Μείωση πάνω από 50% - Λιγότεροι από 1.000 αστυνομικοί περιπολούν στην Αττική
Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που από την ίδρυσή της, τον Μάρτιο του 2010, έχει γράψει στο «βιογραφικό» της 4.000.000 ελέγχους προσώπων, 2.000.000 ελέγχους οχημάτων και 75.000 συλλήψεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800-1.000 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά.
Η ομάδα αυτή, ωστόσο, έχει εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας να μένουν απροστάτευτες, γεγονός που εκμεταλλεύονται συμμορίες ληστών που «χτυπούν» τις ημέρες και τις ώρες που δεν περιπολούν οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.
Ο Ελεύθερος Τύπος καταγράφει το πώς ήταν στελεχωμένη η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. κατά την ίδρυσή της, το 2010, και το πώς είναι σήμερα, μετά το άνοιγμα της «κάνουλας» των αποσπάσεων, που οδήγησε την υπηρεσία στην αποψίλωση του προσωπικού της. Εντυπωσιακό είναι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι στην υπηρεσία υπάρχουν 450 αποσπασμένοι αστυνομικοί-«φαντάσματα», οι οποίοι ανήκουν τυπικά στη δύναμή της, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις (κυρίως στη φύλαξη επωνύμων).
Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. άρχισε να «φυλλορροεί» από το 2013, αλλά το τελευταίο χρόνο καταγράφεται η μεγαλύτερη… έξαρση μετακινήσεων. Ο κανόνας που επιβαλλόταν από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. από το 2010 έως το 2012 και έλεγε «δεν φεύγει κανείς από την “επίλεκτη” υπηρεσία» παραβιάστηκε με τα παρακάτω αποτελέσματα.
Οι περιπολίες
Το 2010 η υπηρεσία είχε 2.800 άνδρες, εκ των οποίων περιπολούσαν στους δρόμους 2.200. Σήμερα, η υπηρεσία αριθμεί 2.300 αστυνομικούς, εκ των οποίων περιπολούν στους δρόμους 1.000 (το καλοκαίρι 800 λόγω των αδειών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε οχτώ χρόνια η πραγματική δύναμη της υπηρεσίας μειώθηκε στο μισό και λίγο παραπάνω. Το γεγονός ότι φυλλορροεί η υπηρεσία φαίνεται από το ότι, ενώ στα χαρτιά έχει σήμερα 500 άνδρες λιγότερους σε σχέση με το 2010, στην πράξη βγαίνουν σήμερα για περιπολία 1.200 αστυνομικοί λιγότεροι σε σχέση με το 2010.
Από τους 2.300 άνδρες είναι πάνω στις μηχανές τους οι 1.000, διότι οι 450 είναι αποσπασμένοι (γίνονται περίπου 100 αποσπάσεις κάθε χρόνο), ενώ υπάρχουν και οι δικαιολογημένες απουσίες για λόγους ασθενείας, αδειών, υπηρεσιακών τραυματισμών και κάλυψης θέσεων γραμματειακής υποστήριξης.
Ενδεικτικό είναι ότι από τότε που ενημερώθηκε για τελευταία φορά η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία γράφει ότι οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. είναι 2.448, έχουν φύγει από την υπηρεσία 150 αστυνομικοί. Το 2010 περιπολούσαν σε κάθε δήμο της Αττικής τρεις με τέσσερις ομάδες, με αποτέλεσμα να κάνει τότε αίσθηση στους πολίτες η παρουσία τους, ενώ σήμερα περιπολεί μία ομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις καμία με συνέπεια οι πολίτες να μη βλέπουν πια στη γειτονιά τους αστυνομικούς.
Τα προβλήματα, ωστόσο, για την υπηρεσία δεν σταματούν στην υποστελέχωση. Ενα άλλο μεγάλο θέμα για τη λειτουργία της είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ.
Υπάρχουν ημέρες, κυρίως από το απόγευμα και μετά, που το 30% της δύναμης απασχολείται στη φύλαξη στόχων και στη συνδρομή σε δράσεις άλλων υπηρεσιών, σε βάρος της αστυνόμευσης. Μετά τις νέες επιθέσεις από κουκουλοφόρους με στόχο σταθμούς του μετρό και του ΗΣAΠ, δίνονται και πάλι διαταγές για «αποκλειστική επιτήρηση» σταθμών από τη ΔΙ.ΑΣ., φαινόμενο που είχε εκλείψει μέχρι πρότινος μετά από τις παρεμβάσεις του Σωματείου Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ. Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) που ζητούσε τον απεγκλωβισμό των αστυνομικών προς όφελος του πολίτη.
«Γυμνή η Αττική»
Ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του ΣΕΦΕΑΑ και ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της ΔΙ.ΑΣ., δηλώνει στον «Ε.Τ.» ότι «σε μία νύχτα αφήνουν γυμνή την Αττική από αστυνόμευση, προκειμένου να σταματήσουν τη δράση των μπαχαλάκηδων.
Στέλνουν στα αζήτητα την τεράστια προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Σωματείου μας να γυρίσουν οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. πίσω στην αστυνόμευση. Αποτελεί σημείο των καιρών η Αστυνομία να σέρνεται πίσω από τη δράση των κουκουλοφόρων αντί να αστυνομεύει».
Οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ. έχουν γίνει το «φάρμακο» για όλες τις ασθένειες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικοί, καθώς όπου δεν μπορεί κάποια άλλη υπηρεσία να καλύψει το κενό (για παράδειγμα για την αστυνόμευση μίας πολιτικής ομιλίας) δίνεται εντολή σε μία ομάδα να εγκαταλείψει τον τομέα αστυνόμευσής της και να μεταβεί εκτάκτως στο σημείο.
Πρόσφατα, μάλιστα, δόθηκε εντολή σε έξι ομάδες της ΔΙ.ΑΣ. (24 αστυνομικούς) να πηγαίνουν καθημερινά στη Δυτική Αττική (Μενίδι) για τις ανάγκες νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας, με αρμοδιότητες, ωστόσο, που δεν συνάδουν με τα καθήκοντά τους.
Η συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να βγαίνουν για περιπολία ανά εξάωρο στην Αττική μόνο 40-50 ομάδες. Να υπάρχουν δηλαδή ανά εξάωρο σε ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, εν μέσω τουριστικής περιόδου, μόνο 10-12 ομάδες, στον Πειραιά με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας να επιχειρούν το βράδυ μόνο πέντε ομάδες, το ίδιο και στη νότια Αττική, όπου παρατηρείται έξαρση κλοπών στις παραλιακές ζώνες.
Υπάρχουν μάλιστα δήμοι της Αθήνας που μένουν χωρίς περιπολία όταν υπάρχουν ανάγκες για φύλαξη πολιτικών συγκεντρώσεων ή συνοδειών επισήμων ή για ενίσχυση αστυνομικών δράσεων.
Ισως δεν είναι τυχαίο ότι προχθές σημειώθηκε ληστεία σε υποκατάστημα του ΙΚΑ στην πολυσύχναστη οδό Πανόρμου, κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ, με τους δράστες να διαφεύγουν. Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν ακόμα δύο ληστείες σε σούπερ μάρκετ στα Πετράλωνα και στο Φάληρο, ενώ χθες το πρωί ένοπλοι επιτέθηκαν σε χρηματαποστολή που εφοδίαζε ΑΤΜ στην οδό Αγίου Ιωάννη Καρέα 80, καταφέρνοντας να αρπάξουν κασετίνα που περιείχε μετρητά.
«Το πρώτο πράγμα που κοιτάνε οι συμμορίες ληστών είναι το κατά πόσο υπάρχουν ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή όπου θα χτυπήσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιδρομές στα σπίτια γίνονται σε ώρες στις οποίες δεν επιχειρούν οι ομάδες. Συνήθως μετά τη 1 τα ξημερώματα, ενώ όπου δεν βγαίνουν ομάδες το πρωί μπαίνουν σε οικίες και εκεί. Παρατηρείται μετακίνηση των ληστών σε περιοχές και ώρες εκτός ελέγχου της ΔΙ.ΑΣ.
Στις τράπεζες έχουν σταματήσει να χτυπάνε. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην τοποθέτηση θυρών ασφαλείας με χρονοκαθυστέρηση αλλά και στο γεγονός ότι τις ώρες εκείνες περιπολούν άνδρες της ΔΙ.ΑΣ.», λέει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η ίδια πηγή τονίζει την ανάγκη να στηριχθεί η υπηρεσία σε μία χρονική περίοδο που η Αθήνα έχει γεμίσει τουρίστες και που οι πολίτες μαστίζονται από τη μικροεγκληματικότητα που έχει αυξηθεί στα χρόνια της κρίσης. Επισημαίνεται ότι όταν περιπολούν σε ένα δήμο ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ο χρόνος ανταπόκρισης σε ένα περιστατικό δεν ξεπερνά τα τρία λεπτά. Ετσι, αυξάνεται τόσο η πιθανότητα προστασίας του θύματος όσο και η πιθανότητα σύλληψης του δράστη.
Αλέξανδρος Καλαφάτης
akalafatis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 2/8/17
akalafatis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 2/8/17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου