Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Πώς στήθηκε η ενέδρα της Αντιτρομοκρατικής στο ΑΧΕΠΑ


Αρκετούς μήνες πριν από τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μυστικοί αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν εντοπίσει τον Γιάννη Δημητράκη και τον Κώστα Σακκά να κινούνται γύρω από δημόσιο νοσοκομείο στον Πειραιά. 

Οι κινήσεις τους θεωρήθηκαν ύποπτες και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αποφάσισαν να εντείνουν την παρακολούθηση των δύο αναρχικών, που στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για ένοπλες ληστείες και τρομοκρατία.

Πράγματι, για αρκετές ημέρες τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έστησαν ένα αόρατο δίχτυ παρακολούθησης γύρω από το νοσοκομείο και κατέγραφαν τις κινήσεις των υπόπτων. Οι τελευταίοι κατόπτευαν τους χώρους του νοσοκομείου με προφανή στόχο να ληστέψουν τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής, όταν οι τελευταίοι θα ανεφοδίαζαν με χρήματα το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.

Είχαν επιλέξει να δράσουν μέσα στο νοσοκομείο καθώς η παρουσία στους διαδρόμους ασθενών, γιατρών και επισκεπτών τούς παρείχε κάλυψη και ταυτόχρονα δυσκόλευε το έργο της αστυνομίας. Τελικά, οι ύποπτοι ανέβαλαν τα σχέδιά τους και υποχρέωσαν την Αντιτρομοκρατική σε αναμονή.

Το τελευταίο διάστημα προέκυψαν νέα στοιχεία, που κατέτειναν στο συμπέρασμα ότι οι ύποπτοι θα έθεταν τελικά το σχέδιό τους σε εφαρμογή, όχι όμως σε νοσοκομείο του Πειραιά αλλά στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Οταν το βράδυ της Κυριακής οι Δημητράκης και Σακκάς μετέβησαν στη συμπρωτεύουσα, τα κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής δεν τους ακολούθησαν, αλλά βρίσκονταν ήδη εκεί περιμένοντας την άφιξή τους στην πόλη!

Κάποια τεχνάσματα αντιπαρακολούθησης που εφάρμοσαν οι Δημητράκης και Σακκάς κατά την αναχώρησή τους από την Αθήνα δεν στάθηκαν αρκετά για να ξεφύγουν από τον κλοιό που η αστυνομία είχε στήσει γύρω τους, τους τελευταίους 7-8 μήνες.

Οπως είχαν κάνει στο δημόσιο νοσοκομείο του Πειραιά, ο 41 ετών Δημητράκης και ο 35 ετών Σακκάς κατόπτευσαν τους χώρους του ΑΧΕΠΑ προετοιμάζοντας όσο το δυνατόν καλύτερα τη ληστεία. Η 39χρονη συνεργός τους, παράλληλα, παρέμενε εξωτερικά του νοσοκομείου και επικοινωνούσε μαζί τους με κινητό τηλέφωνο.

Το πρωί της Τετάρτης, μερικές ώρες πριν από τη ληστεία, για να κρύψουν τα ίχνη τους σε περίπτωση καταδίωξής τους, αντικατέστησαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητο του Γιάννη Δημητράκη με άλλες, που αντιστοιχούσαν σε ίδιου τύπου Ι.Χ., ταξινομημένο στη συμπρωτεύουσα.

Στη θέα των υπαλλήλων της χρηματαποστολής ο Δημητράκης φόρεσε ιατρική μπλούζα παριστάνοντας τον γιατρό και ο Σακκάς κολάρο στο λαιμό προσποιούμενος τον ασθενή. Πλησίασαν τους υπαλλήλους, προέταξαν τα όπλα τους και τους άρπαξαν τις κασετίνες με τα χρήματα. Αμέσως μετά επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο που τους περίμενε η συνεργός τους και έβαλαν μπροστά.

Πριν προλάβουν να απομακρυνθούν, ωστόσο, άνδρες της ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής τους έφραξαν τον δρόμο και τους συνέλαβαν.

Ισχυρές ενδείξεις

Τα στοιχεία που έχει ήδη στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική από την πολύμηνη μυστική παρακολούθηση και όσα πιθανολογείται ότι θα βρεθούν στα πειστήρια από τα σπίτια των συλληφθέντων οδηγούν τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα προκύψουν αποκαλυπτικά ευρήματα ικανά να ρίξουν φως σε όλο το εύρος της δράσης των συλληφθέντων.

Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι ήδη διαθέτουν ισχυρές ενδείξεις για συμμετοχή των δύο, όπως και άλλων συνεργών τους, σε ενεργή ένοπλη οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη σειράς επιθέσεων στην Αττική.

Και στο παρελθόν, εξάλλου, οι Δημητράκης και Σακκάς έχουν κατηγορηθεί ο πρώτος για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα» μιας συμμορίας αναρχικών που διέπραττε ένοπλες ληστείες τραπεζών και ο δεύτερος για τρομοκρατία.

Από τα σπίτια των δύο συλληφθέντων έχουν βρεθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στικάκια USB και χειρόγραφες σημειώσεις, το περιεχόμενο των οποίων ενδέχεται να αποκαλύψει διασυνδέσεις τους με ενέργειες του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης».

Στο σπίτι του 41χρονου Δημητράκη βρέθηκαν ακόμη δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ στο σπίτι του Σακκά ένα μπουφάν με την ένδειξη «Police». Κατασχέθηκαν επιπλέον κάρτες SIM και κινητά τηλέφωνα, ανάμεσα στα οποία και αυτά που χρησιμοποίησαν πριν και κατά τη διάρκεια της ληστείας και προσπάθησαν να καταστρέψουν στη θέα των αστυνομικών.

Ολα τα ψηφιακά πειστήρια που συγκεντρώθηκαν έχουν σταλεί για εξερεύνηση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα γίνουν γνωστά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι δύο άνδρες και η 39χρονη συνεργός τους, γνωστή για τη συμμετοχή της στο αναρχικό μπλοκ της συμπρωτεύουσας, οδηγήθηκαν την Πέμπτη στον εισαγγελέα συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη για ένοπλη ληστεία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom