Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Νεκρός εθελοντής του εμβολίου της AstraZeneca - Δερμιτζάκης: Placebo και όχι το εμβόλιο έλαβε ο εθελοντής


Τον θάνατο ενός εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του υποψήφιου εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ανακοίνωσε χθες η υγειονομική αρχή της Βραζιλίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κλινική δοκιμή θα εξακολουθήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Globo, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο αποβιώσας ανήκε στην ομάδα ελέγχου, έλαβε ψευδοφάρμακο και ο θάνατός του δεν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του σκευάσματος. Η φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ έδειξε ότι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους νοσηλεύθηκαν με γρίπη. Η έρευνα έδειξε ότι οι πάσχοντες από COVID-19 διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 17 επικίνδυνων επιπλοκών.

Οι ασθενείς αυτοί έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, υπερδιπλάσιο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, πνευμονικής εμβολής και ενδοκρανιακής αιμορραγίας. 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, διαπίστωσε ότι το 21% των ασθενών με COVID-19 πέθανε στο νοσοκομείο έναντι του 4% εκείνων που έπασχαν από γρίπη.

Μια διαφορετική μελέτη, που εκπονήθηκε από το King’s College του Λονδίνου και αναμένεται να αναρτηθεί σε διαδικτυακή πλατφόρμα, έδειξε ότι το ένα στα είκοσι κρούσματα κορωνοϊού θα ταλαιπωρηθεί από «μακρά COVID-19», δηλαδή συμπτώματα για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της «μακράς COVID-19» είναι το να είσαι γυναίκα, το μεγάλο σωματικό βάρος και το άσθμα.

Θετικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα χορήγησης της τοσιλιζουμάμπης, που δίνεται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε ασθενείς με βαριά COVID-19, καθώς μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου.

Αμερικανοί ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, ανέφεραν ότι από τους 433 ασθενείς με μέση ηλικία τα 62 έτη που έλαβαν το φάρμακο κατά τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ κατέληξε το 29%, ενώ από τις 3.500 που δεν το είχαν λάβει πέθανε το 41%.

Δερμιτζάκης: Placebo και όχι το εμβόλιο έλαβε ο εθελοντής που απεβίωσε

Ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης και πέθανε ήταν στην ομάδα που στους εθελοντές χορηγούσαν το placebo, όπως αποκάλυψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ανακοίνωση για το θάνατο του εθελοντή που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξέδωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ο εθελοντής που πέθανε ήταν Βραζιλιάνος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Globo, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο αποβιώσας ανήκε στην ομάδα ελέγχου, έλαβε ψευδοφάρμακο και ο θάνατός του δεν εγείρει αμφιβολίες για την ασφάλεια του σκευάσματος. Η φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ έδειξε ότι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με όσους νοσηλεύθηκαν με γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom