Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά το σάλο για την αποφυλάκιση Πατέλη


Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ζήτησε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας με την οποία αποφυλακίστηκε ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης, προκειμένου να εξετάσει αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Ο Πατέλης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά βγαίνει μόλις μετά από 30 μήνες.

Αλλά ποιο ήταν το σκεπτικό του εισαγγελέα που πρότεινε την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη κρατούμενου;

  1. 1.Ότι «φαίνεται να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα διατάραξης της ψυχοκοινωνικής ζωής του παιδιού τού Γ. Πατέλη». Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου επικαλέστηκε ψυχολογικά προβλήματα του 15χρονου παιδιού εξαιτίας της απουσίας του πατέρα του και προσκόμισε στο δικαστήριο σχετική ψυχιατρική γνωμάτευση. Έτσι, ο εισαγγελέας είπε ότι «μπορεί κάποιος ευπρόσωπα να υποστηρίξει ότι η συνέχιση της παραμονής του πατέρα στη φυλακή θα προκαλέσει επίταση του προβλήματος του παιδιού».
  2. 2. Ότι ο κατηγορούμενος αφενός έχει «το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι την αμετάκλητη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου», αφετέρου «ανεξάρτητα από την ιδεολογία του και τη φύση της κατηγορίας, ήταν υποδειγματικός κατηγορούμενος καθώς έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών». Ως προς αυτό, είχε επιχειρηματολογήσει και ο δικηγόρος του Γ. Πατέλη, λέγοντας ότι «πήγε και παραδόθηκε μόνος του μόλις αποφασίστηκε η φυλάκισή του και, ως ελαιοχρωματιστής, έχει κάνει θαύματα στη φυλακή, την έχει ανακαινίσει όλη!»
  3. 3. Ότι ο Γ. Πατέλης δεν είναι ύποπτος φυγής ή φυγοδικίας και «έχω την αίσθηση ότι η πράξη (σ.σ. η δολοφονία Φύσσα) έγινε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών και δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης».

Προφανώς ο εισαγγελέας δεν εκτιμά ότι οι πολύ πρόσφατες επιθέσεις χρυσαυγιτών στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και στο Νέο Ηράκλειο Αττικής είναι παρόμοιες συνθήκες με θύματα αντιφασίστες, παρ’ όλο που γι’ αυτές ακριβώς τις υποθέσεις έχει διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για να διερευνηθεί το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης με ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οργισμένα σχόλια, ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης. 

Μια πολύ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα μετά την απόφαση του Εφετείου Αναστολών να αποφυλακιστεί ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης. 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονημένου Νίκου Τεμπονέρα, με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση τοποθετείται για το θέμα Πατέλη και στέλνει το δικό του μήνυμα στην Μάγδα Φύσσα, τη «μάνα όλου του κόσμου», όπως την αποκαλεί.

Με ένα απόσπασμα από ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη σχολιάζει ο πρόεδρος του Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών:

«7/10/20. Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πυρηνάρχης Πατέλης καταδικάζεται σε 122 μήνες φυλάκισης.

»18/10/21. Αφήνεται ελεύθερος με αναστολή.

»“Κι ούτε μια μέρα, μια στιγμή στον τόπο αυτόν, που να μη γίνεται άδικο και φονικό κανένα”.

Οδ. Ελύτης».

«Προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη» σχολιάζει το ΚΚΕ.

Για «εμφανή ευνοϊκή μεροληψία του Δικαστηρίου» κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του: «Ένας από τους πιο αιματοβαμμένους Χρυσαυγίτες, αφέθηκε ελεύθερος με το σκεπτικό ότι “δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης”. 

Η εμφανής ευνοϊκή μεροληψία του Δικαστηρίου, φοβούμαστε ότι αναιρεί το ίδιο του το επιχείρημα ότι “δεν υφίστανται πλέον οι συγκεκριμένες συνθήκες και οι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους τελέστηκε το αδίκημα”».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom