Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Οργή κατά Τραμπ μετά το μακελειό σε Τέξας και Οχάιο! - «Πυροδοτείς το μίσος»!


Στην πυρά ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Ελ Πάσο του Τέξας και το Ντέιτον του Οχάιο. «Το μίσος δεν έχει θέση στη χώρα μας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για να ακούσει τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορούν πως είναι εκείνος που το πυροδοτεί!

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως συνομίλησε με το FBI και τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποφευχθούν παρόμοιες αιματοχυσίες στο μέλλον. Προανήγγειλε ανακοινώσεις για το θέμα, λέγοντας πως «η βία πρέπει να σταματήσει».
Ο Τραμπ πέρασε το Σαββατοκύριακο σε ένα από τα γκολφ κλαμπ που του ανήκουν, στη Νέα Υόρκη. Ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις επιθέσεις. Δεν σχολίασε τις κατηγορίες σε βάρος του για τις αντιμεταναστευτικές και φυλετικά πολύ φορτισμένες δηλώσεις του. Νωρίτερα, μέσα από το αγαπημένο του Twitter είχε χαρακτηρίσει την επίθεση στο Ελ Πάσο «πράξη μίσους» και «άνανδρη ενέργεια».
«Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, αν δείτε αμφότερες τις υποθέσεις αυτές», υποστήριξε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Αυτοί είναι στ’ αλήθεια άνθρωποι που είναι πολύ σοβαρά ψυχικά άρρωστοι», επέμεινε.
Οι δυο αιματηρές επιθέσεις σε Τέξας και Οχάιο, με συνολικό απολογισμό 29 νεκρούς σε διάστημα 13 ωρών, έχουν προκαλέσει οργή και πολιτική κόντρα στις ΗΠΑ. Πολλοί από τους υποψήφιους διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι υποκινεί το φυλετικό μίσος.
Οι δυο επιθέσεις που σόκαραν τις ΗΠΑ ξανά αύξησε τις ανησυχίες για «λευκή τρομοκρατία».
Το μακελειό στο Ελ Πάσο, όπου ανάμεσα στους 20 νεκρούς είναι και έξι Μεξικανοί, προκάλεσε την αντίδραση πολλών διεκδικητών του χρίσματος των Δημοκρατικών. Ζήτησαν για πολλοστή φορά αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την αιματηρή επανεμφάνιση του λεγόμενου «λευκού εθνικισμού» με την πολιτική της ξενοφοβίας στις ΗΠΑ.
Ανάμεσα στους υποψήφιους που επέρριψαν ευθύνες στον Τραμπ, αυτός που εκφράστηκε πιο απερίφραστα ήταν ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπεύθυνος γι’ αυτό. Και είναι υπεύθυνος διότι ανακινεί τον φόβο και το μίσος και τη μισαλλοδοξία», τόνισε ο Μπούκερ μιλώντας στο CNN.
Για τον Μπέτο Ο’ Ρουρκ, πρώην μέλος του Κογκρέσου και διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών, το ζήτημα είναι πολύ προσωπικό. Ερωτηθείς από το CNN εάν πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι «λευκός εθνικιστής» απάντησε «ναι, το πιστεύω». «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής για το τι το προκαλεί αυτό και το ποιος είναι ο πρόεδρος», συνέχισε ο Ο’ Ρουρκ. «Ο Τραμπ είναι ανοιχτά και δηλωμένα ρατσιστής και ενθαρρύνει κι άλλο ρατσισμό σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.
«Δεν μου δίνει καμία ικανοποίηση που το λέω αυτό, αλλά νομίζω πως όλα τα στοιχεία (…) κατατείνουν στο ότι έχουμε έναν πρόεδρο που είναι ρατσιστής, ξενόφοβος, που προσελκύει, και προσπαθεί να προσελκύσει, τους οπαδούς του λευκού εθνικισμού», είπε Μπέρνι Σάντερς.
Ασφαλώς, ο Τραμπ «δεν θέλει να σκοτώνει κανείς αθώους ανθρώπους», σημείωσε ο Σάντερς, αλλά η ρητορική του περί «εισβολής» και το γεγονός ότι αποκαλεί τους Μεξικανούς εγκληματίες ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει ασταθείς ανθρώπους να πάρουν τα όπλα, πρόσθεσε.
Ο Χουλιάν Κάστρο, ο πρώην δήμαρχος του Σαν Αντόνιο, εκφράστηκε με ακόμη πιο απερίφραστο τρόπο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC: «Έχει περιγράψει τους μετανάστες ως εισβολείς. Έδωσε την άδεια αυτό το τοξικό χαρμάνι λευκού εθνικισμού να κακοφορμίζει ολοένα και περισσότερο σε αυτή τη χώρα, και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα», είπε.
Η αστυνομία στο Ελ Πάσο ανέφερε ότι ένα «μανιφέστο» που έγραψε ο κατηγορούμενος για τη σφαγή του Σαββάτου, ο Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών, δείχνει ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα. Στο κείμενο, χαρακτηρίζει την έφοδό του στο Walmart «αντίποινα για την εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας», ενώ εκφράζει την υποστήριξή του στον λευκό ρατσιστή ο οποίος σκότωσε 51 ανθρώπους μέσα σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom