Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Ακυβερνησία: Το τελευταίο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα

Τι κι αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση; Έχουμε ΤτΕ, Υπερταμείο, ΑΑΔΕ, ΡΑΕ, ΕΣΡ, Ιδρύμα Νιάρχου, Ιδρυμα Ωνάση, ολιγάρχες, ESM, NATO και φυσικά την ....αγορά.

του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την ραδιοσυχνότητα του «Πρώτου Θέματος», εκτόξευσε την απειλή του προς το εκλογικό σώμα: «Εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική».

Δείχνει να πιστεύει ότι αυτό είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που έχει πει στην προεκλογική περίοδο. Περισσότερο από τις απόψεις του για τα εργασιακά, τον δημόσιο τομέα και την αστυνομοκρατία που ονειρεύεται η Ν.Δ.
Συμπυκνώνεται σε μία λέξη: «Ακυβερνησία». Ο μέγας φόβος του «νοικοκυραίου» που οι «γαλάζιοι» θέλουν να εκμεταλλευθούν ώστε να πάρουν το ποσοστό που θα τους δώσει τις 151 έδρες στο κοινοβούλιο.
Ας μην ανησυχούν όμως, ούτε οι «νοικοκυραίοι», ούτε η Ν.Δ, ούτε και το ΚΙΝ.ΑΛ που δηλώνει πανέτοιμο να συμπράξει σε κυβερνητικό σχήμα ώστε «η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες».
Πολλά μπορεί να συμβούν σε αυτή την χώρα. Να μείνει ακυβέρνητη όμως …με τίποτε. Σε κανέναν τομέα, για κανέναν λόγο. Έχουν φροντίσει γι αυτό και η Ν.Δ και το ΚΙΝ.ΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ας τα πάρουμε αναλυτικά:
Οικονομία! – Ανάπτυξη: Το πεδίο που η χώρα πάει πραγματικά «με τον αυτόματο πιλότο», πλην όμως δεν είναι ακριβώς «αυτόματος» γιατί τον έλεγχό του τον έχουν η Κομισιόν και οι λοιποί «δανειστές».  Έχουμε και λέμε:
  • Τράπεζα της Ελλάδας, υπεύθυνη για την νομισματική πολιτική και την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Λογοδοτεί αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της Γιάννης Στουρνάρας το έχει αποδείξει έμπρακτα αφού στο παρελθόν επέλεγε τις συνεδριάσεις των αρμόδιων διαρκών επιτροπών της Βουλής στις οποίες ήθελε να παραβρεθεί.
  • Στο πλάι της η περίφημη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την οποία συχνά περηφανεύεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν για το που αποδίδει τους πόρους της. Μπορεί να δανείζει ιδιώτες με δικά της κριτήρια. Όπως ρητά αναφέρεται στον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2015 «η Τράπεζα θα χαίρει ασυλίας έναντι κάθε μορφής δικαστικής δίωξης στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας» ενώ οι αποφάσεις και τα δεδομένα της «χαίρουν ασυλίας έναντι ερευνών, επιτάξεων, κατασχέσεων, απαλλοτριώσεων» στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι «διοικητικές, στρατιωτικές ή αστυνομικές ενέργειες».
  • Υπεύθυνη για τα δημόσια έσοδα η περίφημη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την νομοθεσία «απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές». Επίσης «ο πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο Εμπειρογνώμονας και ο Διοικητής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεσμεύονται μόνο από το νόμο και τη συνείδησή τους και δεν υπόκεινται σε ιεραρχικό έλεγχο».
  • Επίσης να μην ξεχνάμε τον θεσμοθετημένο δημοσιονομικό κόφτη εφόσον ξεφύγει ο προϋπολογισμός, τα προκαθορισμένα πλεονάσματα με βάση την συμφωνία για το χρέος, την εποπτεία των δανειστών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, τις συνθήκες της Ε.Ε που θέτουν συγκεκριμένα όρια στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και ένα σωρό άλλα.
Ενέργεια-Μεταφορές-Υποδομές: Μην ανησυχείτε έχουμε πυλώνες σταθερότητας: Το υπερ-ταμείο. Εκεί δηλαδή που έχουν «περάσει» με νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ όλες οι υποδομές της χώρας συμπεριλαμβανομένων των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας. Το διοικεί ένα 5μελές εποπτικό συμβούλιο (έγιναν και κάποιες προσθήκες τελευταία)  του οποίου όλα τα μέλη διορίζονται «κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτό μπορεί «εκλέγει και διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας» καθώς και να «εποπτεύει την τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης». Καθαρίσαμε με τον «μανατζμεντ». Έχουμε και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανεξάρτητη κι αυτή που δουλειά της είναι να εναρμονίζει τον χώρο με βάση τις 10άδες ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ψηφιστεί και καθορίζουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του ενεργειακού χάρτη της χώρας.
Εθνική Αμυνα – Εξωτερική Πολιτική :  Δεν χρειάζεται να  πούμε πολλά πράγματα: ΝΑΤΟ! Ακόμη και χωρίς κυβέρνηση βάσεις,στρατηγεία και όλος ο σχετικός μηχανισμός δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να λειτουργεί. Οπωσδήποτε χρειάζονται και τα διπλωματικά διαβήματα και οι χειρισμοί των διεθνών θεμάτων πλην όμως ακόμη και σε όσα γίνονται με την Τουρκία η βασική θέση της κυβέρνησης είναι πως έχουμε ισχυρούς συμμάχους, ενώ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Πάλμερ προσφάτως πληροφορούσε τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου για το πόσα αμερικανικά αεροπλανοφόρα υπάρχουν στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ ως γνωστόν διαθέτει και τις φρεγάτες του για να περιπολεί το Αιγαίο μετά την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Άλλωστε όπως  μόλις χθες είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιον Μαργαρίτης Σχοινάς  «τα σύνορα μας έγιναν τα σύνορα της Ευρώπης. Έχουμε στη διάθεση μας κολοσσιαίους πόρους, που άλλαξαν την ύπαιθρο, απογείωσαν τις υποδομές μας, στήριξαν τις κοινωνικές μας δομές παιδείας και υγείας και κατέταξαν τη χώρα αμετάκλητα στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε. Τη μόνη χώρα στη γειτονιά μας, που είναι ταυτόχρονα μέλος της Ε.Ε. , του ΝΑΤΟ, του Schengen και του Συμβουλίου της Ευρώπης». Τι άλλο θέλουμε πιά;
Εργασιακά (αγορά εργασίας): Εδώ η «αγορά» θα ρυθμίσει τα πάντα. Άλλωστε αυτό είναι το πνεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν βλέπει κανένα λόγο να παρεμβαίνει όταν … «συνεννοούνται» μεταξύ τους εργοδότες και εργαζόμενοι. Αφού ως γνωστόν μπορούν να γίνουν θαυμάσιες «συνεννοήσεις» με το μνημονιακό καθεστώς απολύσεων να παραμένει – μετά από 4 χρόνια «αριστερής διακυβέρνησης» αλώβητο. Τις νόμιμες απολύσεις στο 5%. Την ανεργία στο 24% και μαζί με την μερική απασχόληση να φθάνει το 35%, τον κόσμο καταχρεωμένο. Προβλέψεις για επιχειρησιακά συμβούλια. Τις Ανώνυμες Εταιρίες να έχουν τεράστια νομικά τμήματα ώστε να αντιμετωπίσου την κάθε εργατική διεκδίκηση και τα ελληνικά δικαστήρια να βγάζουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές σε ποσοστό πάνω από 90%. Ε, αν χρειαστεί και κάτι έχουμε το γνωστό θεσμικό όργανο διαλόγου όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας όπου οι «κοινωνικοί εταίροι», συμπεριλαμβανομένης αυτής της ΓΣΕΕ,  θα συνεννοούνται για όλα.
Εσωτερική Πολιτική: Υπηρεσιακό υπουργό έχουμε. Ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρέπει να έχει αντίρρηση να υπηρετήσει την χώρα. Επίσης διαθέτουμε τοπική αυτοδιοίκηση που ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνεργάζεται με την κυβέρνηση εάν είναι να εξυπηρετηθεί η ανάπτυξη της περιοχής, δηλαδή οι επενδύσεις ιδιωτών. Λαμπρό παράδειγμα η συνεργασία του νυν Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ευρυτανία.
Παιδεία – Υγεία : Η αναβάθμιση των δημόσιων δομών της εκπαίδευσης ουδέποτε υποστηρίχθηκε από τον προϋπολογισμό του κράτους. Παρά τις όποιες προσπάθειες έγιναν τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε κάποιες περιπτώσεις. Από …ευεργέτες και ιδρύματα που θέλουν να παίξουν ρόλο -με το αζημίωτο- στην υγεία και την παιδεία άλλο τίποτε. Το ίδρυμα Νιάρχος είναι εδώ όπως και το Ιδρυμα Ωνάση με τις χορηγίες τους που οδηγούν σε γενναίες φοροαπαλλαγές. Όσο για τα δημόσια νοσοκομεία ούτως η άλλως στηρίζονται στις πλάτες των έντιμων γιατρών που κάνουν την δουλειά τους με απλήρωτες υπερωρίες και υπό δύσκολες συνθήκες, για λόγους που αυτοί ξέρουν και σχετίζονται με την συνείδησή τους, που δεν πρόκειται να αλλάξει.
Βουλή: Για ότι λεπτομέρεια χρειαστεί να μην ξεχνάμε ότι διαθέτουμε και μία Βουλή με «φιλοευρωπαϊκή» πλειοψηφία. Με 222 βουλευτές ψήφισε το 3ο μνημόνιο και ξεπέρασε τις υποτιθέμενες διαφορές της. Αν χρειαστεί θα το ξανακάνει.
Έτσι για να ολοκληρώσουμε την εικόνα ας παραθέσουμε μερικές δηλώσεις:
  • Στις 17 Αυγούστου του 2015 ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε, αφού ψήφισε το 3ο μνημόνιο: «Εμείς πιστεύουμε, και εγώ προσωπικά έχω δικαίωμα να το λέω, στην αποπολιτικοποίηση του κράτους, γιατί εγώ έδωσα αγώνα από τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
  • Η Φ.Γεννηματά έχει δεσμευτεί: «Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης, το οποίο θα είναι σταθερό και δεν θα επηρεάζεται από το κόμμα που θα κερδίζει κάθε φορά τις εκλογές».
  • Από τις 6 Φεβρουαρίου του 2015 ο ΣΕΒ σε έκθεση του για την οικονομία ξεκαθάριζε: «Η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων αρχών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας».
Πιστεύετε ακόμη ότι θα υπάρξει ακυβερνησία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom