Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Αγρίνιο: Ήρθαν για Πάσχα στο χωριό και…. εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους


Ήρθαν για Πάσχα στο χωριό και…. εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους! Οπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, επισκέπτες κατά την πασχαλινή περίοδο εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους στην περιοχή του Αγρινίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Εδώ και αρκετά χρόνια η εγκατάλειψη σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους είναι ένα λυπηρό φαινόμενο που διαπιστώνεται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την περιοχή του Αγρινίου.

Ωστόσο, τους τελευταίους τρείς περίπου μήνες η κατάσταση φαίνεται να έχει «φουντώσει» ακόμη και σε χωριά του Αγρινίου που δεν διαπιστώνονταν κατά το παρελθόν κάτι αντίστοιχο. Όμως η κατάσταση φαίνεται να εκτροχιάσατηκε κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα!

Το τρίμηνο αυτό, αλλά κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα, το εντυπωσιακό στοιχείο για τους εθελοντές της Φιλοζωικής Αγρινίου ήταν πως τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ράτσας και μάλιστα πανάκριβα ως προς την τιμή της απόκτησής τους!

Το φαινόμενο αυτό έλαβε διαστάσεις, όπως προαναφέραμε, κυρίως την περίοδο του Πάσχα, διότι όπως διαπίστωσαν οι εθελοντές της Φιλοζωικής Αγρινίου επισκέπτες έφερναν μαζί τους και τον τετράποδο φίλο τους και τον εγκατέλειπαν στην περιοχή του Αγρινίου!

Η Βούλα Αναγνωστοπούλου

Η Πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου - εθελόντρια - Βούλα Αναγνωστοπούλου μιλώντας στη «Σ» αναπτύσσοντας και τεκμηριώνοντας το φαινόμενο αυτό τόνισε: «πάντα υπήρχε το φαινόμενο να εγκαταλείπουν σκυλιά, δεν είχε όμως τόσο μεγάλη ένταση. Το τελευταίο όμως τρίμηνο, περίπου, το φαινόμενο φούντωσε ιδιαίτερα και μας ανησυχεί πολύ. 

Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πως σχεδόν όλα τα σκυλιά που εγκαταλείπονται το διάστημα αυτό σε όλη την περιοχή του Αγρινίου είναι ράτσας. Το φαινόμενο έχει φουντώσει σε όλη την περιοχή, ακόμη και σε χωριά που στο παρελθόν δεν ήταν τόσο έντονο.

Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, όπως λ.χ. τσοπανόσκυλα, ήταν γνωστό πως τα εγκατέλειπαν, όμως, όπως προανέφερα, το φαινόμενο έχει φουντώσει και πλέον εγκαταλείπουν μικρόσωμα σκυλιά, ράτσας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ακριβά για να αποκτηθούν, πανάκριβα, ακόμη και σπάνιας ράτσας. Είναι πολύ κρίμα αυτό που συμβαίνει. Όποιες ενέργειες και αν κάνουμε, συνεχώς διαπιστώνουμε πως κανείς δεν τα αναζητά.

Μάλιστα, τα σκυλιά αυτά δεν είναι τσιπαρισμένα. Αυτό συμβαίνει πιθανότατα λόγω των νέων νόμων περί τσιπαρίσματος. Το οξύμωρο όμως είναι πως τα περισσότερα χρήματα που μπορεί να διαθέσει κάποιος για το τσιπάρισμα είναι 30 ευρώ, χρήματα που δεν δικαιολογούν την εγκατάλειψη των σκυλιών αυτών. 

Δεν μπορούμε να υποθέσουμε κάποιον άλλο λόγο, αλλά είναι πολύ λυπηρό και άδικο να συμβαίνει αυτό σε βάρος των αθώων αυτών ψυχών. Πόσα να μαζέψει και να φροντίσει η φιλοζωική ή ένας ιδιώτης και ο Δήμος Αγρινίου; Έχουμε φτάσει στο όριό μας και δεν διαθέτουμε χώρο, ούτε καν ο Δήμος Αγρινίου. Η εγκατάλειψη σκυλιών ράτσας έχει ξεπεράσει κάθε όριο δυστυχώς.

Πέραν όμως του φαινομένου αυτού, κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου του Πάσχα διαπιστώσαμε πως έρχονταν και κόσμος στην περιοχή του Αγρινίου για τις γιορτές του και εγκατέλειπαν τα σκυλιά τους στο Αγρίνιο, κόσμος από Αθήνα, Πάτρα και γενικά από περιοχές εκτός Αιτωλοακαρνανίας.

Έφερναν το σκύλο τους λ.χ. από την Αθήνα και έπειτα μας τηλεφωνούν λέγοντας όλοι σχεδόν την ίδια ιστορία. Η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεφωνημάτων που δεχθήκαμε κατά τις γιορτές του Πάσχα «έλεγαν» πως: «ήρθαμε λ.χ. από την Αθήνα και βλέπουμε στη γειτονιά μας ένα σκύλο….». Είναι εντυπωσιακό να αναφέρουν όλοι τα ίδια πράγματα και κυρίως εξοργιστικό για τα σκυλάκια αυτά που τα πετάνε κυριολεκτικά στο δρόμο.

Μας έχει προκύψει ακόμη και περίπτωση σκύλου πάρα πολύ ακριβού και ιδιαίτερα σπάνιου. Μετά από μέρες μας πληροφορούσαν φιλόζωοι της γειτονιάς πως ο σκύλος αυτός (που εγκαταλείφθηκε) δεν περιφέρονταν στη γειτονιά, αλλά τον έφεραν και τον άφησαν οι επισκέπτες.

Τα στειρώνουμε, τα φροντίζουμε και τα δίνουμε για υιοθεσία και αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης, δηλαδή υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για τις ψυχές αυτές, τα υιοθετεί και να σώζει από κάθε κίνδυνο που υπάρχει στο δρόμο.

Όλοι πρέπει να προσέξουμε και να γνωρίζουμε πως κανείς ιδιώτης δεν πρέπει να χαρίζει κανένα σκυλί χωρίς χαρτιά, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Πρέπει να το έχει τσιπάρει πρώτα. Επίσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος στα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα από το Δήμο. Που βρίσκονται, αν είναι στειρωμένα κλπ.

Το πρόβλημα δυστυχώς είναι μεγάλο όσα και αν στειρώσει ο Δήμος Αγρινίου και η Φιλοζωική. Μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα δεχθήκαμε στη Φιλοζωική 30 τηλεφωνήματα για περιπτώσεις εγκατάλειψης σκύλων από επισκέπτες. Δεν είναι εικονικός ο αριθμός και επαναλαμβάνω πως ο αριθμός των τηλεφωνημάτων αυτών έγινε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Κωνσταντίνος Χόνδρος 
Εφημερίδα “Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom