Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Φωτιά στον Υμηττό: Φόβοι μην ενισχυθούν οι άνεμοι - Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού - Κάηκαν οι εγκαταστάσεις του Love 97,5 (φωτο & ηχητικό)


Ο δήμαρχος Παιανίας περιγράφει στο newsit.gr τις δραματικές στιγμές όταν ξέσπασε η φωτιά. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε λαμπαδιάσει ο Υμηττός. Μισή ώρα χρειάστηκε για να γίνει η εκκένωση που διέταξε προληπτικά
η Πυροσβεστική. Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρησμό ο Σπύρος Στάμου. Κάηκαν τουλάχιστον δυο σπίτια, αναζητείται ο ιδιοκτήτης του ενός.

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν ο ίδιος και οι κάτοικοι στην περιοχή Προσηλίου περιγράφει στο newsit.gr ο δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου. Η φωτιά ξέσπασε στις 03:18 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την πυροσβεστική και μέσα σε λίγα λεπτά καιγόταν ο Υμηττός.
Μετά τις τιτάνιες προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιάείναι σε ύφεσηδεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά όλοι φοβούνται το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι άνεμοι και να προκληθούν αναζωπυρώσεις.
Η περιοχή όπου ξέσπασε τα ξημερώματα η φωτιά βρίσκεται στα όρια του δήμου Παιανίας με τους πρόποδες του Υμηττού και το δάσος, τόνισε ο κ. Στάμου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση, όπως και η εντολή στους κατοίκους για προληπτική εκκένωση. Συνολικά, απομακρύνθηκαν κάτοικοιαπό 100 σπίτια.
«Αμέσως έφτασαν στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής, Τροχαία, Αστυνομία και Πολιτική Προστασία του Δήμου και εκκένωσαν περίπου 100 σπίτια. Είμαστε πολύ τυχεροί που όλοι κινήθηκαν αστραπιαία και δεν είχαμε θύματα», τόνισε ο δήμαρχος Παιανίας.
Περιέγραψε πως με τη συνεργασία των πολιτών, μέσα σε μισή ώρα είχαν εκκενωθεί 100 σπίτια. «Ο κόσμος συνεργάστηκε έτσι ώστε τα σπίτια ναεκκενωθούν μέσα στο επόμενο μισάωρο, από την ώρα που ξέσπασε η φωτιά. Εγώ είχα επιτάξει το Γυμνάσιο για να συγκεντρωθεί εκεί ο κόσμος, αλλά όλοι τουςπαρέμειναν σε κοντινή περιοχή, στο δρόμο, για να ελέγχουν την πορεία της φωτιάς και να βλέπουν τα σπίτια τους, αγχωμένοι μην συμβεί κάτι».
Παρόλο που η φωτιά βρίσκεται, όπως είπε, σε απόλυτο έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακόμη και τώρα «ελικόπτερα και αεροπλάνα κάνουν ρίψεις νερού. Φοβόμαστε ότι μπορεί να ενισχυθούν οι άνεμοι».
Ο δήμαρχος Παιανίας μίλησε για «μεγάλη οικολογική καταστροφή δυτικά του Υμηττού». Ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον δυο σπίτια. «Ένα σπίτι έχει καεί ολοσχερώς κι άλλο ένα έχει υποστεί ζημιές. Αυτά σύμφωνα με την μέχρι τώρα αναφορά της αστυνομίας και με τα μέχρι τώρα στοιχεία».
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που κάηκε ολοσχερώς δεν έχει βρεθεί έως τώρα. «Σαφώς δεν έχει πάθει κάτι», έσπευσε να διευκρινίσει ο Σπύρος Στάμου, σημειώνοντας πως «δεν ξέρω αν βρισκόταν σπίτι κατά την έναρξη της φωτιάς ή όχι. Δεν ξέρουμε δηλαδή, πότε έφυγε από το σπίτι και πού είναι τώρα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί τις επόμενες ώρες από την Αστυνομία».

Ήταν εμπρησμός;

Μετά τις καταγγελίες κατοίκων πως την ώρα της φωτιάς άκουσαν εκρήξειςκαι τις δηλώσεις πολλών (κατοίκων) πως πρόκειται για εμπρησμό, ο δήμαρχος Παιανίας δεν απέκλεισε τίποτα. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν η αιτία της πυρκαγιάς είναι εμπρησμός ή όχι. Επίσημα, έως τώρα, Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν έχουν αναφέρει τέτοιο θέμα».
Ωστόσο «δεν αποκλείω καθόλου το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Αν τολμήσει κανείς να αναφερθεί σε πιθανότητες, οι πιθανότητες να είναι εμπρησμός είναιπολύ μεγάλες, γιατί η έκταση της φωτιάς ήταν πολύ μεγάληείχε καλυφθεί όλος ο ΥμηττόςΔύσκολα να έχει γίνει αυτό από τσιγάρο. Βεβαίως, φυσούσε πάρα πολύ, αλλά σε μισή ώρα καιγόταν το βουνό.
Τώρα, για τους κατοίκους που λένε ότι άκουσαν εκρήξεις, όταν εκδηλώνεται μια πυρκαγιά σαφώς και μπορεί να υπάρχουν εκρήξεις που έχουν προσκληθεί από τη φωτιά. Μπορεί οι κάτοικοι να άκουσαν καλά, μπορεί και όχι. Πρέπει να γίνει σχετικός έλεγχος από τους αρμόδιους της Πυροσβεστικής», κατέληξε.
Ακούστε όλα όσα δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος Παιανίας 


Κάηκαν οι εγκαταστάσεις του Love 97,5 στον Υμηττό!

Μόνο διαδικτυακά εκπέμπει ο Love 97,5, καθώς μετά τη φωτιά στον Υμηττό οι εγκαταστάσεις του σταθμού έχουν υποστεί ζημιές και ο σταθμός δεν μπορεί να εκπέμψει.

Το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι εγκαταστάσεις του Love 97,5 στον Υμηττό δεν είναι απόλυτα γνωστή, καθώς ακόμη οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο Κέντρο Εκπομπής, στην κορυφή του Υμηττού.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12.08.2019) από την Παιανία και μέσα σε λίγα λεπτά, λόγω των ισχυρών ανέμων, καιγόταν ο Υμηττός. Το πρωί έφτασε στην κορυφή, όπου βρίσκονται οι κεραίες και από τα πρώτα λεπτά εμφανίστηκαν προβλήματα στην εκπομπή πολλών ραδιοφωνικών σταθμών.

Σε ανάρτηση του Love 97,5 στο Facebook, ο σταθμός ανέβασε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις στον Υμηττό που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά.

Το πρόγραμμα του σταθμού, για την ώρα, μεταδίδεται μέσω internet και όπως αναφέρεται στην ανάρτηση θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μέρες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο σταθμός αφήνει αιχμές για το δασαρχείο, που όπως αναφέρει, δεν είχε επιτρέψει την αποψίλωση από τους θάμνους και τα πουρνάρια της περιοχής. Αν το είχε κάνει, όπως τονίζεται, «η φωτιά θα είχε σταματήσει και δεν θα είχαν καεί τόσοι σταθμοί. Αλλά δεν επέτρεπαν να καθαρίσεις τον νόμιμο και αδειοδοτημένο χώρο σου ούτε στον παραμικρό βαθμό».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ
https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: