Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ερχονται ψαλιδισμένες οι επικουρικές συντάξεις - Ολες οι αλλαγές στα Εργασιακά


Ξεμπλοκάρονται, μετά από ενάμιση χρόνο, οι «ψαλιδισμένες» επικουρικές και οι οριστικές συντάξεις χηρείας ενώ σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι για την καταβολή κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών
συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 1.1.2015 προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπ. Εργασίας το οποίο κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.

Για τις επικουρικές προβλέπεται συντελεστής 0,45 (δηλ. χαμηλότερος από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ τις 1.1.2015 (δηλ. μέχρι 31.12.2014).

Ετσι, ξεμπλοκάρεται η έκδοση συντάξεων (αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μετά από ενάμισι έτος στην ουρά) μετά το πρόβλημα που είχε με τον δημιουργηθεί με τον ανύπαρκτο» δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά έχουν υποβληθεί περίπου 75.000 αιτήσεις καταβολής επικουρικής σύνταξης. Τονίζεται ότι οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%.

Εξάλλου το φθινόπωρο θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμισι χρόνο ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως.

Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά το Μάιο του 2016. (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου).

Σύμφωνα με τα ισχύοντα για θανάτους που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, η χήρα δικαιούται μόνο το 50% της σύνταξης του θανόντα ενώ έχει θεσπιστεί το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.

Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.
 Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55 χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου.

Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται. Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο. Δηλαδή αν η χήρα έχει ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών, δεν χάνει τη σύνταξη ακόμη κι αν είναι αρκετά μικρότερη από 55.

Την η ίδια ώρα σε εκκρεμότητα εξακολουθούν και βρίσκονται εδώ και 17 μήνες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες υποβλήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου(μειωμένες έως 30%).

Ο λόγος είναι η μη έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα αντιμετωπίζονται οι χρόνοι διαδοχικής ασφάλισης και κυρίως θα διευκρινίζεται πως θα υπολογίζεται η τελική σύνταξη.Διευκρινίσεις απαιτούνται (μεταξυ άλλων)και για το θέμα του υπολογισμού της σύνταξης στην περίπτωση παράλληλης ασφάλισης καθώς και για τις περιπτώσεις υπολογισμού των συντάξεων για ασφαλισμένους που έχουν χρόνο εργασίας και ασφάλισης σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ σειρά ασφαλιστικών θεμάτων επιλύει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασιας.

Ετσι:

-Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δε θα καταβάλλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ αν δεν έχουν εισόδημα.

-Προβλέπεται άτοκη επιστροφή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή, επαγγελματίες που κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές το 2017 με βάσει τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015 αναμένουν συμψηφισμό μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 στις περιπτώσεις που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο. Με την προωθούμενη διάταξη τους παρέχονται δύο δυνατότητες. Να εισπράξουν τα τα επιστρεφόμενα ποσά ή να αφήσουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους ως «πιστωτικό υπόλοιπο» το οποίο θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή μελλοντικών εισφορών.

-Ο υπολογισμός των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές μετά το 2002. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως είχαν παρουσιαστεί προβλήματα καθώς οι ασφαλισμένοι είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους, κυρίως λόγω της ανεργίας πριν από 2002 και είχαν μείνει στον «αέρα» χωρίς σύνταξη μετά από 25 χρόνια ασφάλισης. Με την προωθούμενη διάταξη σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται αποδοχές τουλάχιστον πέντε ετών. Αν αυτές δεν συμπληρώνονται από το 2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως και 10 έτη.

Επίσης με τις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου:

-Προβλέπεται το κλείσιμο επιχείρησης που παραβιάζει επανειλημμένως την εργατική νομοθεσία.

-Δημιουργείται ηλεκτρονικό ποινολόγιο, ώστε να επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και ποινές στις επιχειρήσεις.

-Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία, στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ», της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου και της καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης εργασίας το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα αποχώρησης του μισθωτού ή καταγγελίας ή λήξης της σύμβασης.

Η αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης του μισθωτού θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά είτε από ηλεκτρονικά σαρωμένο έντυπο υπογεγραμμένο και από τον εργαζόμενο είτε από εξώδικη δήλωση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει λάβει χώρα οικειοθελής αποχώρησή του και ότι αυτή θα αναγγελθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

-Επεκτείνεται η προστασία από την απόλυση, που παρέχεται λόγω μητρότητας στις φυσικές μητέρες, στις εργαζόμενες που βρίσκονται στη διαδικασία υιοθεσίας καθώς και στις εργαζόμενες, τεκμαιρόμενες και κυοφόρους μητέρες, που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.

-Θεσπίζεται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες.

-Προβλέπεται ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από κοινοτικά κονδύλια και δημόσιους πόρους.-

-Δίνεται το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους, που σήμερα αποκλείονται. Προβλέπεται σύντομη δικάσιμος για την εκδίκαση των διαφορών αυτών .
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom