Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο - Το μέτωπο κινείται προς τις Μαριές (φωτο & βίντεο)

Κάηκε σπίτι στο χωριό Μαριές – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι

Δεύτερη εφιαλτική νύχτα έζησε το νησί της Ζακύνθου. Στο βόρειο τμήμα του νησιού το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτα δασικές εκτάσεις και απειλεί με καταστροφή το χωριό Μαριές.
Στην περιοχή έχει ήδη καεί ένα σπίτι που βρισκόταν μέσα στο δάσος, και αυτή την ώρα οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό.

Πυροσβέστες και κάτοικοι προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά προτού μπει στο χωριό, γιατί τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί περιμετρικά του οικισμού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα οιονεί τείχος απέναντι στις φλόγες.

Οι αρχές έχουν ήδη εφαρμόσει σχέδιο εκκένωσης, θέτοντας στη διάθεση των κατοίκων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το χωριό μίνι μπας του Δήμου και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.Ωστόσο οι περισσότεροι κάτοικοι προτίμησαν να παραμείνουν στην περιοχή και να δώσουν μάχη για να σώσουν τις περιουσίες τους.

Συνεχίζουν μέχρι και αυτή την ώρα την άνιση μάχη με τα τερατώδη πύρινα μέτωπα, δεκάδες πυροσβέστες σε Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθωνιές αλλά και Βασιλικό.

Το δυσκολότερο μέτωπο είναι αυτό μεταξύ Αναφωνήτριας και Μαριών, με τις φλόγες να κατακαίνε δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες, ενώ το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνεται σημαντικά από την ένταση των ανέμων.
Με έκτακτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο κατέφθασαν αργά απόψε στη Ζάκυνθο, από την ηπειρωτική χώρα, 10 πυροσβεστικά οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα και μηχανήματα του Στρατού, προκειμένου να συνδράμουν το δύσκολο έργο των τοπικών δυνάμεων. Νωρίς το πρωί καταφθάνουν άλλα 7 οχήματα με 20 άνδρες από τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ 2 ελικόπτερα Chinook θα ξεκίνησαν ρίψεις νερού από αέρος, από τις 07:00 το πρωί.
Πάνω από 15 υδροφόρες Δήμου και ιδιωτών βρίσκονται στην περιοχή για τον άμεσο ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τραυματίες (πολίτες ή πυροσβέστες).
Φωτό και βίντεο: Βιβή Κωνσταντινίδου – Γεωργία Καλαμαρά
http://imerazante.gr/

Κάηκε σπίτι στο χωριό Μαριές – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους στο χωριό Μαριές, όπου η πυρκαγιά έκαψε σπίτι λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

Περίπου στις 23:30 το βράδυ, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια, αποθήκες και αγροικίες. Εκτός από το σπίτι που βρισκόταν έξω από το χωριό, καταστράφηκαν και μη κατοικίσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες.

Αργά το βράδυ της Κυριακής (27.08.2017) οι πυροσβεστικές δυνάμεις υποχώρησαν μέσα στο χωριό και μπήκαν στις αυλές των σπιτιών για να τα προστατεύσουν.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν από το χωριό με μικρά λεωφορεία του δήμου.

Οι υπόλοιποι κάτοικοι όμως θέλησαν να μείνουν στο χωριό για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή απειλή, παρά την εφιαλτικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom