Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Φωτιά και σε Ηλεία, Πρέσπες,Κιλκίς,ενώ μαίνεται η φωτιά στην Ελαφόνησο! (βίντεο)


Συναγερμός στην πυροσβεστική καθώς μαίνεται φωτιά σε αγροτική έκταση στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βάρδας,ενώ φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βροντερό στις Πρέσπες και στην Αργυρούπολη στο Κιλκίς.

Στο σημείο της πυρκαγιάς στη Βάρδα επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ερπυστριοφόρο.

σε αγροτική έκταση στη Βάρδα Ηλείας. Κινητοποιήθηκαν 35 με 17 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 1 Ε/Π.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πυροσβεστικής φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στο Βροντερό Πρεσπών. Κινητοποιήθηκαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 14 άτομα.
Παράλληλα φωτιά εξελίσσεται σε δασική έκταση στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Κιλκίς. Κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 άτομα.

σε δασική έκταση στο Βροντερό Πρεσπών. Κινητοποιήθηκαν 15 με 7 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 14 άτομα.



σε δασική έκταση στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Κιλκίς. Κινητοποιήθηκαν 21 με 10 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 άτομα.

Μαίνεται η φωτιά στην Ελαφόνησο!

Δύσκολες ώρες στην Ελαφόνησο από τη φωτιά που ξέσπασε χθες αλλά αναζωπυρώθηκε από τους δυνατούς ανέμους, που φτάνουν έως και τα εννέα μποφόρ, το πρωί της Κυριακής (11.08.2019). Η φωτιά έχει πάρει έκταση και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες δεν κινδυνεύουν άνθρωποι ή σπίτια και αν βοηθήσει ο καιρός εκφράζεται αισιοδοξία από τους αρμόδιους ότι η φωτιά θα ελεγχθεί.
Πλέον, στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Ελαφόνησο συμμετέχουν: 121 πυροσβέστες23 οχήματα2 αεροπλάνα2 PZL5 ελικόπτερακι 1 ελικόπτερο για συντονισμό από αέρος, καθώς κι 1 ερπυστριοφόρο και 2 μηχανήματα έργου του στρατού, 4 οχήματα ΟΤΑ και 1 υδροφόρα.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην στην Ελαφόνησο, σε: 90 πυρστες, 19 οχήματα, 3 Α/Φ, 3 PZL, 4 Ε/Π. Αναλυτικά: 50 πυρστες με 19 οχήματα, 1 αερομεταφερόμενη ομ. πεζοπόρου με 7 πυροσβέστες & 5 ομάδες πεζοπόρου με 33 πυρστες .Συνδράμουν 4 υδροφόρες Ο.Τ.Α. και 2 μηχανήματα έργου.
Ενισχύονται οι δυνάμεις στην στην Ελαφόνησο, και συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 121 , 23 οχήματα, 2 Α/Φ, 2 PZL, 5 Ε/Π &1 Ε/Π για συντονισμό από αέρος. Συνδράμουν 1 Ε/Π και 2 μηχανήματα έργου του Ε.Σ., 4 οχήματα Ο.Τ.Α. και 1 υδροφόρα.

Σύμφωνα με το www.flynews.gr, από το πρωί έχει κλείσει και ο δρόμος προςκαι από του Σίμου. Τα μέτωπα της φωτιάς είναι δυο, το ένα που καίει απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού και δεν προκαλεί ανησυχία και το δεύτερο στο βουνό «Βάρδια», όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση αλλά εξαιτίας των δυνατών ανέμων έφτασε η φωτιά κοντά στο κάμπινγκ και την παραλία του Σίμου.  
Προληπτικά από τη στιγμή που αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Ελαφόνησο εκκενώθηκαν ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός.
Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια (γι’ αυτό αποφασίστηκε να εκκενωθεί ο οικισμός, το κάμπινγκ στην περιοχή Σίμου και ξενοδοχεία), αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Και σήμερα, πάντως, μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί. Το ίδιο έχει συμβεί και χθες. 
Η κα Τζανετέα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάληοικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.
Η Χρύσω Καταγά, κάτοικος της Ελαφονήσου, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του Open τόνισε πως από χθες, όταν ξέσπασε η φωτιά, έχουν φύγει από το νησί σχεδόν 10.000 άνθρωποι! «Στο νησί υπάρχουν πολλές δυνάμεις. Δόξα τω Θεώ δεν κάηκαν σπίτια. Μέχρι το βράδυ ενεργούσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είχε οριοθετηθεί η φωτιά, όμως ο άνεμος δυσκόλεψε την κατάσταση. Το νησί έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφήπάνω από 10.000 κόσμος έχει φύγει, αλλά πιστεύω ότι σε δυο τρεις μέρες θα επανέλθει το νησί». 
Το νησί έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά, καθώς έχει καεί το 1/4 της έκτασής του. Τεράστια είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι. Εκτός των άλλων έχει γίνει και αφόρητη η κατάσταση λόγω του πυκνού καπνού.
Στην Ελαφόνησο μετέβη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς με ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ για να συντονίσει από κοντά τις ενέργειες για την κατάσβεση της φωτιάς. 

Φοβούνταν αναζωπύρωση

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από τη νύχτα υπήρχε φόβος για αναζωπύρωση και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ είχε ζητηθεί από το Λιμενικό να φροντίσει να υπάρχει μόνιμα φεριμπότ στο νησί, για την περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν αυτοκίνητα.
Αυτό δεν χρειάστηκε, αλλά το πρωί λόγω των ισχυρών ανέμων έγινε αυτό που φοβούνταν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής και αναζωπυρώθηκε η φωτιά. Για το λόγο αυτό εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Παναγιά και το κάμπινγκ στο Σίμο, όπου όμως δεν έφτασε η φωτιά, αλλά λόγω του καπνού ήταν δύσκολη η παραμονή των παραθεριστών.
Με πληροφορίες και από www.flynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom