Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Εύα Καϊλή: Αποκαλυπτικές συνομιλίες μέσα από τη φυλακή - Ο λόγος που ενδέχεται να παρατάθηκε η κράτησή της


Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνουν στο φως η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική «La Repubblica», σύμφωνα με τα οποία, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, είχε «κεντρικό ρόλο» στο κύκλωμα, καθώς «ήταν πεινασμένος για χρήματα».

Οι βελγικές εφημερίδες Le Soir, Knack και η ιταλική La Repubblica έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία από τις καταθέσεις του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 13 Φεβρουαρίου και άλλα αρχεία της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παντσέρι, που θεωρείται «εγκέφαλος» του Qatargate έχει υπογράψει συμφωνία με τις βελγικές Αρχές και σκοπεύει να αποκαλύψει πρόσωπα και καταστάσεις για την πολύκροτη υπόθεση, με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή.

Η κατάθεση του Παντσέρι φαίνεται πως φέρνει σε δύσκολη θέση τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, εναντίον του οποίου έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες μετά από τη σύλληψή του, ενώ βάζει στο «κάδρο» και τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και την Εύα Καϊλή.

Όπως αποκαλύπτουν οι εφημερίδες, ο Παντσέρι παραδέχτηκε ότι έλαβε συνολικά ποσό 2,6 εκατομμυρίων ευρώ από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δόθηκε σε μετρητά και μέρος του προωθήθηκε σε ευρωβουλευτές και εργαζόμενους στο Ευρωκοινοβούλιο το χρονικό διάστημα από το 2018 έως το 2022.

Όπως είπε ο ίδιος, «βασικός πελάτης» είναι το Κατάρ ενώ το Μαρόκο έδωσε περί τα 180.000 ευρώ σε μετρητά, δώρα και ταξίδια. Η Μαυριτανία, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση Παντσέρι, πλήρωσε περί τα 200.000 ευρώ στους Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι, το «δεξί χέρι» του Ιταλού και συντρόφου της Εύας Καϊλή.

Το νέο πρόσωπο «κλειδί» και οι διάλογοι μέσα από τη φυλακή

Συγκεκριμένα, η Le Soir μεταξύ των στοιχείων που παραθέτει, αναφέρει πως η παρακολούθηση των επικοινωνιών της Εύας Καϊλή στις φυλακές Χάρεν, όπου κρατείται, αποκάλυψε πως η ευρωβουλευτής ζήτησε από οικείο της πρόσωπο να βρει ένα κινητό τηλέφωνο και USB που βρίσκονταν σε κάποια από τις κατοικίες της. 

Μάλιστα, εκτιμά πως ίσως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρατάθηκε η κράτησή της. Οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή, Sven Mary και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Soir αναφέρει επίσης ότι η Έλληνίδα ευρωβουλευτής θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν.

Προεκλογική εκστρατεία με χρηματοδότηση από το Κατάρ έως 250.000 ευρώ

Σύμφωνα με τα όσα είπε φέρεται να είπε o Παντσέρι, είχε αποφασιστεί από τον Αλ Μαρί σε συνάντηση στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή –η ψηφοφορία έγινε στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα– μέχρι έως 250.000 ευρώ, με σκοπό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής να ανταποδώσει τη χάρη αργότερα από τη θέση της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πάντα σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο Αντόνιο Πατσέρι, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής θα ζητούσε από τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, να μεσολαβήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ώστε εκείνος να στηρίξει την κατάργηση βίζας για τους Καταριανούς που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν ξέρω αν το έκανε» είπε ωστόσο ο Παντσέρι.

https://www.real.gr/politiki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom