Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

Μείωση αφορολογήτου το 2019 θέλει το ΔΝΤ


«Φωτιά» στην τρίτη αξιολόγηση βάζει το ΔΝΤ, το οποίο εμμένοντας στην άποψη ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ακόμη και αν υλοποιηθούν
τα συμφωνηθέντα, ζητεί να επισπευσθεί η μείωση του αφορολογήτου το 2019 αντί του 2020.

Το Ταμείο έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλει το αφορολόγητο να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα ώστε να εφαρμοστεί μαζί μα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο πιθανολογείται ότι θα επανέλθουν οι εκπρόσωποι του με την έναρξη της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» το Ταμείο ζητά επίσης την αναστολή στην υλοποίηση των αντιμέτρων το 2023, οπότε μειώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επιπλέον επιμένει στην άποψη πως οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση και ζητεί να γίνει αξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού τους, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων.

Οι πηγές που αναφέρει η εφημερίδα πάντως δεν αποκλείουν μεταστροφή του σε συμβατική κατεύθυνση, όπως έγινε τον Ιούλιο με την απόφαση για την επί της αρχής συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμά διαφαίνεται σε κάθε περίπτωση βασανιστική, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι μόνο αν στο τέλος γίνει σχετικά αθόρυβα και χωρίς διακηρύξεις περί εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους δεν θα πληρώσει ακριβό τίμημα η Ελλάδα.
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: