Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ:Το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού και η ιστορία της


Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, αποτελούν για την Ορθοδοξία ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά γεγονότα.

Η παράδοση στη χώρα μας προστάζει στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου,το "Πάσχα του καλοκαιριού" όπως το λέει ο λαός μας, οι πιστοί να επισκέπτονται ένα από τα μεγάλα προσκυνήματα, που είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Παναγίας μας, με προεξάρχοντα τις μεγάλες εκκλησιές στην Τήνο και στον ιστορικό ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, ο οποίος είναι ένας από τους αρχαιότερους χριστιανικούς ναούς στον τόπο μας.


Από σήμερα το πρωί,Τρίτη 13 Αυγούστου,με τον Ορθρο και τη Θεία Λειτουργία αρχίζουν οι τριήμερες λατρευτικές συνάξεις της Ιεράς Πανηγύρεως στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

Και φέτος πλήθος πιστών βρίσκονται ήδη στο νησί της Πάρου,ενώ αναμένεται κοσμοπλημμύρα με τις αφίξεις των επόμενων ημερών.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη το πρωί,ανήμερα της εορτής,με το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο και τη Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού 

Τρίτη 13 Αυγούστου

Στις 07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Στις 20:00 Εσπερινός. Η Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος

Τετάρτη 14 Αυγούστου

Στις 07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Στις 20:00 Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαοδικείας κ. Θεοδωράτου και Παροναξίας κ. Καλλινίκου.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού θα ψάλει ο Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών των πτυχιούχων και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Προκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Κατά την Ακολουθία της Λιτής θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού.

Στις 23:00 Έναρξη Ιεράς Αγρυπνίας που θα περιλαμβάνει Μικρό Απόδειπνο, Μεγάλη Παράκληση, Όρθρο με τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου και Θεία Λειτουργία.

Πέμπτη 15 Αυγούστου

Στις 07:00 Έναρξη Όρθρου

Στις 08:30 Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείιτουργο μετά Θείου Κηρύγματος Προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου και συλλειτουργούντων του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Καλλινίκου.

Στις 10:30 Λιτάνευση της Ιερής και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.

Στις 10:45 Δέηση στην εξέδρα του λιμανιού και συνέχιση της Λιτανείας με κατάληξη στα Προπύλαια του Ιερού Προσκηνύματος όπου και θα ψαλεί η ακροτελεύτια Δέηση.


Το βράδυ στις 21:00 στην Παροικία παραδοσιακοί χοροί από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα του συλλόγου Γυναικών Πάρου «Αρηίς»,παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα  «Sofrano - Παλαιό Κύμα» και η καθιερωμένη ρίψη βεγγαλικών.

Διαβάστε εδώ την ιστορία του Ιερού Ναού της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής

Δεν υπάρχουν σχόλια: