Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ανακοίνωσαν αύξηση στις συντάξεις χηρείας,αλλά δεν πρόκαναν τις εκλογές για... τεχνικούς λόγους!

Από Σεπτέμβριο και... βλέπουμε!

Μπορεί χθες Τετάρτη 26/6 για προεκλογικούς λόγους να ανακοινώθηκε η αύξηση στις συντάξεις χηρείας, ωστόσο οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν μερικούς μήνες, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο τον ΕΦΚΑ τεχνικοί λόγοι δεν επιτρέπουν να καταβληθούν αυτό το μήνα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν αναδρομικά με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, δηλαδή με την πληρωμή στο τέλος Αυγούστου.

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας

«Η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)», αναφέρει η ανακοίνωσή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

«Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων θα ενσωματωθούν στο σύστημα πληρωμών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)», διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ.

Στη «Διαύγεια» η απόφαση που προβλέπει την άρση του ηλικιακού ορίου

Χθες Τετάρτη (26/6) αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση με τους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη, λόγω θανάτου, τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση αίρεται το όριο ηλικίας για για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, μετά την πρώτη τριετία και στην επαναφορά του ποσοστού του επιζώντος συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Πιο αναλυτικά, με τις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 4499/2017 (ΦΕΚ Α 73) «Ρύθμιση οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τη φορολογική διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», επέρχονται ουσιαστικές βελτιωτικές μεταβολές στη σύνταξη, λόγω θανάτου, του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 που αναφέρονται, κατά κύριο λόγο, στην άρση του ηλικιακού ορίου για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, μετά την πρώτη τριετία και στην επαναφορά του ποσοστού του επιζώντος συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Παράλληλα, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», διευκρινίζονται οι όροι υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη, λόγω θανάτου, τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.

Συγκεκριμένα, ως μοναδικός όρος για τη λήψη σύνταξης, λόγω θανάτου, των νομίμων τέκνων, των υιοθετηθέντων και όσων εξομοιώνονται με αυτά, είναι να είναι άγαμα και μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους. Προς τα άγαμα τέκνα κρίνεται ότι εξομοιώνονται και τα διαζευγμένα και, επομένως, αποτελούν δικαιοδόχα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελέσει άλλον γάμο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, τον σκοπό και το πνεύμα του νόμου και τα διαζευγμένα τέκνα ανήκουν, όπως και τα άγαμα, στα μέλη οικογένειας που ο νομοθέτης θέλει να προστατέψει.

Τέλος, στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι και αυτή η ρύθμιση, όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις του άρθρου 19, εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του ν. 4611/2019, αλλά καταλαμβάνουν και όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν εκδοθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ή εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom