Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

«Σαρώνει» την Εύβοια ο χιονιάς: Εγκλωβισμοί κατοίκων, διακοπές ρεύματος και εκκλήσεις για εκχιονιστικά


Το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα έχει προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας και ιδίως στο κεντρικό κομμάτι του νησιού, όπου από το απόγευμα της Κυριακής σημειώνονται σφοδρές χιονοπτώσεις.

Οι κάτοικοι χωριών και οικισμών του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων ήρθαν αντιμέτωποι με διακοπές ηλεκτροδότησης από την πρώτη ημέρα επέλασης της κακοκαιρίας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέσω της χρήσης γεννητριών.

Ωστόσο, η μεγάλη συγκέντρωση όγκων χιονιού στους δρόμους που συνδέουν τα χωριά με το κύριο οδικό δίκτυο του νησιού, αλλά και εντός οικισμών, έκαναν επιτακτική την ανάγκη παρουσίας εκχιονιστικών μηχανημάτων, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί με επάρκεια, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν κάτοικοι του Θεολόγου Ευβοίας στο documentonews.gr.

«Δεν έχει φανεί εκχιονιστικό»

Όπως καταγγέλλουν, ο δρόμος που συνδέει το χωριό με τη Χαλκίδα είναι «σχετικά προσβάσιμος», αλλά εντός του οικισμού οι δρόμοι έχουν καλυφθεί από χιόνι ύψους σχεδόν ενός μέτρου, όπως και τα αυτοκίνητά τους. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, καθώς αδυνατούν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Οι κάτοικοι του Θεολόγου επισημαίνουν ότι έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με τη δημοτική αρχή, δίχως ωστόσο αποτέλεσμα. «Εκχιονιστικό του Δήμου δεν έχει φανεί. Όλα βρίσκονται στη Στενή», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι ο οικισμός «παλεύει» μόνος του ενάντια στα κύματα κακοκαιρίας αλλά και τις φυσικές καταστροφές.

Εγκλωβισμοί λόγω χιονιού σημειώθηκαν και στο Κοντοδεσπότι, με το evima.gr να καταγράφει στο ρεπορτάζ του ότι επρόκειτο για δύο άτομα που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα.

«Πνίγεται» στο χιόνι η Βόρεια Εύβοια

Δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, η οποία προ διετίας επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές. Σοβαρά προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και μετακινήσεις καταγράφονται στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού, αλλά και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το πρωί της Τρίτης 15 χωριά στον Δήμο Ιστιαίας είχαν μείνει χωρίς ρεύμα.

«Ανοίγουμε τους δρόμους και μέσα σε λίγα λεπτά κλείνουν ξανά από την έντονη χιονόπτωση, παράλληλα έχουμε σοβαρά προβλήματα έχουμε με την ηλεκτροδότηση 15 χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς στο evima.gr.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης έστειλε κατεπείγον έγγραφο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας συνδρομή ελικοπτέρου στο Κέντρο Υγείας, σε περίπτωση ανάγκης.

Διακοπές ρεύματος στη Χαλκίδα 

Προβλήματα καταγράφηκαν και στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, τη Χαλκίδα, λόγω των πολύωρων διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Από το πρωί της Τρίτης πολλές περιοχές της πόλης έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ που άφησε τους κατοίκους εκτεθειμένους σε χαμηλές θερμοκρασίες εν μέσω κακοκαιρίας.

Επί ώρες οι κάτοικοι επιχειρούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ιθύνοντες ώστε να μάθουν πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη, εκφράζοντας παράλληλα την οργή τους. Εν τέλει, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αποκαθίστανται σταδιακά από τις πρώτες απογευματινές ώρες.

https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom