Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η γραβάτα έμεινε κρεμασμένη στην ντουλάπα του Μαξίμου

Η βεβαιότητα του Τσίπρα προς το παρόν διαψεύδεται... 

Τα μέτρα ψηφίστηκαν, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, αλλά το ζήτημα του χρέους που φέρνει τη «συνολική συμφωνία» που τόσο πολύ προσδοκούσε η κυβέρνηση παίρνει παράταση, δημιουργώντας μία πνιγηρή ατμόσφαιρα για το Μαξίμου.

Η χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις, αφήνει το ζήτημα σε εκκρεμότητα και η άμμος στην κλεψύδρα για την ελληνική πλευρά αρχίζει να αδειάζει. Ετσι, απειλείται η ομαλή για την Αθήνα εξέλιξη των πραγμάτων με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Μετά την χθεσινοβραδυνή ψυχρολουσία, το Μαξίμου επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους και να κατεβάζει τον πήχη, λησμονώντας τώρα τις εξαγγελίες Τσίπρα περί γραβάτας. Επισήμως δηλώνεται πως δεν αλλάζει κάτι ως προς τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς η προοπτική μιας συμφωνίας έως την επόμενη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου είχε εξαρχής συνυπολογιστεί.

Αντιστρόφως, οποιαδήποτε ανατροπή στον σχεδιασμό θα επέλθει στην περίπτωση που το θέμα δεν θα έχει κλείσει έως το επόμενο Eurogroup ή εάν τοποθετηθεί χρονικά μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, απειλώντας ευθέως ή ακόμη και ακυρώνοντας την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι.

Το ενδεχόμενο αυτό αναμένεται να παγώσει όλα τα κυβερνητικά σχέδια για επενδύσεις και γενικότερα το πλάνο για την αναζωογόνηση της οικονομίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για τις πολιτικές εξελίξεις, αφού ανατρέπει το αφήγημα Τσίπρα για τον οδικό χάρτη της εξόδου από την επιτροπεία.

Αντιθέτως, με ικανοποίηση έγινε νωρίτερα χθες δεκτή η ετυμηγορία του EuroWorking Group για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ομαλή και έγκαιρη εκταμίευση της δόσης.

ΑΝΤΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ. «Ζωντανό» παραμένει για την κυβέρνηση και το αντεπιχείρημα πως εάν δεν υπάρξει πρόβλεψη για διευθέτηση του χρέους, τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν για την περίοδο 2019-2020. Η εξαγγελία αυτή αποσκοπεί κυρίως στο να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δημιουργεί ένα πρακτικό πρόβλημα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Εάν, δηλαδή, επιβεβαιωθούν οι δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ - Σόιμπλε ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα εάν θα καταργήσει διά νόμου τα μέτρα αυτά - όπως αρχίζει ήδη να ψιθυρίζεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - προκειμένου ο Πρωθυπουργός να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση παραμένουν σταθεροί ως προς την αρχή τους ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των δανειστών και γι' αυτό επαναλαμβάνεται η έκκληση προς τους εταίρους «να δώσουν στην Ελλάδα αυτό που της αξίζει».

Σε αντίστιξη με τις δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ, τα μηνύματα του επιτρόπου Μοσκοβισί προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης και της ανταμοιβής των θυσιών της Ελλάδας διαβάστηκαν θετικά από το Μαξίμου. Παράλληλα, δεν πέρασε αδιάφορα η αντίστοιχη έκκληση που διατυπώθηκε δημοσίως από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, διά μέσου του επικεφαλής τους Τζιάνι Πιτέλα.

Ο ΜΑΚΡΟΝ. Από το Μαξίμου έγινε εξάλλου γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μακρόν, με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου. Κατά τη διάρκειά της, ο τελευταίος δήλωσε στον έλληνα Πρωθυπουργό ότι η χώρα του επιθυμεί να δει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί συνολική λύση προς όφελος της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί την Ελλάδα και εκείνος φέρεται να απάντησε θετικά, χωρίς να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 23 5 17
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom