Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Παίδων»: Κινητοποιήσεις από αύριο ενάντια στην παράδοση του παιδοογκολογικού σε ιδιώτες


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ΠΑΙΔΩΝ «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού» ενάντια στην κατάθεση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, καθώς αν περάσει θα συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ"».

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις της 5μελούς επιτροπής ΕΙΝΑΠ Παίδων «Η Αγία Σοφία» και του Σωματείου Εργαζομένων «Π. & Α. Κυριακού» οι εργαζόμενοι προχωρούν την Τρίτη 28 Φλεβάρη σε στάση εργασίας από τις 10 π.μ. του ιατρικού προσωπικού και στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Την Τετάρτη 1 Μάρτη προχωρούν σε απεργία και στις 9 π.μ. σε συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού.

Σε ανακοίνωσή της, η  5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ Παίδων «Η Αγία Σοφία» σημειώνει πως «η κινητοποίηση της Πέμπτης με την συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων των παιδιατρικών νοσοκομείων και του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια "Η Φλόγα", την ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, σωματεία άλλων νοσοκομείων, ενώσεις γονέων, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες "Η Αγία Σοφία", σωματείων από την εκπαίδευση, από το εμπόριο, συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, συλλόγους γυναικών, συλλογικών φορέων της γειτονιάς απέδειξε ότι οι εργαζόμενοι και οι γονείς διαφωνούμε με το νομοσχέδιο.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί η κυβέρνηση δεν ρώτησε ΠΟΤΕ τους εργαζόμενους και τους συλλόγους γονέων για τις θέσεις τους περί των βελτιώσεων του κέντρου μέσα στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, όπως ζητούν οι ίδιοι; Γιατί τρέχει να ψηφίσει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο για τον παιδικό καρκίνο μία βδομάδα πριν διαλυθεί η Βουλή; Η σιωπή της διοίκησης και των εκλεγμένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, η άρνηση της να τοποθετηθεί για το θέμα δείχνει συνενοχή!».

Και προσθέτει:

«Μας λένε: "ότι η μετατροπή αυτή γίνεται για το καλό μας, για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του".

Τι δεν μας λένε: Ότι ήδη η μονάδα αυτή προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια σπουδαίο έργο στα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες, με εξαιρετικό προσωπικό εξειδικευμένο και αυτά που ζητάμε δεν είναι ιδιώτες - "φιλάνθρωπους" να βάλουν χέρι σε αυτό το τεράστιο έργο, αλλά αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, εξοπλισμό. Γιατί τόσα χρόνια το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής που προσφέρει σπουδαίο έργο δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού;

  • Δηλώσεις από εργαζόμενους του παιδοογκολογικού: "Τα παιδιά μας σώζονται και ζουν χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», το προσωπικό θεράπευε με τον ίδιο τρόπο τους ασθενείς πολύ πριν γίνει η χωροταξική μεταφορά του Τμήματος και η μετακόμιση στην πτέρυγα «Ελπίδα», που δημιουργήθηκε σε οικόπεδο του Δημοσίου και με χρήματα από εράνους πολιτών. Το ίδιο προσωπικό τώρα καλείται να συνεχίσει το έργο του με ένα αβέβαιο καθεστώς, με το τμήμα να παραδίδεται σε ιδιώτες και να προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, όπως τι θα γίνει με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που σήμερα εφαρμόζονται και αν θα υπάρχει πρόσβαση για τα παιδιά από άλλες πόλεις".

  • Δηλώσεις από τον Σύλλογο Γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες "Η Φλόγα": "Αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να είμαστε μέσα, μαζί με τα παιδιά μας, και όχι το άγχος μας να είναι το αύριο αλλά μόνο το σήμερα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η οποιαδήποτε κυβέρνηση να απλώνει χέρια πάνω στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας αξίζουν δημόσια Υγεία, είτε αντιμετωπίζουν ένα απλό κρυολόγημα είτε μια νεοπλασματική ασθένεια. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την ασθένεια οποιουδήποτε παιδιού".

  • Απόφαση ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ): "...Οι βασικοί στόχοι που αφορούν τη φροντίδα των μικρών ασθενών μας, έχουν ήδη κατακτηθεί και διαρκώς βελτιώνονται με το υπάρχον πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας, δεδομένων μάλιστα των τεράστιων παροχών του κράτους και των συλλόγων γονέων / φίλων, που υποστηρίζουν οικονομικά το έργο της καταπολέμησης του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο.Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» μπορεί ενδεχομένως να εγκυμονεί ανεξερεύνητους κίνδυνους συνδεόμενους με όλα τα ανωτέρω πεδία, αλλά και με την εύρυθμη και αδιατάρακτη διοχέτευση ανθρωπίνων και υλικών πόρων στην υπηρεσία των μικρών μας ασθενών......Επισημαίνεται, φυσικά, η αντίφαση μεταξύ της «οικονομικής αυτοτέλειας» και της πρόβλεψης για συνεχιζόμενη παροχή υψηλοτάτων ποσών από την πλευρά του κράτους για τη λειτουργία της νέας μονάδας, σε επίπεδο θεραπευτικής και υποστηρικτικής αγωγής των ασθενών, αλλά και σε επίπεδο μισθολογικού κόστους. Η οποιαδήποτε αλλαγή δομής και/ή αναθεώρηση όλων των ανωτέρω θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας μας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σε οπισθοδρόμηση και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς πολλές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν ή να επαναπροσδιορισθούν..."

Μας λένε: "ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν , δεν θα αλλάξει τίποτα για τους εργαζόμενους, όλα θα παραμείνουν τα ίδια".

Τι δεν μας λένε:

1. Εφόσον λοιπόν ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να πληρώνει ποιος ο λόγος αντί να ενισχυθεί το ήδη υπάρχον δημόσιο κέντρο με το σπουδαίο έργο, να δοθεί σε ιδιώτες; Γιατί τώρα ο ΕΟΠΠΥ θα πληρώνει τον ιδιώτη που θα έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΣΟΔΑ, δηλαδή ο ιδιώτης με τα λεφτά τα δικά μας, των ασφαλισμένων θα κάνει τον επιχειρηματία και τον φιλάνθρωπο. Αντί λοιπόν να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουμε με τα λεφτά μας, τα λεφτά των ασφαλισμένων, θα τα δίνουμε για να φτιαχθούν ιδιωτικά μέγαρα.

2. Οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν στα πλαίσια του κέντρου, όμως το κέντρο δεν μπορεί να σταθεί μόνο του χωρίς όλες τις παιδιατρικές υποειδικοτητες, χωρίς αξονικό, χωρίς μονάδα τα οποία υπάρχουν ΜΟΝΟ στα παιδιατρικά νοσοκομεία, που είναι υποστελεχωμένα, με τεράστιες αναμονές. Οπότε ο γονιός θα ερωτηθεί, όπως συμβαίνει και σε άλλα ΝΠΙΔ, θέλετε να περιμένετε για μια τακτική εξέταση ή τακτικό ραντεβού γιατρού κάποιους μήνες ή μήπως να σας δουν οι συνεργάτες μας όμως θα υπάρξει κόστος και επιβάρυνση...όλοι καταλαβαίνουμε τι θα διαλέξει ο γονιός...όλοι ξέρουν πως λειτουργεί πχ το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Ωνάσειο, που δεν έχει όλες τις παιδιατρικές υποειδικότητες με γονείς να έχουν αναγκαστεί να πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους.

3. Αφού δεν θα αλλάξει τίποτα για τους εργαζόμενους όπως μας διαβεβαιώνει διοίκηση και υπουργείο γιατί αυτό δεν αναφέρεται ρητά και απλά στο νομοσχέδιο; Αντ’ αυτού αναφέρεται ότι το μόνιμο προσωπικό θα συνάψει νέες συμβάσεις με το ΔΣ του κέντρου, που θα είναι ιδιωτικό και θα αμείβονται από το κέντρο με μισθό που βαρύνει τον προϋπολογισμό του μετά από ισόποση επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας, χωρίς καν να αναφέρεται τι θα γίνει με το λοιπό προσωπικό με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αναφέρεται η κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού που θα αποφασιστεί από τον πρόεδρο και το ΔΣ που δεν θα έχει καν εκπροσώπους εργαζομένων.

Ξεσηκωμός από όλους μας!! Ήρθε η ώρα να ορθώσουμε το ανάστημα μας!! Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να αποτρέψουμε το νομοσχέδιο!

Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι υγειονομικοί για να τους προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Γι αυτό αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μην δουλεύει ο γιατρός 36 ώρες συνεχόμενα άυπνος, η νοσηλεύτρια πρωί-βράδυ βάρδια κ.α. Να έχουμε χρόνο να μελετήσουμε, να ξεκουραστούμε, να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας!

Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι επιστήμονες και το κίνητρο μας είναι η αγάπη μας προς τον ασθενή και την ζωή. Δεν θέλουμε να γίνουμε επαίτες φιλανθρωπιών και χορηγιών για να πλουτίζουν κάποιοι ούτε να δουλεύουμε με τον κίνδυνο της απόλυσης και της τρομοκρατίας πάνω από το κεφάλι μας».

Σε ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων «Π. & Α. Κυριακού» προσθέτει:

«Να μην περάσει η μετατροπή του παιδοογκολογικού σε ΝΠΙΔ! Όλοι μαζί ενωμένοι, εργαζόμενοι, γονείς και κοινωνία παλεύουμε για την υγεία που έχουν ανάγκη και αξίζουν τα παιδιά μας! Δημόσιες δωρεάν σύγχρονες παιδιατρικές υπηρεσίες υγείας!».

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom