Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ο Τσίπρας, οι «αρμοί της εξουσίας» και ο… ανατρεπτικός απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ


Τελικά το βασικό θέμα διαφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ο απολογισμός για τα χρόνια διακυβέρνησης –τα λάθη και οι χαμένες ευκαιρίες- μπήκε στο τραπέζι της Κεντρικής Επιτροπής με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο.

Μια φράση του Αλέξη Τσίπρα, ότι την δεύτερη φορά αριστερά δεν πρέπει να υπάρξουν λάθη καθώς θα πρέπει να ξεριζώσουν το σαράκι από τους αρμούς της εξουσίας, πυροδότησε την εσωκομματική συζήτηση -για το ποιος δεν ήταν όσο έπρεπε τολμηρός -ενώ έφερε και σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Σε κομματικό επίπεδο και παρά την κόντρα του Παύλου Πολάκη με τον Νίκο Βούτση, για τις αλλαγές που δεν έκανε η προηγούμενη πλειοψηφία της Βουλής για τις ανεξάρτητες αρχές και κυρίως για το ΕΣΡ, τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε την δήλωση ότι τα «όσα περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας είναι χούντα».

Η απάντηση στη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης ήρθε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και είχε ιδιαίτερη σφοδρότητα. Με τη φράση «πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας μιλούν με θράσος για αντιθεσμική συμπεριφορά αυτοί που έφτιαξαν το κράτος λάφυρο και που τώρα που επανεξελέγησαν κάνουν ακριβώς τα ίδια και χειρότερα» και «αναπαράγουν τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε όσα κυβερνητικά στελέχη τον κατηγόρησαν προσωπικά για αντιδημοκρατική νοοτροπία, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να επαναφέρει τον αυταρχισμό και την περιθωριοποίηση της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός κλείνοντας τις εργασίες της ΚΕ του κόμματος του αναφέρθηκε στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση του λέγοντας «έφτασαν σήμερα στο σημείο να μιλάνε για πρόκληση απέναντι στους θεσμούς και αντιδημοκρατική συμπεριφορά με βάση επισήμανση που έκανα για το ναρκοθετημένο πεδίο που συναντήσαμε σε κομβικούς αρμούς της εξουσίας, για το κομματικό κράτος που παραλάβαμε, για την αναξιοκρατία και κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση, για τη διαφθορά και διαπλοκή με μεγάλα συμφέροντα που συναντήσαμε σε κρίσιμους κρατικούς μηχανισμούς, για την ασυδοσία από το ‘90 που παραλάβαμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και τα ΜΜΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα από τον τρόπο που σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει –όπως είπε – τους θεσμούς κατηγορώντας την ΝΔ ότι μόλις εξελέγη, «διόρισε διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο και επειδή δεν το προβλέπει η νομοθεσία την άλλαξαν σε μια νύχτα». «Μιλάνε για αντιθεσμική συμπεριφορά», είπε, αυτοί που: «έπαυσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη μέση της θητείας της, αυτοί που έσπευσαν να νομοθετήσουν ώστε να μη γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα ΜΜΕ, αυτοί που άλλαξαν τον Ποινικό Κώδικα για να αποδεσμεύσουν κατασχεμένες περιουσίες υπόδικων για εγκλήματα του λευκού κολάρου, αυτοί που έβαλαν διοικητές στα νοσοκομεία υπέργηρους πολιτευτές με κριτήριο τα κομματικά ένσημα, αυτοί που παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα όπως με την ΠΝΠ για τις επιτάξεις στα νησιά. Φτιάχνουν ΠΝΠ που παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία περί επιτάξεως και το ίδιο το Σύνταγμα. Μιλάνε αυτό που έχουν κάνει λάστιχο τον κανονισμό της Βουλής σε μια προκαταρκτική-παρωδία για να αναδείξουν το αφήγημα της δήθεν σκευωρίας για το μεγάλο σκάνδαλο Novartis, που έσπευσαν να αποκλείσουν με το έτσι θέλω δυο βουλευτές της μειοψηφίας και που τώρα ετοιμάζονται να παραβιάσουν το διεθνές νομικό πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων».

Ο Τσίπρας και οι… αρμοί της εξουσίας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε τους λόγους που μίλησε για «σαράκι», εννοώντας κάποιους αρμούς στην εξουσία που «βρέθηκαν εκεί χωρίς διαφάνεια και κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές». «Ενδεχομένως», τόνισε, «να πρέπει να συνομολογήσουμε ότι η επιβολή των κανόνων, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, είναι ταυτόσημη και ταυτόχρονη με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού, αλλά πρέπει και να συνομολογήσουμε ότι πολλές φορές δεν ήμασταν τόσο αποφασιστικοί όσο θα έπρεπε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μάλιστα ότι «πριν από τις εκλογές του ’15 από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, είχαν διοριστεί διευθυντές στη δημόσια διοίκηση μέσα σε μια νύχτα, χωρίς καμία αξιοκρατική διαδικασία, κανόνα, διαφάνεια. Ξήλωσε γενικό διευθυντή με 1.178 μόρια για να διορίσει κάποιον κολλητό του που ήταν τελευταίος.

Ποια αξιοκρατική λογική και ποια λογική διαφάνειας μας εμπόδισε εμάς να προβούμε στην εφαρμογή των κανόνων της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;», είπε, σημειώνοντας ότι επιμένει στο ζήτημα της αποφασιστικότητας «πάντα μέσα στο τρίπτυχο: κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία».

Σε ,ότι αφορά στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι έγινε πολύ ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος στην ΚΕ, ότι αποδείχθηκε πως «όχι μόνο δεν είχαμε λόγο να φοβηθούμε αυτή τη συζήτηση, αλλά ορθά την εντάξαμε σε ένα πλαίσιο ώστε η συζήτηση για το χθες να έχει προβολή στο σήμερα και το αύριο».

Σημείωσε ότι ο ειλικρινής και τολμηρά αυτοκριτικός απολογισμός είναι δύναμη και όχι αδυναμία «κι αυτό φαίνεται από το πόσο ενοχλήθηκε το παλιό πολιτικό σύστημα που μάλλον περίμενε να δει συγκρούσεις, μαχαιρώματα, διαφορετικά πολιτικά σχέδια, αλλά βλέπει ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο».

Ο απολογισμός και η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα πέρασε ομόφωνα ενώ σε ό,τι αφορά την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη συμμετοχή των νέων μελών στο συνέδριο -οι προεδρικοί ζήτησαν να μην είναι αναγκαία η παρουσία τους σε καμία μια συνέλευση όπως ζήτησαν κομματικοί – τελικά πέρασε η πρόταση των προεδρικών με ισχνή πλειοψηφία 55 έναντι 50 -των κομματικών – και 5 λευκά καθώς από την ψηφοφορία έλειπαν 40 μέλη της ΚΕ.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom