Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μια πανδημία δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρείται ευλογία!


Tις περίεργες αυτές μέρες, τις μέρες του αναγκαστικού μας αυτοεγκλεισμού, βλέπω να γράφονται κι ακούω να λέγονται διάφορα που με εξοργίζουν. Ένα από αυτά είναι και το περί “ευλογίας” του ιού.

Γράφει η Μαρία Παρέντη
Αναπαράγεται και από κάποιους, δήθεν προοδευτικούς ενώ είναι πολύ χειρότερο και από το να θεωρείς την οικονομική κρίση ευκαιρία. Λένε λοιπόν αυτοί πως καθώς ο άνθρωπος είναι το “χειρότερο είδος” στον πλανήτη, καλό θα του κάνει να δει τι εστί βερίκοκο. Να βρει λίγο τον εαυτό του και να αναλογιστεί τα άσχημα που έχει κάνει. Ενοχή λοιπόν ατομική. Μάλιστα, για όλα τα δεινά του πλανήτη φταις ανθρωπάκο μου, φταις για τη φτώχεια σου, φταις για την κατάντια της δημόσιας υγείας, φταις για την υπερθέρμανση, φταις τώρα και για τον ιό.

Όχι κύριοι, καμία ευλογία δεν βλέπω στους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο.Καμία ομορφιά και καμία επαναστατικότητα στον εγκλεισμό μας, στην απομάκρυνση από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, στην αγωνία και στην αποξένωση, στην απάνθρωπη αντιμετώπιση εργαζομένων σε υπεραγορές, σε φαρμακεία και σε νοσοκομεία, στον τομέα της καθαριότητας. Καμία ευκαρία στην επισφάλεια χιλιάδων εμπόρων, ξενοδόχων, εργαζομένων στην εστίαση και στον τουρισμό και ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν ξέρουν πώς θα βγει ο μήνας.

Είναι τουλάχιστον ύβρις να θεωρείς ευλογημένη μια καταστροφή. Ύβρις προς εκείνους που έχασαν κόσμο, χωρίς να μπορούν να πουν τελευταίο αντίο, εκείνους που έφυγαν μόνοι, εκείνους που είναι μόνοι, τους ψυχικά πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία που το κράτος άφησε για άλλη μια φορά στο έλεος ιδιωτών και αλληλέγγυων, ύβρις προς τους ανέργους, τους αστέγους, τους στοιβαγμένους σε σωφρονιστικά καταστήματα και camps ανθρώπους

Δεν χρειαζόταν μια πανδημία για να ξεβρακωθεί ο καπιταλισμός, ήταν προφανές το απάνθρωπό του πρόσωπο, απλώς κάποιοι αρνούνταν να το δουν ή να το παραδεχτούν. Χρόνια θεωρούν γραφικούς εκείνους που τον αντιμάχονται.

Αν έχουμε λοιπόν κάτι να αναλογιστούμε είναι η ανατροπή, που θα έρθει μετά από όλο αυτό και αυτή ναι, θα είναι μια πραγματική ευλογία!

*Το σκίτσο είναι του Δημήτρη Γεωργοπάλη

από ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Σημ. Ζείδωρον: Αν απορείτε για το ποιός μπορεί να θεωρεί την πανδημία ευλογία διαβάστε τη συνέντευξη του "φιλόσοφου" Στέλιου Ράμφου στο iefimerida: «Ο κορωνοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε ευλογία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom