Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Εντυπωσιακές Αναπαραστάσεις του Θείου δράματος στα Μάρμαρα και στη Μάρπησσα της Πάρου (φωτο & βίντεο)


Το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Κυρίου κατά την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και φέτος με εντυπωσιακό τρόπο στα σοκάκια των χωριών της Πάρου Μάρμαρα και Μάρπησσα.

Το μοναδικό αυτό έθιμο των αναπαραστάσεων των Παθών του Χριστού μας κρατάει περίπου έναν αιώνα τώρα, καθώς το εμπνεύστηκε και υλοποίησε το 1924 η τότε δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μάρπησσας, Βασιλεία Καφούρου - Ασωνίτη.

Σύμφωνα με το έθιμο ο Επιτάφιος περνά από τα στενά δρομάκια (σοκάκια) των χωριών και κάνει περίπου 15 στάσεις, στις οποίες παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν εκπληκτικά σκηνές από την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μαγδαληνή που πλένει τα πόδια του Χριστού, το Μυστικό δείπνο, τον Πόντο Πιλάτο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, την ανάβαση στο Γολγοθά, το μαρτύριο της Σταύρωσης, την Αποκαθήλωση ,το κρέμασμα του Ιούδα κλπ.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη τα δρώμενα στην φετινή αναπαράσταση του Θείου δράματος στα Μάρμαρα και  στη γειτονική Μάρπησσα που ήταν εντυπωσιακή.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν στη αναβίωση του μοναδικού αυτού εθιμού και στο εξαιρετικό αποτέλεσμα!

Δείτε παρακάτω πλήθος εκπληκτικών σκηνών από την φετινή αναπαράσταση του Θείου δράματος στα Μάρμαρα της Πάρου:

Δείτε εντυπωσιακό θέαμα και από την αναπαράσταση του Θείου δράματος στη γειτονική Μάρπησσα:

Δείτε και το βίντεο του  https://parianostypos.gr/ που περιλαμβάνει και την συνάντηση των Επιταφίων των εκκλησιών της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, της Ζωοδόχου Πηγής και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο λιμάνι της Παροικιάς παρουσία του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου:

Δείτε ΕΔΩ ένα ακόμα εξαιρετικό βίντεο από τα δρώμενα στα Μάρμαρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom