Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέα σενάρια «φέρνουν» οι ουρές στις τράπεζες - Τι εξετάζει η κυβέρνηση (φωτο & βίντεο)


Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με τις ουρές που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, εν μέσω των μέτρων για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού.

Οι εικόνες πολιτών να συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες, πολλοί από τους οποίους δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και δεν φορούσαν μάσκες και γάντια, προκαλούν ανησυχία στις αρμόδιες αρχές.

Πρόκειται κυρίως για πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν στα υποκαταστήματα των τραπεζών προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους ή να λάβουν τις συντάξεις τους. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα απαγορευτικά μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών για τους κινδύνους διασποράς και εξάπλωσης του κορονοϊού, οι τράπεζες έχουν ορίσει μέγιστο αριθμό στους πελάτες που μπορούν να εισέρχονται ανά κατάστημα, κάτι το οποίο καθορίζεται από το εμβαδόν του καταστήματος. Ο κόσμος που δεν μπορούσε να μπει μέσα στις τράπεζες, περίμενε απ’ έξω.

Είναι ενδεικτική η φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, από υποκατάστημα τράπεζας στα Σεπόλια. Κάποιοι βέβαια τηρούν απόσταση μεταξύ τους, όμως, οι περισσότεροι δεν φορούν μάσκες ή γάντια.

Παρόμοια εικόνα και σε υποκατάστημα τράπεζας στο Περιστέρι, στον Λόφο Αξιωματικών. Ίδια εικόνα και έξω από τράπεζα στον Πειραιά, όπως φαίνεται στα πλάνα του ΣΚΑΪ, με τους περισσότερους να είναι ηλικιωμένοι.

Κι όλα αυτά την ώρα που και το υπουργείο Υγείας έβγαλε νέο σποτάκι, σύμφωνα με το οποίο οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό τόσο στα ταμεία των τραπεζών όσο και στα ΑΤΜ και προτρέπει να τους βοηθούν νεότεροι κάνοντας ηλεκτρονικές συναλλαγές.



Σε πρώτη φάση η αστυνομία, σε δεύτερη η αυστηροποίηση των μέτρων

Η διαμορφωθείσα κατάσταση προβλημάτισε τις αρχές κι έτσι σε πρώτη φάση δόθηκε εντολή από τη ΓΑΔΑ στις ομάδες ΔΙΑΣ να μεταβαίνουν έξω από τις τράπεζες και να διασφαλίζουν ώστε ο κόσμος να τηρεί τις αποστάσεις.

Σε δεύτερη φάση, ωστόσο, αναμένεται να ληφθούν πιο δραστικά και αυστηρά μέτρα. Οι ουρές που παρατηρήθηκαν σήμερα έξω από τις τράπεζες, αλλά και οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν χθες από την Παραλία της Θεσσαλονίκης, οδηγούν τις αρχές να εξετάζουν σενάρια αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Ένα από τα μέτρα που έχουν πέσει στο «τραπέζι», προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα εφαρμοστεί χρονικός περιορισμός στη μετακίνηση εκτός σπιτιού. Δηλαδή, αναμένεται να καταργηθεί η χειρόγραφη δήλωση για την έξοδο από το σπίτι και αυτή να γίνεται μόνο με αποστολή SMS.

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προβλέπεται η παραμονή εκτός σπιτιού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα ελέγχεται με βάση την ώρα που εστάλη το μήνυμα. Με αυτό το μέτρο, εξάλλου, πιθανολογείται πως θα μειωθούν οι μετακινήσεις ειδικά των ηλικιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό.

Το σενάριο αυστηροποίησης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δηλώνοντας πως είναι κάτι που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξη στο Mega, οι εικόνες με τον κόσμο να συνωστίζεται σε χώρους αναψυχής ή τράπεζες «δεν είναι αποδεκτές» κι ως εκ τούτου η κυβέρνηση σχεδιάζει «την αυστηροποίηση». «Δεν θέλουμε ο κόσμος να είναι κλεισμένος μέσα, αλλά δεν χρειάζεται να γίνεται κατάχρηση» σημείωσε, λέγοντας ωστόσο ότι προς στιγμή δεν εξετάζονται μέτρα καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.



Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, έγινε προσπάθεια σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών για να ελαχιστοποιηθούν οι συναλλαγές στα γκισέ και σύντομα θα δοθούν και νέες οδηγίες.

https://www.enikos.gr/

1 σχόλιο:

Giannis Pit. είπε...

Οι τράπεζες έχουν κλείσει δεκάδες καταστήματα με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η πυκνότητα των συναλλασσομένων ανά ΑΤΜ.
Αν θέλουν να κάνουν μια λειτουργική πρόταση είναι να κοπεί, δια νόμου, η προμήθεια συναλλαγών σε άλλη τράπεζα για να μπορεί ο κάθε πολίτης να κάνει συναλλαγή σε όποια τράπεζα συναντά στο δρόμο του.

Read more: Go to TOP and Bottom