Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Πως το περιβόητο Gentrification διαλύει τον κοινωνικό ιστό και εντείνει υπάρχουσες ανισότητες στο κέντρο της Αθήνας


Ασχημα είναι τα… μαντάτα για τους μικροεπαγγελματίες, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσίευσε το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα τις επιδράσεις του Gentrification (εξευγενισμός) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ασφαλώς οι μικροεπαγγελματίες και οι κάτοικοι του κέντρου δεν περίμεναν την έρευνα για να καταλάβουν τι ζουν στο… πετσί τους, καθώς βλέπουν διαρκώς τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται και τις περιουσίες του να χάνονται από την επέλαση των αλλαγών χρήσης γης και του τουριστικού «κύματος» μέσω του AirBnB.

Όπως και να έχει, όμως, η έρευνα αναδεικνύει ορισμένες βασικές τάσεις.

Συγκεκριμένα:

– Διαπιστώνει ότι η νέα συνθήκη παράγει πολλαπλούς εκτοπισμούς που γεννούν κοινωνική και χωρική ανισότητα.

– Καταγράφει τις σύγχρονες τάσεις και μετασχηματισμούς που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα της πόλης (μέσω πολιτικών και διαδικασιών) και επηρεάζουν τις χρήσεις, τις λειτουργίες, τα πρότυπα ιδιοκτησίας και κατοικίας και συνολικά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Η εικόνα του κέντρου μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς σε κτίρια και χρήσεις με ιδιαίτερη δυναμική, καθοδηγούμενη από την ιδιωτική πρωτοβουλία, κυρίως τον κλάδο του real estate, τη δημόσια πολιτική και τις διεθνείς και τοπικές τάσεις της βιομηχανίας του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτελούμενη αναμόρφωση της πόλης μεταβάλει την καθημερινότητα των κατοίκων, των επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η κρίση στη κατοικία, η απώλεια σε μεγάλο βαθμό της χαρακτηριστικής πολυλειτουργικότητας της Αθήνας που προκύπτει από τη μίξη χρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων, η μονοκαλλιέργεια των χρήσεων τουρισμού και αναψυχής σε μεγάλα τμήματα παραδοσιακών εμπορικών ζωνών και στις γειτονιές, όπου μαζί με την κατοικία επικρατεί η μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα, αποτελούν ενδείξεις αστικής αναδιάρθρωσης με αποτέλεσμα τον άμεσο ή έμμεσο εκτοπισμό κατοίκων, χρηστών και χρήσεων.

Συνέπεια των παραπάνω: Η νέα συνθήκη παράγει πολλαπλούς εκτοπισμούς που γεννούν κοινωνική και χωρική ανισότητα αλλά θέτουν επιπλέον και νέα ζητήματα και ερωτήματα για πολιτικές που να αναχαιτίζουν φαινόμενα gentrification.

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom