Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Τζανερίκος: Υποστηρίζει ότι είχε επικοινωνία και με δεύτερο κυβερνητικό παράγοντα - Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η νέα καταγγελία και οι πολιτικές αντιδράσεις

Εκτός του Γιώργου Γεραπετρίτη κι άλλος ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας προσπάθησε να τον επηρεάσει ώστε να βοηθήσει να αποκλειστεί το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Τζανερίκος υπέβαλε την παραίτησή του την Δευτέρα (10/4) μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την δημόσια δήλωσή του, με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική σε διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Τζανερίκος: Η δεύτερη επικοινωνία με «υψηλόβαθμο αξιωματούχο»

Στη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη (και «όχι σε κάποιο καφενέ, όπως λέχθηκε») αλλά και σε δεύτερη επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που του είπε «να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση», αναφέρεται μιλώντας στο dikastiko.gr ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρ.Τζανερίκος.

Αναλυτικά, όλες οι δηλώσεις του κ.Τζανερίκου στο dikastiko.gr:

Ερώτηση: Γιατί δεν παραιτηθήκατε αμέσως όταν κάνατε τη δήλωση, που χαρακτηρίστηκε αντιθεσμική

Απάντηση: Αντιθεσμικό θα ήταν να υποβάλλω την παραίτησή μου στα ΜΜΕ και όχι όπως προβλέπει ο νόμος να υποβάλλεται στα αρμόδια όργανα, κάτι που τελικά έγινε στις 07.30 το πρωί της Δευτέρας. Αλλωστε έχοντας κάνει τη δήλωση είχα ήδη αποφασίσει να παραιτηθώ, αλλιώς δεν είχα λόγο να κάνω αυτή τη δήλωση, εφόσον γνωρίζω εκ της 40ετούς εμπειρίας μου τους κανόνες που διέπουν το ρόλο μου.

Ερώτηση: Εν τέλει γιατί κάνατε αυτή τη δήλωση. Τι συνέβη;

Δεν θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;

Ερώτηση: Υπήρξε συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη και με ποιο περιεχόμενο;

Υπήρξε πράγματι, αλλά όχι σε κάποιο καφενέ όπως λέγεται. Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βρεθούμε στο γραφείο μου, αλλά του απάντησα πως δεν είναι σωστό, αλλά μπορώ να πάω εγώ στο κέντρο. Και πήγα στο δικό του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε στις 31 Μαρτίου και ώρα 09.30 το πρωί. Εκεί ο κ.υπουργός μου είπε ότι καλό θα ήταν να πείθαμε την κοινωνία να αποκλείσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα αλλά τώρα είναι αναγκαίο να γίνει με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα μου ζήτησε κι ένα υπόμνημα με τις προτάσεις μου για την κατάσταση της Δικαιοσύνης. Με ρώτησε επίσης αν θεωρώ ότι η ρύθμιση χρειαζόταν κάποια προσθήκη και είπα όχι.

Ερώτηση: Εκφραστήκατε υπέρ ή κατά;

Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο. Το οποίο συμβούλιο έκρινε τα πάντα στη διαδρομή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως π.χ την περίπτωση της Χρυσής Αυγής με την υπ΄αριθμόν 65/2014 υπό την προεδρία του κ. Χρυσικού.  Ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Και ξαφνικά, ενώ την Παρασκευή ζητούσαν τη γνώμη μου, χωρίς να ενημερωθώ (εφόσον γίνεται λόγος για θεσμική συνάντηση, όταν βέβαια θεσμικά αρμόδιος ως πολιτικός προϊστάμενος είναι μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης) ως επικεφαλής του αρμόδιου Α1 τμήματος έρχεται αυτή η τροπολογία όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, την επόμενη Πέμπτη. Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;

Ερώτηση: Είχατε άλλη όχληση;

Ναι, πριν γίνει γνωστή η νέα τροπολογία μου ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο «να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση».

Η πρώτη δήλωση Τζανερίκου

Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του στο iEidiseis.gr, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, είχε πει:

«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές!».

Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τον τρόπο που έγινε η παρέμβαση, σημειώνοντας όμως ότι «ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο

Η νέα δήλωση του Χρήστου Τζανερίκου προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο».

«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους “καφέδες” του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος».

Κατόπιν αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο» και τονίζει πως «οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;».

Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς».

Διαψεύδει παρέμβαση ο Γιάννης Οικονόμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτήθηκε σχετικά με την δήλωση του Χρήστου Τζανερίκου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ο ίδιος διέψευσε ότι έγινε παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με οποιονδήποτε μανδύα στις εκλογικές διαδικασίες, είναι μία επιλογή βαθιά αξιακή και πολιτική την οποία δεν παζαρεύουμε με κανέναν και σε κανένα επίπεδο. Από εκεί και πέρα, όλοι κρίνονται απέναντι στο κορυφαίο θεσμικά και πολιτικά αυτό ζήτημα και για τα λόγια τους και για την στάση τους» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, διότι εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας, εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μείνουν υποψήφιοι στις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom