Η Google κατέθεσε μήνυση κατά απατεώνων που χρησιμοποιούσαν το AI chatbot της εταιρείας, τον Bard, προκειμένου να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους.
Όπως έγινε και με το ChatGPT της OpenAI, οι απατεώνες έσπευσαν να επωφεληθούν από την κυκλοφορία του Bard. Και τα δύο εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν αμέσως διαθέσιμα στο κοινό και οι ενδιαφερόμενοι χρήστες έπρεπε να ενταχθούν σε μια λίστα αναμονής πριν αποκτήσουν πρόσβαση. Τότε ήταν που οι απατεώνες ανέλαβαν δράση υποσχόμενοι γρήγορη πρόσβαση τόσο στο Bard όσο και στο ChatGPT. Έναντι χρηματικού ποσού φυσικά.
Σύμφωνα με το blog της Google, ο τεχνολογικός κολοσσός έχει κινηθεί νομικά εναντίον δύο ομάδων απατεώνων που καταχράστηκαν το Bard στο διαδίκτυο. Η πρώτη ομάδα εκμεταλλεύτηκε την διαφημιστική καμπάνια γύρω από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να εξαπλώσει κακόβουλο λογισμικό, ενώ η δεύτερη φέρεται να χρησιμοποίησε ως όπλο τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων της ψηφιακής χιλιετίας (DMCA) για να υποβάλει χιλιάδες απατηλές καταγγελίες πνευματικών δικαιωμάτων για να βλάψει τον ανταγωνισμό.
Πώς δρούσαν οι απατεώνες
Οι απατεώνες που κατονομάζονται στη μήνυση της Google χρησιμοποίησαν το Facebook για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες. Το έκαναν αυτό δημιουργώντας διάφορες σελίδες στο Facebook, όπως “Google AI”, “AIGoogle” και “AIGoogleBard”.
Για να φαίνονται νόμιμες οι σελίδες αυτές, χρησιμοποίησαν τα λογότυπα της Google, τα χρώματα μάρκετινγκ και ακόμη και φωτογραφίες του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Sundar Pichai.
Το Google Bard είναι εντελώς δωρεάν για χρήση στο διαδίκτυο (μπορείτε να έχετε πρόσβαση εδώ). Ωστόσο, οι σελίδες στο Facebook που δημιούργησαν οι απατεώνες ενθάρρυναν τους ανθρώπους να “κατεβάσουν” μια εφαρμογή του Bard. Ταυτόχρονα, έφτιαχνα διαφημίσεις στο δημοφιλές social media, οι οποίες ενθάρρυναν τους ανυποψίαστους χρήστες να κάνουν το ίδιο πράγμα.
Τόσο αυτές οι ψεύτικες σελίδες στο Facebook όσο και οι διαφημίσεις οδηγούσαν τους χρήστες σε επικίνδυνους ιστότοπους όπου κατέβασαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους αντί για το Bard. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η Google το λογισμικό αυτό στην συνέχεια έκλεβε τους λογαριασμούς των χρηστών στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία AI
Η δημιουργία της αίσθησης του επείγοντος είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι hackers, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου και οι απατεώνες, εξαπατούν τους χρήστες και τους οδηγούν στις παγίδες τους.
Για τον λόγο αυτό, πρέπει πάντα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα νέο εργαλείο ή προϊόν λογισμικού. Αν υπάρχει λίστα αναμονής, τότε θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί για οποιονδήποτε ισχυρίζεται ότι έχει ένα κόλπο ή ένα hack για να την παρακάμψει.
Το να κάνετε τη δική σας έρευνα είναι επίσης σημαντικό, καθώς εάν όσοι έπεσαν θύμα της απάτης έκαναν μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα τους αποκάλυπτε ότι δεν υπάρχει εφαρμογή για το Bard της Google, οπότε οποιαδήποτε σελίδα στο Facebook ή διαφήμιση, που τους πρότεινε να κατεβάσουν το νέο εργαλείο, θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτη
Για να προστατευτείτε από κακόβουλο λογισμικό και άλλους ιούς που μπορεί να καταλήξουν στον υπολογιστή σας όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Google Bard ή σε άλλα νέα εργαλεία AI, θα πρέπει να έχετε στον υπολογιστή σας κάποιο λογισμικό προστασίας από ιούς.
Οι απατεώνες και εγκληματίες του κυβερνοχώρου πιθανότατα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές καθώς κυκλοφορούν νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου