Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ο «άγνωστος φάκελος» για την εξάχρονη δράση της ΟΛΑ

Η επίθεση-«κλειδί» το 2018, οι ύποπτοι αντιεξουσιαστές, οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, το λάθος του… καλάσνικοφ και οι έρευνες σε κωδικούς ενός laptop.

του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου 
«Γνωρίζαμε από σειρά ερευνών και ενδεικτικά στοιχεία, μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τον Δεκέμβριο 2018, πολλά από τα μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών. Πρόκειται για τρεις αντιεξουσιαστές που έχουν κατηγορηθεί για ληστείες τραπεζών – σε διαφορετικές περιπτώσεις, και όχι από κοινού – την περίοδο 2004-2010. 

Ορισμένοι εξ αυτών είναι ήδη στη φυλακή για άλλους λόγους. Ακόμη είχαμε διαπιστώσει μετά από έρευνες σε κάδο απορριμμάτων και αναζητήσεις σε εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών με βάση τους κωδικούς της συσκευής ότι η προκήρυξη για την εν λόγω επίθεση γράφτηκε από άλλον αντιεξουσιαστή σε laptop… μιας χρήσης. 

Ο υπολογιστής αγοράστηκε από τον συγκεκριμένο αναρχικό που είχε βάση στη Θεσσαλονίκη, μόνο για να γραφεί το εν λόγω κείμενο και για να μην υπάρχει κανένα ίχνος καταστράφηκε μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης, στις αρχές Ιανουαρίου του 2019. 

Ισως να μην είναι τυχαίο ακόμη ότι το ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στον ΣΚΑΪ εγκαταλείφθηκε σε περιοχή στο Κουκάκι, κοντά στο σημείο που βρέθηκε προ 10 ημερών αποθήκη με εκρηκτικά και σφαίρες. Ισως κάπου εκεί υπήρχε κι άλλη γιάφκα που αναζητούμε τώρα».

Ο «φάκελος» των επιθέσεων

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής» ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη μετά τη σύλληψη τριών αντιεξουσιαστών που συσχετίστηκαν με «γιάφκα» σε πολυκατοικία της οδού Ζίνη στο Κουκάκι. Ακολούθως σε ψηφιακό αρχείο ενός από αυτούς βρέθηκε το κείμενο της προκήρυξης της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ), για την επίθεση στον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων στην πλατεία Συντάγματος τον Νοέμβριο του 2015. 

Με βάση αυτό το στοιχείο, ασκείται η πρώτη δίωξη για συμμετοχή στην ΟΛΑ, που εμφανίστηκε στις αρχές του 2013 με επίθεση στα γραφεία της ΝΔ, στη λεωφόρο Συγγρού. Από τότε έχει προχωρήσει σε επτά ακόμη επιθέσεις, στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ, στο Εφετείο Αθηνών και άλλες. Αποτελώντας για τουλάχιστον πέντε χρόνια την κύρια δύναμη πυρός του εγχώριου «αντάρτικου πόλης».

Μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι

Τα στοιχεία του φακέλου της ΟΛΑ που παρουσιάζει «Το Βήμα» είναι ενδεικτικά. Πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι η κατάθεση υπαλλήλου περιπτέρου στη λεωφόρο Συγγρού που ανέφερε ότι οι δράστες της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ στις 14 Ιανουαρίου 2013 ήταν δύο μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι. Ο ένας στήριξε καλάσνικοφ σε κάγκελα δρόμου κι ο άλλος επιχείρησε να ρίξει ρουκέτα με αντιαρματικό RPG-7 υπό τις παραινέσεις «ρίξε γρήγορα να φύγουμε».

Ομως ο εκτοξευτής ρουκετών μπλόκαρε, με αποτέλεσμα ο συνεργός του να ρίξει εννέα σφαίρες με καλάσνικοφ προς τα εν λόγω γραφεία και ύστερα να επιβιβασθούν σε ΙΧ που είχε κάνει αναστροφή στο σημείο, στο οποίο επέβαινε και μία γυναίκα. Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2013 η επίθεση στην κατοικία του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι όπου ο αστυνομικός φρουρός κατέθεσε ότι και πάλι οι ένοπλοι στήριξαν το καλάσνικοφ στα κάγκελα του δρόμου κι άρχισαν να πυροβολούν, ενώ στη δικογραφία έχει ενταχθεί και βίντεο από αυτή την επίθεση. 

 

Η εξαφάνιση των στοιχείων

Υπήρξε σειρά ενδεικτικών στοιχείων ότι η ΟΛΑ είναι ένοπλο δημιούργημα από τη σύμπραξη (την περίοδο 2011-2013) τουλάχιστον 12 -15 ποινικών και αναρχικών, πολλοί από τους οποίους είχαν επαφή με τον 54χρονο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα, ορισμένοι σχετίζονταν με ΙΧ έμφορτο με εκρηκτικά που είχε βρεθεί τον Μάρτιο του 2013 σε γκαράζ των Εξαρχείων, ορισμένοι ανήκαν στους επονομαζόμενους «ληστές με τα μαύρα» που προχωρούσαν την περίοδο 2004-2006 σε ληστείες στο κέντρο της Αθήνας για χρηματοδότηση του αντάρτικου πόλης, ενώ ένας-δύο είχαν αναφερθεί ότι είχαν έμμεση σχέση με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» που έχει σταματήσει τη δράση της.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αυτή η πανίσχυρη ένοπλη ομάδα ποινικών και αντιεξουσιαστών προχώρησε την περίοδο 2011-2015 σε τουλάχιστον 12 ληστείες τραπεζών σε Κλειτορία, Βελεστίνο, Μέθανα, Σπέτσες, Ωρωπό, Δίστομο, Ακράτα κι αλλού.

«Ενεργοποίηση αναρχικών»

Η εκτίμηση ότι η ΟΛΑ σχετιζόταν με τους προαναφερόμενους «ληστές του Διστόμου» έγινε βεβαιότητα όταν σφαίρα που είχε βληθεί από το ίδιο καλάσνικοφ με το οποίο χτυπήθηκαν τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού βρέθηκε σε σπίτι στην Αγία Παρασκευή που ανήκε σε παλιό συνεργό ενός κεντρικού μέλους των προαναφερόμενων «ληστών» – συνεργάτη του Β. Παλαιοκώστα.

Ομως, όταν το 2015 βρέθηκαν κρησφύγετα και αποθήκες των συγκεκριμένων «ληστών», πάρα τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., δεν βρέθηκε απτό στοιχείο που να τους συνδέει με την ΟΛΑ.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «φαίνεται ότι υπήρχε μεθοδική ενέργεια εξαφάνισης του οπλισμού της ΟΛΑ κι ενεργοποίηση αναρχικών που δεν συσχετίσθηκαν με τους «ληστές του Διστόμου». Ετσι ώστε να συνεχισθεί η δράση της, αλλά μόνο με βομβιστικές επιθέσεις, ενώ με καλάσνικοφ πυροβολήθηκε φρουρός στην επίθεση στο Εφετείο. Ωστόσο, ενώ υπήρχε συνεχής προσπάθεια εξαΰλωσης οποιουδήποτε στοιχείου που συνέδεε υπόπτους με τη δράση της ΟΛΑ, φαίνεται σε μία από τις αντιγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων κι από μια προφανή απροσεξία, να έμεινε σε έναν σκληρό δίσκο το πρωτότυπο προκήρυξης της ΟΛΑ, κι έτσι οδηγούμαστε στην πρώτη δίωξη για τη δράση της».

Η παρουσίας μιας γυναίκας

Στοιχεία για τη σύνθεση της ΟΛΑ, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, αντλήθηκαν σε ομάδα που προχώρησε την τριετία 2017-2019 σε έξι εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία της Χρυσής Αυγής με το όνομα «Ταξιαρχία». Ομως στην αρχική φάση της δράσης της, την περίοδο 2013-2015, ενεπλάκησαν ίσως και ποινικοί, ενώ είχε διαπιστωθεί και η παρουσίας μιας γυναίκας που έχουμε νεότερες ενδείξεις για την ταυτότητά της

Ο «Επαναστατικός Αγώνας» και οι επιθέσεις

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συνδυάσει την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ με την εξαφάνιση – από το καλοκαίρι του 2012 – των δραστήριων αναρχικών και μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα. Ομως αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στην πορεία, αφού υπήρξε επανεμφάνιση, την άνοιξη του 2014, με τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, του «Επαναστατικού Αγώνα».

https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom