Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Γιώργος Παπαναστασίου: «Το Αγρίνιο δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες - μετανάστες»


Την εγκατάσταση προσφύγων ως εργάτες γης στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου φέρεται να εξετάζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Με παρέμβαση του Γ. Παπαναστασίου ματαιώθηκε σύσκεψη που προγραμματίζονταν για σήμερα με στελέχη του ΔΟΜ στο Αγρίνιο

Καθώς ξεκινά η διαδικασία αποσυμφόρησης της Μυτιλήνης με τη μεταφορά αναγνωρισμένων προσφύγων ή αιτούντων άσυλο από το Καρά Τεπέ στην ενδοχώρα, με στόχο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να μεταφερθούν συνολικά 2.500 άτομα, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα απασχολεί ξανά και την τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου.

Ο λόγος για την προσπάθεια που κάνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, για την ένταξη αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, μέσω του προγράμματος Helios, το οποίο φιλοδοξεί να βρει στέγη και εργασία σε αυτούς τους ανθρώπους. 

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Σ», προ μηνών υπήρξε τηλεδιάσκεψη για μια προκαταρκτική – διερευνητική συζήτηση με τοπικούς φορείς από τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, προκειμένου να εξεταστεί η προοπτική αρκετοί άνθρωποι από τις δομές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου να εργαστούν ως εργάτες γης στην περιοχή. 

Μάλιστα όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ» στο… παιχνίδι μπήκαν ευθύς εξαρχής και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της περιοχής, που είδαν μέσα από αυτή την προοπτική τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, λόγω του παρατεταμένου χρόνου που έκλεισαν, λόγω κορονοϊού, τα σύνορα με τα Βαλκάνια. 

Η εξέλιξη της πανδημίας σε αρκετές Βαλκανικές χώρες στο τέλος της άνοιξης – καλοκαιριού και παράλληλα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου δημιούργησε έλλειψη εργατών, αφού ως γνωστόν μεγάλες και οργανωμένες καλλιέργειες της περιοχής απασχολούν με μεγάλο ποσοστό εργατών από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία κτλ.

Αυτή η προοπτική, της έλευσης προσφύγων – εργατών γης υπήρξε και πιθανότατα να υπάρχει ακόμη και για την περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προγραμμάτιζε για σήμερα σύσκεψη με φορείς της περιοχής. 

Είχε ζητηθεί μάλιστα από το δήμο Αγρινίου να παραχωρηθεί χώρος για τη διεξαγωγή της σύσκεψης αυτής. Ωστόσο, χθες ο Δήμος Αγρινίου αντέδρασε και με ανακοίνωσή του, που μιλά για παρέμβαση του δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου, ματαιώνει τη σύσκεψη αυτή. 

Μάλιστα αναφέρεται πως «δεν μπορεί η ανάγκη για εργάτες γης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή, να γίνεται κερκόπορτα για την μετακίνηση και εγκατάσταση στην περιοχή μας προσφύγων – μεταναστών». 

Ενώ σε αυστηρό και απόλυτο τόνο η δημοτική αρχή Αγρινίου υποστηρίζει ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα μεταφοράς προσφύγων- μεταναστών στο Αγρίνιο. Είναι μια συζήτηση η οποία, για την κοινωνία του Αγρινίου, δεν υφίσταται».

Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αν τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης θα βρεθούν τελικά σήμερα στο Αγρίνιο και θα πραγματοποιήσουν τη σύσκεψη, που προγραμματίζουν, σε άλλο χώρο, εκτός δημαρχιακού μεγάρου, με τη συνδρομή και την παρουσία άλλων φορέων της περιοχής.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Αγρινίου όχι τυχαία στην παρέμβασή του χρησιμοποιεί τον όρο «κερκόπορτα» για τις τελευταίες εξελίξεις. 

Σίγουρα όμως είναι άλλο πράγμα, η έλευση και παραμονή για ολιγόμηνο διάστημα εργατών γης από τα Βαλκάνια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και άλλο πράγμα η έλευση προσφύγων, που σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης θα υποστηριχθούν και στην εύρεση κατοικίας μέσω του προγράμματος Helios, προκειμένου να διασφαλίσουν μακροχρόνια διαμονή σε διαμερίσματα, που θα ενοικιαστούν στο όνομά τους.

Από την άλλη υπάρχει μια ακόμη αρκετά κρίσιμη παράμετρος στο όλο θέμα και αυτή δεν είναι άλλη από το υγειονομικό σκέλος του πράγματος. Από τη μια το γεγονός ότι οι δομές των νησιών του Αιγαίου πλήττονται από εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού, εξ’ ου και οι εξεγέρσεις του προηγούμενου διαστήματος και από την άλλη το γεγονός ότι δεκάδες κρούσματα εντοπίστηκαν πρόσφατα σε μετανάστες – εργάτες γης από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες στο Δήμο Ευρώτα της Λακωνίας. Είναι απολύτως λογικό, εν μέσω πανδημίας, να μπαίνουν αρκετά ερωτηματικά και επιφυλάξεις για τις διαφαινόμενες προθέσεις του ΔΟΜ.

Δήμος Αγρινίου: Ουδέποτε τέθηκε θέμα μεταφοράς προσφύγων - μεταναστών στο Αγρίνιο

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το Δήμο Αγρινίου:

Με αφορμή δημοσίευμα σχετικό με την έλευση προσφύγων – μεταναστών στο Αγρίνιο γίνεται σαφές ότι ο Δήμος Αγρινίου έχει ξεκάθαρα διατυπώσει τη θέση του σχετικά με τις προσφυγικές ροές. Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι το Αγρίνιο δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες - μετανάστες.

Όσον αφορά τη σύσκεψη, δεν μπορεί η ανάγκη για εργάτες γης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αυτή την εποχή, να γίνεται κερκόπορτα για την μετακίνηση και εγκατάσταση στην περιοχή μας προσφύγων – μεταναστών.

Ουδέποτε τέθηκε θέμα μεταφοράς προσφύγων - μεταναστών στο Αγρίνιο. Είναι μια συζήτηση η οποία, για την κοινωνία του Αγρινίου, δεν υφίσταται.

Όσον αφορά την προγραμματισμένη σύσκεψη για το θέμα, ματαιώθηκε με παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου.

Δημήτρης Παπαδάκης 
Εφημερίδα Συνείδηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom