Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Γκάφα της ΕΛ.ΑΣ.: Δεν έγραψε ο 42χρονος την προκήρυξη της ΟΛΑ


Ανατροπή στην υπόθεση του 42χρονου που στα τέλη Σεπτεμβρίου συνελήφθη στο Κουκάκι και ο οποίος φερόταν να σχετίζεται με την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ), σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες, αφού όπως προκύπτει από νέα πραγματογνωμοσύνη των εργαστηρίων, την προκήρυξη που βρέθηκε στην κατοχή του την κατέβασε από ενημερωτική ιστοσελίδα.

Το πρώτο πόρισμα των Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. είχε οδηγήσει το Αρχηγείο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ο 42χρονος είχε άμεση σχέση με την σύνταξη της προκήρυξης της οργάνωσης, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στις 24 Νοεμβρίου 2015 στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο Σύνταγμα.

Αργότερα όμως, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής διαπίστωσαν ότι την ίδια ημέρα που είχε καταχωρηθεί το αρχείο της προκήρυξης στον σκληρό δίσκο που βρέθηκε στην κατοχή του 42χρονου, είχε αναρτηθεί σε τρεις ενημερωτικές ιστοσελίδες, με συνέπεια να ζητήσει από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να ερευνήσει το θέμα.

Το νέο πόρισμα που παραδόθηκε στις 10 Οκτωβρίου ανέφερε ότι η προκήρυξη που βρέθηκε είχε κατεβεί από τη σελίδα του athens.indymedia, την ίδια περίπου ώρα που το είχαν κάνει και δημοσιεύσει τρεις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (enikos, iefimerida και Πρώτο Θέμα).

Τα νέα στοιχεία εστάλησαν άμεσα στον Ανακριτή που διεξάγει τις έρευνες για την υπόθεση και είχε αποφασίσει την προφυλάκιση του 42χρονου με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί όπλων σε βαθμό κακουργήματος.

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη ελαχιστοποιούνται, εάν δεν εκμηδενίζονται, οι πιθανότητες άσκησης σε βάρος του κατηγορίας για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.

Η αποκάλυψη του φιάσκου του πρώτου πορίσματος αποκαλύφθηκε χθες από την ιστοσελίδα omniatv.com, αφού ως τότε οι αστυνομικές πηγές ενημέρωσης επιχειρούσαν να αποσιωπήσουν την νέα εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, το αρχηγείο είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Από την έως σήμερα εξέταση από το αρμόδιο εργαστήριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ψηφιακών πειστηρίων, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διενέργεια έρευνας στην οικία του, διαπιστώθηκε να υφίσταται αποθηκευμένο σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, έγγραφο σε μορφή "PDF", το οποίο αποτελεί προκήρυξη-ανάληψης ευθύνης της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών", αναφορικά με βομβιστική επίθεση της εν λόγω οργάνωσης στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η οποία έλαβε χώρα την 24-11-2015. 

Από την εγκληματολογική ψηφιακή ανάλυση των μεταδεδομένων του εν λόγω αρχείου, διαπιστώθηκε ότι έχει δημιουργηθεί σε μορφή "PDF" την 05-01-2016 και ώρα 21:32 (τοπική ώρα Ελλάδας). Επιπρόσθετα, η σχετική ανάρτηση της προκήρυξης στον ιστότοπο «https://athens.indymedia.org», πραγματοποιήθηκε την 06-01-2016 και ώρα 00:46 (τοπική ώρα Ελλάδας). Επιπλέον, το αναρτημένο αρχείο δεν φέρει μεταδεδομένα, ούτε είναι σε επεξεργάσιμη μορφή».

Μάνος Τσαλδάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom