Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε κελιά,καταγγέλλει η Human Rights Watch


Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών που κρατούνται σε ακατάλληλα κελιά αστυνομικών τμημάτων και κέντρα κράτησης στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, ανέφερε η Human Rights Watch σε επιστολή της προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κρατικό φορέα, στις 19 Ιουλίου 2017 εκτιμάται ότι 117 παιδιά κρατούνταν από την αστυνομία υπό συνθήκες φύλαξης αναμένοντας τη μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας.

Ο αριθμός αυτός συνιστά τρομακτική επιδείνωση συγκριτικά με τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου 2016, όταν κρατούνταν μόνο δύο ασυνόδευτα παιδιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μειώσει τον αριθμό των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών υπό αστυνομική κράτηση, ανέφερε η Human Rights Watch.

«Αντί να τους παρέχεται φροντίδα, δεκάδες ευάλωτα παιδιά κλειδώνονται σε βρώμικα, συνωστισμένα κελιά μαζί με ενήλικους άνδρες με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση» είπε η Eva Cossé, ερευνήτρια της Human Rights Watch, υπεύθυνη για την Ελλάδα. «Είναι χρέος της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει τέλος σε αυτή την καταχρηστική πρακτική και να μεριμνήσει για τη φροντίδα και την προστασία των παιδιών».

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε η Human Rights Watch έχει τεκμηριωμένα διαπιστωθεί η αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών σε κελιά αστυνομικών τμημάτων και σε άλλα κέντρα κράτησης, κατά παράβαση του διεθνούς και του εθνικού ελληνικού δικαίου.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να μεταφέρονται σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας, αλλά η Ελλάδα πάσχει από χρόνια έλλειψη θέσεων σε κατάλληλους ξενώνες. Η Human Rights Watch τόνισε επίσης ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταθέσει την ευθύνη και τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην ελληνική κυβέρνηση, είναι πιθανό να επιδεινώσει την έλλειψη των κατάλληλων χώρων φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δήλωσαν ότι αυτή η μετάθεση της ευθύνης θα έχει ως επακόλουθο να κλείσουν τουλάχιστον πέντε ξενώνες για ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα.

Περιμένοντας να βρεθεί μία θέση σε ξενώνα, τα ασυνόδευτα παιδιά κρατούνται ακόμα και επί σειρά εβδομάδων ή μηνών υπό ανθυγιεινές συνθήκες και συνθήκες συνωστισμού, ενίοτε μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση, σε μικρά κελιά εντός αστυνομικών τμημάτων και σε κέντρα κράτησης, με ελάχιστη πρόσβαση σε βασική φροντίδα και υπηρεσίες.

Συχνά τα παιδιά αυτά δεν ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους ή πώς να αιτηθούν ασύλου. Πολλά παιδιά νιώθουν ψυχολογική δυσφορία η οποία συνδέεται με τις συνθήκες κράτησής τους, διαπίστωσε η Human Rights Watch ήδη από το 2016.

Στο πλαίσιο έκθεσης με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2017, η Human Rights Watch διαπίστωσε επίσης ότι ο φόβος κράτησης μπορεί να αποτρέψει τα παιδιά από την καταγραφή τους ως ανηλίκων ενώπιον των αρχών και ότι οι πλημμελείς διαδικασίες ηλικιακού προσδιορισμού καθιστούν το πρόβλημα ακόμα πιο πολύπλοκο.

Τα παιδιά αυτά ούτε αντιμετωπίζονται ούτε αναγνωρίζονται ως ανήλικοι και βρίσκονται εκτός του πλαισίου πρόνοιας, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση.

Η Human Rights Watch παρότρυνε τον Μουζάλα, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, να λάβει επειγόντως μέτρα ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης των ασυνόδευτων παιδιών. Η ελληνική νομοθεσία και πρακτική πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα κρατούνται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις και για το συντομότερο αναγκαίο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και πριν από οποιαδήποτε αλλαγή της νομοθεσίας ή της δημιουργίας επαρκών ειδικών ξενώνων, οι αρχές δεν πρέπει να κρατούν τα παιδιά σε κελιά της αστυνομίας, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δομές που τους προσφέρουν καλύτερες συνθήκες.

Οι αρχές πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά σε μεταβατικές δομές, συμπεριλαμβανομένων ειδικών χώρων αποκλειστικά για ασυνόδευτα παιδιά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε άλλες ανοικτές δομές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσημα καταγράψει περισσότερα από 1.800 ασυνόδευτα παιδιά αιτούντα άσυλο και μετανάστες, που έφτασαν στην Ελλάδα εντός των πέντε πρώτων μηνών του 2017.

Πολλά από αυτά προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, χώρες οι οποίες μαστίζονται από ένοπλες συγκρούσεις και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλα, όπως τα παιδιά από το Πακιστάν, προσπαθούν να ξεφύγουν από τις διακρίσεις και τη φτώχεια.

από στον Τοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom