Ενα έμβασμα από την Κύπρο αποδεικνύει ότι το τρίγωνο Παππά-Πετσίτη-Αρτεμίου δεν είχε να κάνει μόνο με φιλίες, συνεργασίες και ταξίδια στη Βενεζουέλα. Δύο από τις τρεις κορυφές του συνδέονται και με χρηματικές ροές
του Χάρη Καρανίκα
Τον Οκτώβριο του 2016 αποκαλύφθηκε ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου (ο δικηγόρος) που συνδέεται με τρεις offshore από τα Panama Papers επισκέφθηκε το Μαξίμου και ότι είχε συνταξιδεύσει με τον Νίκο Παππά (τον υπουργό) στη Βενεζουέλα σχεδόν τρία χρόνια πριν.
Τότε ο υπουργός προσπάθησε να πάρει αποστάσεις λέγοντας ότι είχαν πάει μαζί και με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να προετοιμάσουν επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, καθώς και ότι βολιδοσκοπούσαν το ενδεχόμενο αγοράς αγροτικών προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας τον Αύγουστο του 2013.
Την ίδια ημέρα που έλεγε αυτά ο υπουργός, ο Αρτεμίου τουίταρε: «Σιγά μην πήγαμε στα σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασολάκια». Τον Δεκέμβριο του 2018 αποκαλύφθηκε ότι ο Μανώλης Πετσίτης (ο στενός φίλος και πρώην συνεργάτης του υπουργού) που είχε ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 5.000 ευρώ προ ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να λαμβάνει αμοιβές περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι επισκεπτόταν την ΔΕΠΑ ως άνθρωπος του Μαξίμου και ότι μισθοδοτούνταν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (που έχει τεράστια χρέη προς τη ΔΕΠΑ) αλλά και από άλλους.
Τότε και πάλι ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να πάρει αποστάσεις λέγοντας ότι «ο κ. Πετσίτης είναι ο ίδιος αρμόδιος για να απαντήσει για την πορεία του», ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία εύνοια συμφερόντων, παραδέχθηκε όμως ότι «ήταν φίλος και συμμαθητής μου» και ότι «ήταν κάποια στιγμή κοντά μου».
Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2019, ο υπουργός σε συνέντευξή του προσδιόρισε και τον χρόνο που έφυγε από κοντά του ο Πετσίτης: «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος εργάσθηκε από τις δεύτερες εκλογές του 2015, αρχές 2016 στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε εταιρείες με τις οποίες η κυβέρνηση είχε μπει σε τροχιά σύγκρουσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Πέραν τούτου ουδέν».
Έως εκείνη την περίοδο δηλαδή ήταν κοντά του. Όμως, από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύφθηκε ότι ο Πετσίτης ήδη εκπροσωπούσε φορολογικά συνεργάτες του Αρτεμίου ενώ ήταν «κοντά» στον υπουργό, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τη στιγμή που είπε ο υπουργός ότι αναχώρησε για τον ιδιωτικό τομέα.
Και τώρα αποκαλύπτεται και η απευθείας χρηματική σύνδεση του Μανώλη Πετσίτη με το δικηγορικό γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του Protagon έμβασμα ύψους 30.000 ευρώ απεστάλη προς τον κ. Πετσίτη τον Ιούλιο του 2017 από το γραφείο Αρτεμίου.
Λίγες ημέρες μετά ξεκίνησε η διαδικασία διάλυσης μίας εκ των offshore των Panama Papers του κύπριου δικηγόρου, της Pizzazz Ltd, η οποία είχε ως αντικείμενο ένα συμβόλαιο συμβουλευτικών υπηρεσιών για προϊόντα λιπασμάτων, καθώς και τραπεζικό λογαριασμό σε κυπριακό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη… σύμπτωση στο γαϊτανάκι που συνδέει τον «Μανόλο του Παππά» με τον Αρτέμη Αρτεμίου, τις offshore και την υπόθεση ΔΕΠΑ-ΕLFE. Ωστόσο, σε έγγραφο των κυπριακών αρχών που είδε το φως της δημοσιότητας, αναφερόταν ότι ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των προσώπων και του κυπριακού δικηγορικού γραφείου, αλλά πουθενά δεν υπήρχε το όνομα της Pizzazz.
Το έμβασμα των 30.000 ευρώ έφτασε σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Μανώλη Πετσίτη στις 12 Ιουλίου 2017. Φέρεται ότι είχε σταλεί από λογαριασμό του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες, στην κυπριακή τράπεζα RCB, γνωστή και ως Russian Commercial Bank (Cyprus).
O ίδιος τραπεζικός λογαριασμός του δικηγορικού γραφείου χρησιμοποιούνταν για την εξόφληση οφειλών προς την Mossack Fonseca, την παναμέζικη νομική εταιρεία απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, για τη διαχείριση και τα λειτουργικά τέλη των offshores.
Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2017, το γραφείο Αρτεμίου φέρεται να πληρώνει σε συνδεόμενη εταιρεία με την Mossack Fonseca το ποσό των 6.200 ευρώ για αμοιβή υπηρεσιών σε σχέση με τις Pizzazz και Elazzoulian (έτερη offshore από τα Panama Papers που διαχειριζόταν το κυπριακό δικηγορικό γραφείο).
Σχεδόν μία εβδομάδα πριν σταλεί το έμβασμα στον Πετσίτη, στις 7 Ιουλίου 2017, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου σε επικοινωνία του με την Mossack Fonseca ενημέρωσε στα πλαίσια ελέγχων δεούσης επιμέλειας ότι η Pizzazz, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, είχε ως δραστηριότητα ένα και μοναδικό συμβόλαιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου είχε αναλάβει από το καλοκαίρι του 2015 τις κυπριακές εταιρείες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank και τα δάνεια για την ELFE που δόθηκαν το 2010. Στην ίδια επικοινωνία της 7ης Ιουλίου 2017 αναφέρθηκε επίσης ότι τα κεφάλαια της offshore και η πηγή των περιουσιακών της στοιχείων προέρχονταν από προηγούμενες «προσωπικές επενδύσεις του πραγματικού ιδιοκτήτη».
Όπως προκύπτει από αρχεία της Mossack Fonseca, που είχαν συνταχθεί το 2016, ως ιδιοκτήτες της Pizzazz είχαν χαρακτηρισθεί τότε ο Αρτέμης Αρτεμίου και ο συνιδρυτής του γραφείου και στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάμπρος Πιερή. Ο Πετσίτης, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το newsbomb.gr ήταν φορολογικός εκπρόσωπος του τελευταίου.
Στις 7 Ιουλίου το κυπριακό δικηγορικό γραφείο ενημέρωσε την Mossack Fonseca ότι ο Πιερή ούτε πραγματικός ιδιοκτήτης είναι, ούτε διευθυντής, ούτε γραμματέας της Pizzazz. O έλεγχος δεούσης επιμέλειας που διενεργήθηκε από το αντίστοιχο τμήμα της Mossack Fonseca στην Pizzazz ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουλίου 2017.
Άμεσα δόθηκε το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας διάλυσης της offshore. Δύο ημέρες μετά στάλθηκε το έμβασμα των 30.000 ευρώ από το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου προς τον προσωπικό λογαριασμό του Πετσίτη, ενώ στις 20 Ιουλίου 2017 στάλθηκαν προς την Mossack Fonseca τα σχετικά έγγραφα με τις αποφάσεις για τη διάλυση της Pizzazz.
Ανάμεσά τους εντοπίστηκε και μία «κατάσταση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων», η οποία δείχνει ότι η offshore δεν κατείχε πλέον απολύτως τίποτα ούτε χρωστάει πουθενά – όλα τα πεδία ήταν συμπληρωμένα με μηδενικά.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2017, έναν μήνα μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ, η Pizzazz εμφανίζεται να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στo Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, το οποίο ήταν υπό την εποπτεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας όπου μέλος του ανώτατου διοικητικού οργάνου ήταν ο συνιδρυτής του κυπριακού δικηγορικού γραφείου Λάμπρος Πιερή.
Ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός έκλεισε στις 21 Απριλίου 2017, σύμφωνα με βεβαίωση του ίδιου του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου. Όμως, η Pizzazz, όπως δηλώθηκε στην Mossack Fonseca λίγο πριν διαλυθεί είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με προϊόντα λιπασμάτων.
Τα χρήματα από αυτό το συμβόλαιο προφανώς διοχετεύθηκαν προς άλλους προορισμούς, έτσι ώστε να φτάσει η Pizzazz στο σημείο να μην κατέχει πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο και να προχωρήσει η διάλυσή της. Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι έρευνες των αρχών προχωρούν (;) με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των offshore που συνδέονται με το γραφείο Αρτεμίου αποκαλύφθηκαν από το Protagon πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ η υπόθεση Πετσίτη-ELFE-Μαξίμου τον Δεκέμβριο του 2018.
Τότε αποκαλύφθηκε από το Protagon και η σύνδεση του γραφείου Αρτεμίου με τις κυπριακές εταιρείες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton και τα δάνεια για την ELFE, κλείνοντας τον κύκλο μεταξύ Λαυρεντιάδη – Αρτεμίου – Πετσίτη.
Δεδομένου ότι οι offshore –που ανάμεσα σε άλλα «εφευρέθηκαν» και για να αποκρύπτουν τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών τους – διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς θα ήταν λογικό κάποιος να ψάξει να δει τι ποσά διακινήθηκαν, από πού ήρθαν και προς τα πού κατευθύνθηκαν.
Όμως, σε έγγραφο που αποκάλυψε το newsbomb.gr τον Απρίλιο του 2019 αναφέρεται ότι η ΜΟΚΑΣ, η κυπριακή αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, ερευνά μόνο τους συνεργάτες και το ίδιο το δικηγορικό γραφείο, καθώς και μία κυπριακή εταιρεία, την Artmer Ltd. από την οποία είχαν επίσης εντοπιστεί χρηματοροές προς εταιρεία του Πετσίτη.
Πουθενά δεν αναφερόταν κάτι για τον τραπεζικό λογαριασμό της Pizzazz ή την Elazzoulian, που επίσης διατηρούσε λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας και που έκλεισε ακριβώς την ίδια ημερομηνία με αυτόν της Pizzazz.
Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου