Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Πολλαπλά «καμπανάκια» από Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού (βίντεο)


Όπως κάθε Τρίτη και Παρασκευή, έτσι και σήμερα, Γκίκας Μαγιορκίνης, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσαν ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα,ενώ νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 667 νέα κρούσματα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης πήρε αρχικά τον λόγο, αναφέροντας πως από τις 667 νέες μολύνσεις, οι 250 εντοπίστηκαν στην Αττική και οι 125 στην Θεσσαλονίκη. Με αναφορές στα επιδημιολογικά δεδομένα χωρών του εξωτερικού, αλλά και με στοιχεία για την Ελλάδα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου!


Έως και 20% η “συμμετοχή” των νέων στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών. Αυτό είπε επίσης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δείχνοντας πως η ηλικιακή ομάδα των 18 – 39 ετών συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού και απευθύνοντας έκκληση για προσοχή των ανθρώπων των συγκεκριμένων ηλικιών.

Στο «κόκκινο» για μια ακόμα ημέρα βρίσκεται η Αττική, η οποία μετράει 250 από το αριθμό ρεκόρ των 667 μολύνσεων στη χώρα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Μάλιστα, όπως είπε, ακολουθεί η περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 125 και η περιφέρεια της Βοιωτίας με 30.

Με αναφορές στα επιδημιολογικά δεδομένα χωρών του εξωτερικού, αλλά και με στοιχεία για την Ελλάδα, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμα φορά.

Έως και 20% η «συμμετοχή» των νέων στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών. Αυτό είπε επίσης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, δείχνοντας πως η ηλικιακή ομάδα των 18 – 39 ετών συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 40 να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να φορά μάσκες, με φόντο το τρομακτικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε νωρίτερα με 667 κρούσματα.

Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους καπνιστές, λέγοντας πως οι καπνιστές διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά από κορωνοϊό.

“Φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, αποφεύγουμε συγχρωτισμό με αγνώστους”, υπενθύμισε ο καθηγητής, ενώ χτύπησε… καμπανάκι ειδικά για τους καπνιστές, οι οποίοι διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο εάν προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Ο Χαρδαλιάς για τις περιοχές που “βράζουν”

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας αρχικά μια αναφορά στατιστικών στοιχείων για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στην ανατροπή της απόφασης για επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που δείχνουν να… κινούνται προς τα “κόκκινα”, ενώ τόνισε πως την Τετάρτη, 21.10.2020, θα μεταβεί στην Καστοριά.

Πάνω από 5.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν 667 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ο υφυπουργός σημείωσε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι κρίσιμη.

Απευθυνόμενος στους πολίτες Θεσσαλονίκης (652 κρούσματα), Καστοριάς και Ιωαννίνων (124 κρούσματα), επέστησε την προσοχή να είναι σε επαγρύπνηση.

«Καλούμε να παραμείνουν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, της Καστοριάς και της Θεσσαλονίκης να βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα.

Θα υπάρξει επισκόπηση των δεδομένων από τους ειδικούς του επιδημιολογικού χάρτη αύριο, Τετάρτη στις 17:00 το απόγευμα».

Απηύθυνε επίσης έκκληση στους κατοίκους της Βοιωτίας και των Σερρών ως προς την τήρηση μέτρων.

«Στην Καστοριά υπάρχει επιθετική έξαρση» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ανέφερε πως αύριο θα συμμετέχει σε σύσκεψη για την Περιφέρεια.

«Εχθές ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ήταν 30 ετών και στην Αττική 33 ετών», αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιβαρυμένος ο κεντρικός τομέας

«Στην Αττική η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή και στον κεντρικό τομέα είναι εύθραυστη» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και απαντώντας σε ερώτηση για επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής απάντησε: «το Σύνταγμα δεν ξέρω πως προκύπτει. Ο κεντρικός τομέας είναι επιβαρυμένος. Η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Λόγω του όγκου και του πληθυσμού που συνοδεύει την μητροπολιτική Αθήνα η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί σε λίγα 24ωρα».

Σχετικά για την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα για την Superleague:

«Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο πως μπορεί αυτό να επιταχθεί με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα και τους κανόνες προστασίας.

»Όμως η ροή των αποτελεσμάτων των κρουσμάτων των τελευταίων ωρών και η επιθετική έξαρση της πανδημίας οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων», ανέφερε ο υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom