Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Νυχτερινό lockdown αν τα κρούσματα παραμείνουν στα 600 - Συναγερμός μετά το “μαύρο” ρεκόρ


Μάσκα παντού, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τοπικά lockdown τα μέτρα που εξετάζονται μετά το σοκ των 667 κρουσμάτων. Η «κόκκινη γραμμή» των 600 κρουσμάτων και οι περιοχές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία. Ορόσημο για τις όποιες αποφάσεις η Παρασκευή.

Τέσσερις περιοχές εκτός ελέγχου, 667 κρούσματα σε μια μέρα με τον αριθμό ρεκόρ να προκαλεί ίλιγγο και η συζήτηση για νέα μέτρα «φουντώνει» ξανά. Και φουντώνει γιατί τέσσερις περιοχές βρίσκονται σχεδόν μια ανάσα από την… Κοζάνη, όπου ισχύει ήδη το πρώτο τοπικό lockdown.

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται πιο «μαύρος» από τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τα κρούσματα, που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μέσα σε 20 μέρες έχουν καταγραφεί 137 θάνατοι από κορονοϊό, από 125 τον Σεπτέμβριο.

Τα 600 κρούσματα αποτελούν την «κόκκινη γραμμή». Αν τα κρούσματα μείνουν σταθερά σε αυτό το επίπεδο, όπως γράφουν σήμερα (21.10.2020) Τα Νέα, στο τραπέζι είναι το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως γίνεται στο Παρίσι εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους.

Το μοντέλο του νυχτερινού lockdown που επιβλήθηκε στο Παρίσι είναι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00 στις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο. Έτσι, ελπίζουν κυβέρνηση να ειδικοί, όχι μόνο να «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά να αντιμετωπιστεί και ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Ο εντοπισμός 667 κρουσμάτων σε μια μέρα έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, που αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να σταματήσουν τη διασπορά του ιού πριν «απλωθεί» ο κορονοϊός παντού και δοκιμαστεί όσο ποτέ άλλοτε το σύστημα υγείας.

Click4moreΚίνδυνος αλλαγής κατηγορίας κινδύνου σε 5 Περιφερειακές Ενότητες – Σήμερα οι εισηγήσεις των ειδικών

Ήδη μια τέτοια «εντολή» έδωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης (20.10.2020) όταν έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη αυτή δεν αποφασίστηκαν μέτρα. Μέρα ορόσημο γι’ αυτό, για το αν θα αποφασιστούν κι αν θα ληφθούν νέα μέτρα δηλαδή, θα είναι η Παρασκευή, όταν θα υπάρξει νέα σύσκεψη στο Μαξίμου.

Για την ώρα, πέρα από τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στο τραπέζι παραμένουν μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο – συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Αττικής- αλλά, όπως όλα δείχνουν, σε δεύτερο χρόνο.

Δεν αποκλείεται η Θεσσαλονίκη να μπει σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί συναγερμός ή «επίπεδο 3») ακόμη και σήμερα, ενώ Ιωάννινα και Καστοριά βρίσκονται ένα βήμα πριν από το τοπικό lockdown – όπως αυτό που ισχύει ήδη στην Κοζάνη.

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες. Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»

Το ενδεχόμενο νυχτερινού lockdown δεν απέκλεισε καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Τόνισε πως «οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα» και πρόσθεσε πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως η μέση ηλικία όσων καταγράφονται ως κρούσματα είναι άνθρωποι σχετικά νέοι, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τον κορονοϊό σε μεγαλύτερους.

Click4moreΚορονοϊός: Σε ασφυκτικό κλοιό όλη η χώρα – Οι “κόκκινες” περιοχές στην Αττική και η επέλαση του ιού στη βόρεια Ελλάδα

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων. «Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.

Πολλά θα κριθούν από τη σύσκεψη που θα έχουν σήμερα οι ειδικοί, αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για να αξιολογήσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και θα αποφασίσει αν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom