Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου: Δυσοίωνο το μέλλον των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της αγοράς


Η εξέλιξη της πανδημίας σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών δημιουργούν ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στην αγορά.

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την επανεκκίνηση της αγοράς στις αρχές Απριλίου δεν επιβεβαιώθηκαν .


Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ζήτησε εκείνη την περίοδο να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης προς τις μικρές επιχειρήσεις ταυτόχρονα με την επαναλειτουργία τους για να μπορέσουν να βρουν ξανά τον βηματισμό τους μετά τα υποχρεωτικά επαναλαμβανόμενα λοκντάουν.


Δυστυχώς όμως η πολιτεία συνεχίζει να ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ παρά τα συνεχή αιτήματα του εμπορικού κόσμου για μέτρα στήριξης.

  • Η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να δημιουργεί έντονα προβλήματα στην αγορά.

  • Το ζητούμενο με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες δεν είναι οι συγχωνεύσεις για να μπορεί να έχει μια μικρή επιχείρηση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, (οι δε πρόσφατες δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης είναι ΕΚΤΟΣ της σημερινής πραγματικότητας), αλλά η άμεση παρέμβαση της πολιτείας (έπρεπε ήδη να έχει γίνει) ώστε να δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και στις μικρές επιχειρήσεις που τόσο έχουν ΑΝΑΓΚΗ σήμερα. 

  • Το γεγονός ότι μόλις 25.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε σύνολο 850.000 δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας .

  • Παραμένει επίσης το αίτημα για διαγραφή μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία χωρίς την υπαιτιότητα των συναδέλφων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

  • Καθιέρωση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

  • Επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος .

  • Σε όσους συναδέλφους κλείνουν τις επιχειρήσεις τους να χορηγείται επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Δημιουργία ξεχωριστού προγράμματος στήριξης του Λιανεμπορίου αντίστοιχου με άλλους κλάδους της οικονομίας ώστε να υπάρχει δίκαιη και ίση αντιμετώπιση για όλους.

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα καθώς η συνεχής συσσώρευση υποχρεώσεων μέσα στη πανδημία θα είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η στήριξη που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις από την πολιτεία είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν .

Η σημερινή κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να το δείξει με ξεκάθαρο τρόπο εάν θέλει να υπάρχουν και στο μέλλον οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που εξακολουθούν να παλεύουν μόνες για την επιβίωση τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

                                                                                                              

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ε.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom