη.
Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Σαμψών γράφει: «Η δουλειά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023 και δόθηκε στην δημοσιότητα. Τα σχόλια ήταν θετικά και η αποδοχή του κοινού θερμή. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα σε ότι κάνουμε, τα έχουμε μέσα από συλλογική δουλειά και αγαστή συνεργασία».
Δείτε τα βιντεοκλίπ με τα τραγούδια:
**Στην (επεξεργασμένη) κεντρική φωτό του άρθρου από αριστερά ο Ανδρέας Μουντούρης (Μακρυνιώτης), ο Κωνσταντίνος Σαμψών (Αγρινιώτης) και ο Δημήτρης Μανωλάτος (Μεσολογγίτης).
Ακολουθεί η κανονική φωτογραφία στο στούντιο και φωτό από την πρώτη δημόσια εκτέλεση των τραγουδιών σε κοσμικό κέντρο της Μακρυνείας με τους προαναφερόμενους καλλιτέχνες.
Πηγή: aitoloakarnaniabest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου