Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Το παρασκήνιο των αποφάσεων για το μεταναστευτικό - Η επίταξη προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις


Εδώ και αρκετές μέρες είχαν ληφθεί οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό. Ως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίζει την επίταξη η κυβέρνηση. «Απάντηση» μέσω… newsit.gr στους «γαλάζιους» που αντιδρούν.

Να καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά και να δείξει αποφασιστικότητα ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού επιχειρεί η κυβέρνηση με την επίταξη ακινήτων και άλλων χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου. 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς και κατοίκους – συμπεριλαμβανομένων και «γαλάζιων» στελεχών – η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην εφαρμογή του σχεδίου της.
Ένα σχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, ήτοι στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στις κλειστές δομές, οι οποίες υλοποιούνται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί εδώ και αρκετές ημέρες και ήταν θέμα χρόνου η ανακοίνωσή τους, ύστερα και από τη σύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Και η επίταξη, η οποία θεωρείται μια ολίγον τι «επιθετική» κίνηση, δικαιολογείται από την κυβέρνηση ως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημόσιας τάξης και υγείας, αφού από το Μαξίμου μεταδίδεται πως προηγήθηκε ανοιχτός διάλογος με αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς δίχως να υπάρξει συμφωνία, οπότε η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Γαλάζιες» αντιδράσεις για το μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που κλιμακώνονται και χαρακτηριστικό είναι πως υποστηρίζονται και από «γαλάζια» στελέχη – όπως ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αλλά και παρασκηνιακά, ως λέγεται, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου – από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν την εφαρμογή του σχεδίου της, το οποίο θα προχωρήσει κανονικά.
«Είναι αναμενόμενες οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες τους, αλλά θα διαπιστώσουν ότι τα πράγματα θα γίνονται όλο και καλύτερα με την εφαρμογή του σχεδίου», έλεγαν κυβερνητικές πηγές στο newsit.gr. Επίσης, εκτιμούν ότι η αποσυμφόρηση των νησιών περνά μέσα από τη δημιουργία αυτών των κέντρων, τα οποία επιπλέον θα στείλουν το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και θ’ αποτρέψουν τους διακινητές και άρα μεγάλο μέρος των ροών.

Πως θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα

Επί της ουσίας πάντως, δεν θα πρόκειται για κλειστά κέντρα, αλλά για κέντρα ελεγχόμενης πρόσβασης, αφού τα πρώτα αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στις δομές αυτές θα φιλοξενούνται δηλαδή όσοι φτάνουν στα νησιά προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για άσυλο. Επίσης, όσοι εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και όσοι δεν δικαιούνται ασύλου και άρα προορίζονται για επιστροφή.
Θα δικαιούνται εξόδων με κάρτα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια και κάθε παραβίαση του κανόνα τάξης θα φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή τον παραβάτη, καθώς θα λειτουργεί αρνητικά ως προς την αίτησή του για άσυλο. Ουδείς θα μένει στα κέντρα για περισσότερους από τρεις μήνες, καθώς εντός 30 ημερών θα πρέπει να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τις αιτήσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και εντός 60 ημερών σε δεύτερο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι εν όψει και της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και τις σχετικής πρότασης που ήδη έχει διατυπωθεί από τη Γερμανία – με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα – η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Η αρχή δεν αποκλείεται να γίνει από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το ζήτημα όπως ακριβώς είχε κάνει στην αντίστοιχη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ζητώντας τότε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εξετάσουν ακόμη κι ένα plan B εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom