Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Ελληνοτουρκικό διάλογο μετά τις εκλογές βλέπει ο πρέσβης των ΗΠΑ - Η συνεκμετάλλευση στο τραπέζι

Εκτός «αντιπαράθεσης» αφήνουν το θέμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών

Την έναρξη του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας μετά τις εκλογές και ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, με στόχο να επιτευχθούν οι επώδυνες, για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, «διευθετήσεις» στη βάση των απαράδεκτων τουρκικών

διεκδικήσεων, προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κατέδειξε ότι οι ΗΠΑ περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία για να μπει σε εφαρμογή ο σχεδιασμός.

Ωστόσο τα Ελληνοτουρκικά μένουν εκτός «αντιπαράθεσης» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που είναι προφανές ότι θέλουν να κρατούν το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα μακριά από τα κριτήρια ψήφου στις εκλογές. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά, υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους», μίλησε για «απεμπλοκή» και για «ειρηνική επίλυση μέσα από διάλογο» και προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα γίνει μια «ειλικρινής» προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, υποστήριξε ο Τζ. Τσούνης, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, αλλά είναι πρόθυμες να «μεσολαβήσουν» εφόσον ζητηθεί η συμβολή τους.

Αναγνωρίζοντας τη στενή πρόσδεση της χώρας στο ευρωατλαντικό άρμα, ο Τζ. Τσούνης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ένας «εξαιρετικά αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος» πάνω στον οποίο «στηρίζονται οι ΗΠΑ» για να «λυθούν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής», αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της Ουκρανίας, όπου η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να εμπλακούν στη βρώμικη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Στο ερώτημα ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για τις επικείμενες εκλογές της Ελλάδας, είπε πως η Ουάσιγκτον «δεν ανακατεύεται», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η Ουάσιγκτον έχει εξασφαλίσει «όρκους πίστης» τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «την τελευταία δεκαετία, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων στην Ελλάδα και προέδρων στις ΗΠΑ, οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα»...

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom