Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Μαίνεται μεγάλη φωτιά στην Εύβοια - Εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη - Πυρκαγιές σε Θήβα και Θάσο


Σε δύσβατη περιοχή η φωτιά στην Εύβοια. Μαίνεται η πυρκαγιά ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Εκκενώθηκε νωρίτερα το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος. Η Πυροσβεστική
ζήτησε να απομακρυνθούν και οι κάτοικοι από το χωριό Μακρυμάλλη. Μυρίζει παντού καπνό και στην Αττική από το πρωί!

Δραματικές στιγμές από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που ξέσπασε τα ξημερώματα, στις 03:10, της Τρίτης (13.08.2019) και καίει πευκοδάσος. Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα Κοντοδεσπότικαι Μακρυμάλλη. Είναι τόσο μεγάλη η φωτιά που εξαιτίας των ανέμων, ο καπνός φτάνει μέχρι την Αττική και από νωρίς το πρωί παντού μυρίζει με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική!
Η Πυροσβεστική, για προληπτικούς λόγους, ζήτησε την εκκένωση του χωριού Μακρυμάλλη, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την κατεύθυνση του χωριού! Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί, επίσης προληπτικά, και το μοναστήριΜακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος.
Την τελευταία ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μια μάχη για να κερδίσουν πόντους, καθώς η φωτιά, εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η αιτία που προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια.
Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά, Βαγγέλη Παληό που μίλησε στο ΑΠΕ «η φωτιά βρίσκεται σε δασώδη περιοχή ιδιαίτερα δύσβατη την οποία δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».
Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 39 πυροσβεστικά οχήματα με 80 πυροσβέστες7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες.
Επίσης με το πρώτο φως της μέρας επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτεραενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί υδροφόρες της περιφέρειας Στερεάς και των δήμων, όπως επίσης και 8 βαριά χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας.

Στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική φτάνει η φωτιά της Θήβας!

Ισχυρό μέτωπο έχει αναπτυχθεί την τελευταία ώρα στη φωτιά στον Πρόδρομο της Θήβας, καθώς οι τοπικοί ισχυροί άνεμοι είναι ιδιαίτερα έντονοι και οδηγούν τη φωτιά προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας στη Στερεά Ελλάδα Θανάση Καρακάντζα που μίλησε στο ΑΠΕ «την τελευταία ώρα παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών από αέρος και εδάφους η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο μέτωπο που καίει δασική χαμηλή βλάστηση αλλά και ελιές και κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κατεύθυνση στα όρια της Βοιωτίας με την Αττική».

Στη φωτιά βρίσκονται 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνουν 2 Καναντέρ και 2 ελικόπτερα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από άλλες περιοχές, ενώ ήδη χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, ώστε να προσεγγίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα τη φωτιά, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη κρίσιμη.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 6 το πρωί από άγνωστη αιτία και αμέσως οι ισχυροί άνεμοι που τοπικά ξεπερνούν ακόμη και τα 7 μποφόρ δημιούργησαν δύο κύρια μέτωπα, τα οποία συνεχώς διευρύνονται ανεξέλεγκτα.

«Φουντώνει» η φωτιά στη Θάσο – Ενισχύεται η δύναμη της Πυροσβεστικής

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων, για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στα Κοίνυρα της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος, στα νότια του νησιού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου νησιού, γεγονός που έχει κινητοποιήσει ολόκληρο το μηχανισμό της Θάσου, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Από νωρίς τα πρωί γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού από δυο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ όπως έγινε γνωστό, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, πλέον επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο, 2 αεροσκάφη και 2 Πετζετέλ.

σε δασική έκταση στην περιοχή Κοίνυρα Θάσου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 25 με 12 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 1 Ε/Π και 2 PZL.
Ενισχύονται οι δυνάμεις στην της περιοχής Κοίνυρα Θάσου. Συνολικά κινητοποιήθηκαν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, 1 Ε/Π, 2 Α/Φ και 2 PZL.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Πυροσβεστικό Σώμα

Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς, ώστε να μην προχωρήσει σε πιο δύσβατες περιοχές, ενώ τόνισε ότι δεν κινδυνεύει ο οικισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom